Proč to vypadá, že i prostitutka je chytřejší než kdejaký ekonom?

Princip velké přidané hodnoty mají totiž v téhle profesi dokonalý. S minimálními náklady generujete velký zisk. A v podstatě bezpracně.   

Podle ekonomů má stát investovat do vědy, výzkumu, zdravotnictví, a IT technologií. Tedy do oborů, které peníze nějakou přidanou hodnotou nevydělávají, ale naopak je spotřebovávají. A případný zisk jde do kapsy jednotlivcům, nejlépe mimo ČR. Ale takhle se na chléb nezadělává. Nejdříve musíte peníze někde vydělat vytvořením přidané hodnoty a pak je můžete utratit. Pokud možno smysluplně, aby se peníze správně točily a generovaly další peníze.

V tomhle případě je prostitutkou každý, kdo v tomhle státě vytvoří přidanou hodnotu, za kterou je jiný ochoten zaplatit. Ekonomové si dodnes patrně myslí, že je to jinak. Není.

Když určujícím je trh a jeho potřeby, pak je logické nabídnout produkt, o který je zájem. A to je a bude případ průmyslu a hlavně automobilového. Teleportovat se neumíme a asi hned tak nebudeme umět. Vlaky Vás dovezou jen z nádraží na nádraží, stejně jako letadla na jiné letiště. Domů pak musíte dojít nebo dojet. Létající koberec nebo rouška či počítač Vás nepřepraví. Když sedlák nezasadí brambory a ty nevyrostou, můžete u superpočítače jako VIP ekonom tak leda chcípnout hlady. Co bude, když někdo nevyrobí každodenní základní potřeby pro lidský život, které vygenerují zisk pro další výrobu? Sníte roušku nebo antivirový program, zasytí vás “odborné rady“ či se najíte zelené energie?

Tím vším chci jen říct, že ne ekonom ale poptávka trhu určuje priority a směry. Bez práce nejsou koláče a pečení holubi do úst nikdy létat nebudou. Stejně tak, jako se ukazuje, že přeplacených nevýdělečných profesí je potřeba se zbavit a tím bude kožné smysluplněji orientovat směřování ekonomiky státu. Dokud lidé budou chtít kupovat nějaký produkt, má smysl jej preferovat.

Zpět k prostitutce. Dokud bude o její služby zájem, nemusí se obávat o svou finanční existenci. Pokud ekonomové radí a o jejich rady nikdo nebude stát, mohou posílit rady nejstaršího řemesla a konečně budou užiteční a budou se podílet na tvorbě HDP.        

 Vyhnat všechny „tlučhuby“ skutečně pracovat a vytvářet přidanou hodnotu by měl být celonárodní program. A na to analýzu ekonoma netřeba. Na to stačí selský rozum.

P.S. Třeba té prostitutky.       

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Baloun | neděle 26.7.2020 12:01 | karma článku: 28,53 | přečteno: 1020x