Produktivita v ČR? Jednoznačně výrazně vyšší, než kde jinde.

Zakázal bych všem ekonomům, finančníkům a expertům, co i na blogu exhibují svými odbornými soudy, mluvit a psát o produktivitě v naší zemi. Důvod je prostý. Nevědí, o čem mluví a píší.

Žádný člověk, vydávající se za odborníka nebo experta, by neměl hovořit a psát o něčem, o čem ví naprosté nic. Prezidenta nevyjímaje. Stále často slýchám a čtu, jak naše produktivita (myšleno v ČR) je nízká a nedosahuje zahraničních vzorů.

Předně bych rád řekl, že produktivita zaměstnanců, kteří tvoří skutečné hodnoty, dost výrazně převyšuje onu, stále často uváděnou, německou produktivitu.  Vím, co říkám, protože jsem měl už mnohokrát osobní možnost se o tom přesvědčit. To, co v Německu dělají tři lidé, u nás často dělá jeden. Výkon a kvalita musí být stejné. Jen mzda – ta je výrazně nižší.

Tak, jak u nás, v ČR, nutí velká většina zaměstnavatelů pracovat své pracovníky, se pracuje málo kde. Natož ve vyspělém Německu. A vůbec nejde o to, že by německý pracující měl k dispozici modernější techniku a tím mohl dělat větší výkony. V mnoha případech jsou pracovní podmínky naprosto nesrovnatelné. Ted y- u nás výrazně horší, než ve „vyspělých kapitalistických státech“.  Notabene – Německo je silně socialistické ve vztahu k pracujícím. O tom se nám může jen zdát v těch nejdivočejších snech. Malý příklad za všechny. Německý pracující dělá přesně a POUZE to, co má v popisu práce a dělá to přesně stanovenou dobu, přesně stanoveným tempem.

Před dvaceti roky to skutečně nebylo nic moc. Ale dnes je to úplně někde jinde. Mluvit o nějakých číslech nemá smysl. Protože všechno dohromady je jen zkreslený výsledek. Je potřeba rozdělit pracující na pracující a zaměstnance. Pracující u linky v továrně je pracující. Netvrdím, že zaměstnanec nemůže vytvářet hodnoty a být prospěšný pro společnost. I tady je potřeba zaměstnance rozdělit.  Máme tu spoustu profesí zaměstnaneckých profesí, bez kterých by pracující nemohl svou práci dělat. Musí tu být někdo, kdo vymyslí, jak se to bude dělat, co k tomu bude potřeba zajistit a jak to celé zorganizovat dohromady. Ale pak je tu další skupina „zaměstnanců“.    

Ekonom, finančník, expert na cokoliv je jen „zaměstnanec“. Mluví zasvěceně o něčem, co v reálném světě vypadá úplně jinak a absolutně neví proč. Přesto naprosto přesně ví, co by se mělo udělat, aby to nevypadalo, jak on říká, že to vypadá. A aby to nevyznělo jako blábol amatéra, přeživšího metanolovou kocovinu, vystuduje na to nějakou „vysokou školu“. Pak ho zaměstná instituce, která existuje jen proto, aby další takoví měli možnost brát peníze za nic od těch, co skutečně tvoří hodnoty. A pak, když se jim to nelíbí, dokážou ovlivnit situaci tak, jako to předvedli naposledy bankéři z ČNB. Produktivita těchto profesí je evidentně zoufalá až nulová. Tedy zřejmě s výjimkou práce ve prospěch vlastní kapsy.

Produktivita ČR se pak vypočítává z produktivity všech osob v pracovním poměru. Bohužel, stále méně je těch, co skutečně vytvářejí hodnoty a tak se v průměru pak můžeme světu jevit jako národ s nízkou produktivitou. Ovšem v tu chvíli všichni vidí dělníka, lékaře,  horníka, zemědělce… ale nikdo nevidí poflakující se ekonomy, bankéře a další „nepostradatelné“, na produktivitě parazitující profese ze kterých pak někdo pojme touhu, o produktivitě se odborně vyjádřit. A začne míchat do grafů hrušky a cihly v naprostém přesvědčení, že ví, co dělá. Na první pohled výsledek jeho zjištění je stejně „ohromující“ jako slova našeho pana prezidenta. Rádoby učený blábol, protknutý diferenciálními rovnicemi o šedesáti naprosto neznámých veličinách se zcela jasným, třikrát vzorně podtrženým výsledkem.  A to s jediným cílem – udělat z lidí hlupáky.  O těchto prudkých inteligentů pak převezmou jejich „odborné teze“ i s grafy média a rázem se z vycucaného nesmyslu stane oficiální zpráva o stavu produktivity v ČR.

Když se pak taková informace dostane až k tomu těžce pracujícímu, co za mrzký peníz maká 3x víc, než jeho kolega v předhazovaném vyspělém kapitalistickém státě, má pocit, že by bylo záhodno autora studie vzít, nacpat za kasu v hypermarketu nebo výrobní linku a nechat ho si tu nízkou produktivitu užít na vlastní kůži. Pak celý, skutečně pracující, český národ vypadá jako banda flákačů. Respektive jako banda těch, co to tu řídí a těch, co o tom všem tak rádi a zasvěceně píší.

Nevěříte, že to tak je? Tak si to zkuste na vlastní kůži. Jo že jste na to tolik let nestudovali, abyste tvořili opravdové hodnoty?

P.S.  Tak snad raději zalezte do svých expertských nor a už - proboha - mlčte.

Autor: Aleš Baloun | středa 26.2.2014 7:30 | karma článku: 33,02 | přečteno: 1869x