To zase bude pozdvižení - omezení počtu osob v bytě…

Byt 2+1 pro 6 osob. Je to v pořádku nebo je to moc? Pokud to jsou 2 dospělí a 4 děti – je to OK. Když jsou to ale 4 dospělí a 2 děti + další 4 neoficiální osoby „na dlouhodobé návštěvě“, co pak s tím? Nebude regulace počtu „nájemníků“ ze strany majitele bytu považováno za rasistické?

Stanovit normu pro počet osob ve vztahu k obývaným metrům čtverečným s odůvodněním nutnosti hygienických předpisů by nebylo od věci. Také regulace ze strany majitele je celkem v pořádku. Proč?

Dnes jsou běžné případy, kde v bytě 2+1 o rozloze 40m2 žije 6 a více osob. Žije není to správné slovo. Oni tam prostě jsou. Střídají se ve třech směnách, takže běžně přes sebe nepadají. Přesto to není nic moc. Jak pro těch 6, tak pro jejich okolní obyvatele domu.

Pak je tu ale případ, kdy ve stejně velkém bytě spolu je, tedy jí, spí, kouří, pije a množí se nebo alespoň sex několikrát za den provozuje společnost, ve které o společných rodinných poměrech nelze příliš hovořit, protože není o čem.

Obě varianty souvisí i s provozem bytu a domu. Jinak vypadá takový vliv tří, slušně se chovajících dvojic, střídajících se ve směnách a jinak vypadá provoz v domě, když permanentně v posledním patře legálně bydlí dva obyvatelé s nájemní smlouvou a s nimi žije dalších 8 či více „příbuzných“.

Majitel bytu jistě nebude proti, když padesátimetrový dvoupokoják bude obývat mladá rodina se dvěma dětmi. I v případě třech dětí k problémům nedojde. A pokud ano, měla by existovat v zákoně i klauzule, která umožní nějakou formu dohody na řešení. Ale těchto případů bude nejspíš jako šafránu. Zato těch ostatních by mohlo být dost a dost ale…

P.S. …jak jinak chcete naučit alespoň základním pravidlům hygieny a slušného spolubydlení ty, kteří o nich nemají ani páru.

Autor: Aleš Baloun | pondělí 24.1.2011 7:00 | karma článku: 21,02 | přečteno: 1499x