Transparentně transparentní Miroslav Kalousek

M. Kalousek: “Transparentnost českých veřejných financí výrazně vzrostla..."  Ano, tu obří nulu je vidět už i z vesmíru a vzdálených galaxií, pane Kalousku.

Bodejť by nebyly české veřejné finance transparentní, když jsou téměř na nule. A ty finance, které měly přijít z Bruselu, jsme nedostali právě kvůli korupci a neprůhlednosti. To co zbylo, prý transparentní je. Než to někdo zase ukradne.

Takže je tu zase statistický výpočet v podání ministerstva financí. Česky řečeno: zcela transparentně (tedy průhledně a čistě) jsou všechny peníze fuč. A fuč je i všechno co jsme si půjčili, co si půjčíme i to, co z Bruselu přijde zcela náhodou jako uznané zpět do ČR. 

A kdo ty peníze ukradl - to také přesně víme, takže je to také transparentní. A co se s nimi stalo, je víc než transparentní. Většina financí už totiž není na území ČR v bankovních domech nebo soukromých sejfech. Zato nejedna kajmanská nebo seychelská banka a soukromý trezor jsou slušně zásobeny.

Za naprosto transparentní se dají označit i vybrané daně a dálniční poplatky. I ty jsou transparentně a za dozoru ministerstva financí převedeny do státní kasy. Odkud zcela transparentně mizí neznámo kam...

Je tu ale taková jedna drobnost, tvořící obrovský rozdíl v pojmech a výkladu věty pana ministra . Ministr mluví o VEŘEJNÝCH financích. Ne finacích svých a jeho politických souputníků, mafiánů, korupčníků, zlodějů a mnoha dalších „spřátelených“  osob, organizací  a uskupení.  Ti sice také hospodaří s veřejnými financemi, ale „svými“.  Respektive předtím byly veřejné – státní a nyní jsou veřejné soukromé.  Nakupují se za ně zcela transparentně firmy s doly na uhlí, energetické firmy, ropné a plynové, tu a tam „ukápne“ někomu vyvolenému  i z ČEZu, z nějakých holdingových společností, … ale kdo by hledal třeba za sloganem „Hřeje Vás čistá …(cosi)“ že hřeje za „nečisté“ peníze.

Myslím, že ideální trafika pro nejlepšího ministra financí světa bude NKÚ. To, co nezvládl předchozí ředitel, který byl „odejdut“, to zcela jistě dokáže osobnost typu ministra financí. Kontrolovat jen toho, kdo zaplatí, že bude kontrolován po předchozím upozornění, aby kontrola proběhla v pořádku a nikdo nebude zpochybňovat zásluhy za rozvoj republiky z dob jeho aktivní práce ve vládě. To bude zcela a neoddiskutovatelně …  transparentnější než transparentní.   

P.S. To pak bude zralé na nějaký velký, obří transparent…

Autor: Aleš Baloun | pátek 15.2.2013 7:00 | karma článku: 25,29 | přečteno: 867x