Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pracuju jako konstruktér v české pobočce jedné německé firmy. Teď pracuji sám na projektu, který by podle slov šéfa 2 němečtí kolegové dělali rok a já to mám mít hotové za šest měsíců. Na to mi v Německu nainstalovali na počítač konstrukční software (v ořezané - základní verzi, bez databáze normalizovaných dílů a nástrojů pevnostní analýzy) Výše mého platu je zhruba na čtvrtině platu mého německého kolegy. Kolikrát vyšší produktivitu práce tedy mám?ˇ

P.S. Škoda, že nelze určit velikost karmy. Ve Vašem případě by byla ta úplně největší!!!R^

2 1
možnosti
Foto

Problém je v tom, že jste ochotný to udělat za méně peněz-proč by vám teda měli dát tolik co těm němcům?

0 2
možnosti
Foto

Ne produktivita, ale množství kapitálových statk vztažených k člověku určuje velikost mezd v dané oblasti.  Kapitálové statky přicházejí na svět spořením. Část zboží, které je vyprodukováno, je zadrženo před okamžitou spotřebou a použito v procesech, které ponesou ovoce až v budoucnosti. Celá materiální civilizace je založena na tomto „kapitalistickém“ přístupu k řešení problémů výroby.

Neexistuje jiný způsob, jak zajistit vyšší mzdy, než investováním více kapitálu v přepočtu na jednoho pracovníka. Více investování kapitálu znamená dát pracovníkovi efektivnější nástroje. S pomocí lepších nástrojů a přístrojů se zvýší množství a kvalita výrobků. Jakmile zaměstnavatel díky tomu bude v pozici, kdy od spotřebitelů získá víc za to, co zaměstnanec vyprodukoval za jednu hodinu práce, bude schopen – a díky konkurenci ze strany ostatních zaměstnavatelů nucen – zaplatit vyšší cenu za práci zaměstnance.

0 0
možnosti
Foto

To co jste napsal je nesmysl.

produktivita práce není o množství odvedené práce, ale o množství peněz, které odvedenou prací vydělám

0 1
možnosti
ZK

Z64d45e57n89a 92K36o38č39í

26. 2. 2014 12:18

Nesmysl jste naopak napsal vy, ale to píšete dost často ;-)

Jsou různé druhy produktivity - záleží na co ukazatel vztáhneme - jestli na minuty, kusy ...... výkonu, či finanční vyjádření práce. ;-)  

V ukazateli produktivity je poměřován výstup ve fyzických jednotkách se vstupem ve fyzických jednotkách a to vše za určitou dobu. 

Ve Škodě Mladá Boleslav ví, že produktivita práce u montáže je vyšší než jejich kolegů v Německu, ale ve finančním vyjádření může být samozřejmě nižší. Nicméně tato firma si vede tak dobře, že pokud bychom to vztáhli na zisk na jednoho přepočteného zaměstnance, tak ti čeští dělníci jistě převýší i mateřské závody v Německu.!!;-)

2 1
možnosti
SN

:-)  Autore, popsal jste to perfektně! Já v  tom nehledám žádné kličky, politology, filosofy a dobře placenými "politiky" bychom mohli dláždit ulice. Z toho nevyjímám ty různé ekonomické prognostiky, kteří předpovídají desetiny HDP nahoru, nebo dolů a tváří se tak, že tomu sami věří. JAk se psávalo, kdyby na burze obchodoval šimpanz, vyšlo by to na stejno !   R^R^R^

3 1
možnosti

Bohužel, je to pravda.

Nemakačenkové ve fabrikách nás stojí řádově desítky až stovky tisíc korun.

Nemakačenskové na centrálních úřadech nás stojí stovky až miliony korun! A co jich je!! A jak rychle se množí!!! Jak potkani!!!!

:-)

1 2
možnosti
ZK

Z97d59e35n88a 39K65o36č47í

26. 2. 2014 12:24

S těmi nemakačenky v těch fabrikách si už majitelé fabrik  dávno poradili.!!;-D

2 0
možnosti
Foto

Plat člověka nevychází přímo z produktivity, ale je závislý od počtu kapitálových statků v dané oblasti.  Tedy i kdyby měl německý pracovník menší produktivitu práce, při výrobě stejného produktu, může na základě množství kapitálových statků v Německu brát daleko vyšší plat, než ten samý pracovník u nás v Česku.  Proto i pracovník na Ukrajině bere méně než u nás i když může být v nové továrně daleko produktivnější, než pracovník u nás vyrábějící stejný produkt.

0 2
možnosti

Hlavně, že si to umíš zdůvodnit!

A Ty patříš ke které sortě?

2 0
možnosti
JV

Trošku jste jednostranně splácal pár věcí dohromady a nějak jste opomněl, jak to mají v tom Německu teda zařízené. Takhle to vypadá, že u nich nejsou ekonomové.... Věc se má trochu jinak. Když se porovnávají dvě obdobné fabriky u nás a v Německu, vychází jim produktivita lépe. Tou produktivitou se rozumí to, kolik lidí je potřeba k výrobě jednoho produktu za určitý čas. Je to dnes snad nejdůležitější ukazatel bez ohledu na zisk.Což moc nechápu. Jestli tedy budete mít fabriku na výrobu čerpadel a budete zaměstnávat i ty, co se přímo na výrobě nepodílejí jako skladníky, lidi v kotelně, budete mít svoji vnitropodnikovou dopravu, kuchařky a jídelnu atd. , nemáte v produktivitě šanci proti Němcovi, co si všechny tyhle profese najme. To je celý vtip. Dnes už to dělají i české firmy, kterým tím produktivita stoupá a najímají si dokonce i konstruktéry.  Jen mi pořád není jané, k čemu je to dobré a jak to může vijít levněji, když nějaký Baťa dělal přesný opak ;-)

3 1
možnosti

Autor článku zjevně není ekonom. Ale rozumím mu v tom, že dnes se na všem přiživuje tolik darmožroutů, že produktivita práce nám moc nepomůže.

Tvoje poznámka o Baťovi je velmi pozoruhodná! Moc by mne bavilo, kdyby nějaký ekonom nám tu záhadu poctivého kapitalismu dokázal vysvětlit.

:-)

2 0
možnosti

Prozatím jste exaktně nedokázal, že jednicový pracovník v ČR je produktivnější než v Německu.

1 1
možnosti
ZK

Z29d80e19n36a 42K58o79č73í

26. 2. 2014 12:27

Jak kde, jak v které firmě - já znám mnoho českých firem, kde je produktivita práce přímo příkladná. ;-)

1 1
možnosti