Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

14. 5. 2012 10:37
Sneznalostí souvislostí se dobře nadává.

Kdysi jakási vláda (jsem přesvědčen, že Zemanova, ale zaručit nemohu) rozhodla, že je třeba finančně zajistit druhý pilíř důchodové reformy (o jeho nezbytnosti věděly všechny vlády od vzniku ČR). Jako základní finanční balík stanovila prodej svého (téměř 70%) balíku ČEZ. V době rozhodnutí byla ovšem cena akcie 100 ÷ 110 Kč, cena ČEZu tedy 54  ÷ 60 mld. Kč a 70 % bylo kolem 40 mld. Dost málo.  Proto vláda přes své zastoupení v dozorčí radě ČEZu dala představenstvu (vedení) této společnosti za úkol (a základní cíl) zvednout investičními kroky cenu alespoň na pětinásobek.  A představenstvo tento požadavek (v té době s ohledem na vládní záměr velmi rozumný) začalo plnit. Výborně. Na začátku roku 2006 se cena akcie pohybovala na 800 Kč (ČEZ celkem cca 400 mld., 70% podíl kolem 320 mld. bez prémie za majoritu). Ovšem vláda ČSSD v té době rozhodla, že se ČEZ neprodá (byl v té době dobře prodejný) a že bude důchodovou reformu krýt ze zisku ČEZu (tedy ne jeho prodejem).

2 0
možnosti
VH

Stará kára

14. 5. 2012 10:50
S neznalostí souvislostí se dobře nadává. (2)

Investiční program ČEZu byl v té době rozjet a priorita nebyla majiritním akcionářem předefinována.

  Vedení společnosti tedy pokračovalo v plnění zadaného úkolu. Že dobře, o tom svědčí cena akcie před ekonomickou krizí (2007÷2008) - mezi 1.200 až 1.300 (cena státního podílu 450 mld. z původních 40 mld.).  Byla tedy hodnota ČEZu za cca 8 let zvýšena 12x!!!!!  Co se vám na tom nelíbí?  Strategie vlády, která byla převtělena do požadavků na vedení ČEZu nebyla pro dlouhodobou výnosnost, ale pro rychlé zhodnocení akcií.  Ta byla splněna.

   I nyní, v době poklesu cen je cena akcie kolem 750 Kč.

   Není (podle mého názoru) vina vedení ČEZu, že vždy následná vláda mění všechny koncepce té vlády předchozí. Zde dokonce i vlády vedené stejnou stranou. Kdyby byl na přelomu let 2005-06 zahájen prodej, který by se uskutečnil řekněme v roce 2008, mohl mít dnes stát na reformu kolem 500 mld. (a nemusel kvůli tomu zvyšovat DPH).

2 0
možnosti
JS

sochor

14. 5. 2012 9:50
Jen pro připomenutí

ČEZ je akciová společnost, kde má stát majiritní podíl. Tedy stát může ovlivňovat činnost jen výkonem akcionářských práv (obsazení dozorčí rady a představenstva). Vlastní činnost firmy je pak plně řízena představenstvem. Tím že v době vládnutí ČSSD byl jmenován předsedou představenstva "všeho shopný" Martin Roman, jinak "úspěšný manažer" Janky Radotín a Škody Plzeň, se zadělalo na současná stav. Veškeré problémové akvizice se udály za tichého souhlasu ČSSD. To že Roman byl a je schopný manipulátor, který byl za dobře s politiky z celého politického spektra, se všeobecně ví. Hledat za tím Klause je nesmysl. Naopak je třeba za vším hledat Romana a jeho kamarády, kteří ho do čela ČEZu dosadili.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

14. 5. 2012 7:22
Dostavba Temelína se neobejde bez státní dotace

Stát bude muset zřejmě dotovat dostavbu Temelína. Vzhledem k vývoji cen energie se jinak soukromým investorům účast na dostavbě nevyplatí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na to upozornil analytik JaT Michal Šnobr.

„Problém je ten, ŽE V DŮSLEDKU ROZVOJE OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ KLESÁ CENA SILOVÉ ELEKTŘINY. A investice do jaderné energetiky se tak stává neekonomickou, nereálnou a já musím otevřeně říct, že pokud cena elektřiny zůstane na současných úrovních, tak bez podpory státu je dostavba Temelína opravdovým snem,“ řekl Šnobr.

Odhaduje se, že celková cena dostavby jaderné elektrárny Temelín bude 200 až 300 miliard korun. Vláda na rozšíření Temelína trvá.

0 0
možnosti

debater

14. 5. 2012 11:24
Re: Dostavba Temelína se neobejde bez státní dotace

.... V DŮSLEDKU ROZVOJE OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ KLESÁ CENA SILOVÉ ELEKTŘINY???!!! i vy humoristo. Pročpak tedy neustále roste podpora na tyto zdroje? Vloni už to bylo téměř 40mld kč. Ono totiž, když OZE dodávají do sítě na úkor výroby  tradičních výrobců, veškerá jejich výroba musí být vykoupena, náklady na systémovou podporu(provoz záloh) se hodí na krk spotřebiteli a náklady na rozvoj přenosové a distribučních soustav taky, pak se mohou prsit zdánlivou lácí. Není nic nepravdivějšího, než že elektřina z OZE zlevňuje.

1 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

14. 5. 2012 7:21
Připomeňme si II

Martin Roman daroval šéf elektrárenské společnosti ČEZ zhruba sto milionů korun na novou školu v Praze ze svého mnohamiliónového platu, schvalovaného státem. Ředitelem obdarovaného gymnázia je Václav Klaus mladší, syn prezidenta.

Mladší syn prezidenta Václava Klause Jan získá novou manažerskou pozici ve společnosti ČEZ. Přesune se z pozice ředitele útvaru řízení rizik na pozici ředitel útvaru controllingu. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je Jan Klaus velmi schopný manažer a fakt, že jeho otec je hlavou státu, prý nehraje žádnou roli.

1 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

14. 5. 2012 7:19
Připomeňme si

Téměř před dvěma lety došlo k nádhernému příkladu Klausovy party v akci. Poslanci Martin Říman, Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD) přilepili do nesouvisejícího zákona během druhého čtení v Poslanecké sněmovně změnu, nazývanou přílepek století. Vláda tak o něm vůbec nejednala. Do zákona o spotřební dani přidali vlastní návrh o změně systému vydávání emisních povolenek. Senát ho schválil. Podle návrhu budou moci elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma.

Václav Klaus bez zdráhání podepsal tento zákon, jehož součástí je dáreček za 68 miliard korun pro elektrárenský gigant ČEZ. Čekalo se, zda prezident třeba sporný předpis nevetuje, když před měsícem stejně naložil se šrotovným, které je podle jeho slov diskriminačním opatřením ve prospěch jednoho odvětví průmyslu. Nestalo se - a před sídlem

společnosti ČEZ v Duhové ulici na Praze 4 se tak mohl sejít početný zástup gratulantů. V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

14. 5. 2012 7:20
Re: Připomeňme si

V jeho řadách byli rozpoznáni mimo jiné:

Lívia Klausová, prezidentova choť, bývalá místopředsedkyně dozorčí rady ČEZ, Václav Klaus ml., prezidentův starší syn, ředitel pražského gymnázia PORG, které platí ČEZ -  Jan Klaus, prezidentův mladší syn, ekonom společnosti ČEZ - Mirek Topolánek, předseda ODS, blízký přítel šéfa ČEZ Martina Romana - Marek Dalík, lobbista, přítel Mirka Topolánka a Martina Romana -  Martin Říman, exministr průmyslu z ODS, spoluautor návrhu na darování emisních povolenek firmě ČEZ - Aleš Řebíček, exministr dopravy a poslanec ODS, hostitel Martina Romana na jachtě v Toskánsku - Milan Urban, místopředseda ČSSD, toskánský mořeplavec a spoluautor návrhu na dáreček pro ČEZ - Vladimír Laštůvka, bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny z ČSSD, bývalý člen dozorčí rady ČEZ a agent STB (krycí jméno Vladimír) a mnoho, mnoho dalších

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/glosar/darecek-pro-cez-seznam-gratulantu_133573.html

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

14. 5. 2012 7:13
Přesně popsáno

R^

1 0
možnosti
PJ

Hellmoon

14. 5. 2012 7:05
může klidně rizikově investovat

makroekonomikaka je fajn ;-D

0 0
možnosti
MP

Martin V2

14. 5. 2012 7:04
Je mi Vás líto

Fakt to nemáte jednoduchý...

2 0
možnosti