Tak kdo teda vlastně řídí ČEZ?

ČEZ je takové povedeně nezvedené dítko Českého státu a ještě kohosi v pozadí.  Když vydělává peníze, je to pro „kohosi“, když je prodělává, zaplatí to odběratel v české republice…

Miliarda sem, miliarda tam. Něco desítek miliard tady a tam, nové sítě, elektrárny v zemích, jako Albánie, Rumunsko, Bulharsko… No a když to krachne, zdražíme elektřinu doma, tam to projde.

Tohle že chce a řídí český stát, respektive nějaká vláda nebo nějaká skupinka kmotrů? Jak polostátní firma může klidně rizikově investovat státní peníze a spoléhat na to, že případný prodělek za ni někdo zaplatí?  Tedy přesněji – že o prodělek se rozdělí odběratelé doma, v ČR…?

No u nás je přece demokracie. Tedy každý si může dělat, co chce. Moje babička říkávala, že si člověk může vyskakovat, ale jen do výše vlastního platu. Jenže to je jen polovina pravdy. Ta druhá polovina je o tom, kde je kdo správně „nalezlý“ a co mu z toho plyne. A na prvním místě nikdy nebyla a nebude státní pokladna. ČEZ je jedna z několika „přidružených výrob peněz a majetku“ politiků, ale bohužel pro všechny ostatní je to jen časovaná bomba. Jestli ČEZ za pár let padne, už těm, co si nakradli miliony a miliardy bude jedno. Doživotní imunita je ochrání před vším.  A když ne imunita, ochrání je peníze.

A ztracené investice? Smutné, ale tak to chodí. Ne každý den slunce svítí. A když už svítí, nemusí to nutně být „pro každého“. O to se ČEZ postarat dokáže také. Vždyť i vlastní zkratka ČEZ to může vysvětlit…

P.S. Č-istě E-litářská Z-áležitost.   

 

Autor: Aleš Baloun | pondělí 14.5.2012 7:00 | karma článku: 22,44 | přečteno: 1019x