Věštění z koule nahradily ratingové agentury.

Středověkou a možná i pravěkou věšteckou kouli a jejího majitele nahradily ratingové agentury. Fungují stejně, jako věštec z filmu „Císařův pekař“. Dle hesla: „Dobře zaplatíte – dobře vyvěštíme“.

AB

Rating AAA+ má pro tento týden pekárna Od modré hvězdy. Její rohlíčky jsou obzvlášť vypečené…  Cože? Pekař nezaplatil? Rating měníme na BB- …Ať jde do háje, když si neumí vážit věštců – odborníků.

To samé by se dalo říct o věštbě z postavení planet, hádání se sedliny, ze slupky cibule… A taky tak fungují dnešní „věštírny“, které rozhodují o bytí a nebytí celých států, ekonomik, kontinentů a vlastně celého světa.

Proč ne, když je někdo, kdo o takové „zaručené“ informace má zájem.  Jde jen o to, dostat z bohatého, rádoby odborníka a hloupého lenocha (investiční bankéř) nějaké miliardy za věštbu ekonomických schopností toho či onoho státu nebo firmy. Když se nááááhodou ratingová agentura „sekne“, nikdo to neřeší. Prostě příště si naši ztrátu vykryjeme na úkor někoho jiného.

Že Vy jste ten, kdo utrpěl ztrátu? Váš problém. Že hodnocení, které na Vás vystavili, nebylo správné? Váš problém. Jak to je možné? Je to prosté, ONI to tak viděli. Že byla asi hustá mlha? No a?

Je to jen a jen na hodnoceném, jakou známku dostane. Velký může ovlivnit malého. Respektive, kdo zaplatí víc, má víc muziky podle svého gusta. No a až to praskne, že to tak nebylo, věštce nikdo pálit či věšet nebude. Vždyť to někdo, kdo má stále velkou moc.

A tak o osudu lidstva rozhoduje několik, možná na prstech dvou rukou byste je spočítali, odborníků, kteří - ať už je věštba jakákoliv – netratily zatím nikdy.

Ale možná, že se koukli do svých skleněných koulí ze špatného úhlu, když už je začínají vyšetřovat i ve slavné kolébce ratingových agentur, (ne)mocné Americe…

P.S. Že by se začala konečně stavět šibenice pro správné viníky?

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 25.8.2011 7:30 | karma článku: 14,11 | přečteno: 987x