Všechno je opět o dost dražší, všimli jste si?

Řeči o tom, že zdražení navýšením DPH se zase tolik neprojeví. Včera jsem po dlouhé době prostudoval účet z nákupu potravin a byl jsem zděšený.

Ještě nedávno jsem klasickou čtvrtku másla, tedy 250g kostku, kupoval za nějakých 28,- Kč. Včera jsem měl problém najít nějaké obyčejné, 250-ti gramové máslo pod 38,- Kč. Krabice mléka s 3,5% tuku byla za „14 a něco“ korun a včera byla nejlevnější litrovka za 18,60 Kč.

Mleté maso „půl na půl“(tedy hovězí a vepřové), nějaký tem měkký salám, paštika ale i sýry a spousta dalších potravin svou cenovku změnily dost radikálně. Nemá smysl mluvit o ovoci a zelenině, když jablka jsou běžně dražší než banány, papriky, brambory, mrkev jakbysmet. Jediné, co si cenu celkem drží, je hnusný čínský česnek a čím dál horší cibule.

To, že se změnila cena pečiva, bylo avizováno a když pominu klasické rohlíky, housky a toustový chleba, zdražil o dost jen krájený a balený chléb. Půlka chleba „slušné“ značky za 26,- Kč - to už je docela dost. Když ještě před vánoci půlka toho samého chleba stála kolem 20-ti korun.

Ale zcela jistě by mi to ministr financí dokázal vysvětlit. Něco jako že třeba zemědělci si přirazili na kg mouky dvě koruny, pekař další dvě koruny navíc za upečení, rozvoz si přirazil kvůli pohonným hmotám korunu, obchod další korunu k marži…Sice se DPH zvedlo o pár procentních bodů, ale zaokrouhlením s a sčítáním plus vzorec pro odpočet neplatných hlasů nakonec ceny upravilo zcela jinam. Výhodou je, že jiné DPH zaplatí spotřebitel při 20 korunách a jiné při 26 korunách. A to státní kasu, respektive nenažrané ujídače veřejných prostředků jistě potěšilo. 

Jenže – když v kapse mám jen konkrétní obnos, můžu jen ten konkrétní obnos utratit. Ne jako vláda a pan ministr, kteří si půjčí pár miliard, jako by se nechumelilo.

Takže se zdražilo víc, než se čekalo a všimnout si toho nemůže jen ten, kdo šetřit nemusí. A ten, kdo šetřit nemusí, si nějaké zdražení umí vykompenzovat.

P.S. Bohužel, já a 80% národa si to vykompenzovat neumí. Jen si opět utáhne opasky.  

 

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 21.2.2013 7:00 | karma článku: 47,30 | přečteno: 16761x