Vydávání léků po tabletách by stálo miliardy? Koho?

Zákazník: „Dobrý den, vezmu si 10 pilulek „A“, 15 pilulek „B“ a 20 pilulek „C“. Lékárník: „Můžu to nechat o dvě platíčka víc? Víte, je to moc práce a málo zisku…“

Koho by skutečně rozpočítávání stálo ony miliardy? Zlobí se lékárníci právem? Spíš by měli více práce a zodpovědnosti. Skoro jako prodejci cukrátek na Matějské pouti.

Prodat toho co nejvíc bez ohledu na skutečnou potřebu. Cíl a sen supermarketů a lékárníků. Čím větší balení, tím lépe. Zkrátíme jen dobu použitelnosti, aby si toho lidé doma nedrželi moc a na dlouhou dobu.

Ale v supermarketech máte možnost si koupit celé megabalení ale i jednotlivý kus. Zpravidla cena není příliš rozdílná. Váha Vám naváží kilo nebo pár gramů, bonbóny na váhu či počet běžně prodávají v specializovaných obchodech stejně, jako cokoliv kdekoliv jiného. Jen lékárny si nechtějí přidělávat práci a tratit na zisku. Ovšem kdo by tu tratil na zisku? Lékárník? Sotva. Rozpočítávací stroje rády sami nabídnou výrobci léků. Je to kšeft. Ten promítnou do ceny a je to vyřešené. A pokud jde o práci – je tu tržní ekonomika, milí lékárníci. Nejde Vám to? Tak to nedělejte.

Jsem jednoznačně za to, mít možnost si koupit jen potřebný počet pilulek, když vím, že celé balení nespotřebuji. Léků, které čas od času vracíme do lékárny je opravdu dost a když to vezmu plošně, je to opravdové plýtvání.

Jediný, koho to bude trochu bolet, jsou výrobci léčiv. Trochu jim klesne odbyt. Ale s tím si jistě poradí. Dosud vydělávají obří peníze a vydělávat je budou i dál. Náklady jako vždy přenesou na někoho jiného. Možná by si lékárny mohly vzít i příklad z tlaku potravinových řetězců a jejich tlaku na dodavatelské ceny. Chceš nám dodat acylpyrín? Tohle je naše cena. Ber nebo nech být. Dodá nám to někdo jiný.

Možná hloupý nápad pro jednoho ale dobrý pro ostatní. Když lékárník umí prodat jednu pilulku Viagry, jistě to nebude větší problém aplikovat na jiný druh léku.

Doma to dělám tak, že si z platíčka odstřihnu tolik, kolik potřebuji. Na co budu s sebou tahat celou krabičku. Počítat umím a to by mohl zvládnout i lékárník.

P.S. A ty nůžky na stříhání? Ty snad v lékárně mají, ne?

http://zpravy.idnes.cz/vydavani-leku-po-tabletach-by-stalo-miliardy-zlobi-se-lekarnici-pse-/domaci.aspx?c=A120115_211659_domaci_jan

Autor: Aleš Baloun | středa 18.1.2012 7:00 | karma článku: 19,70 | přečteno: 1042x