Proč si nemyslím, že státní maturity jsou špatné řešení problémů vz

Říká se, že „h.vno padá vždycky dolů, nikdy nahoru“ a také v platí, že se ti dole chovají podle toho, jak se chovají ti ve vyšších patrech.

Nesouhlasím s prezidentem Klause, že státní maturity jsou koncepčně stavbou domu od střechy. Ono asi v tomto případě jinde ani začít nejde. Proč? Myslím, že to lze vidět i takto.

Pokud se nezvýší nároky na vysokých školách – což jde snadno, musí se zvýšit nároky na znalosti u zkoušek maturitních nebo učňovských, aby se zpětně dalo tlačit na pilu ve třetích druhých první ročnících. Aby se zvýšily požadavky na vzdělání přijímaných žáků a studentu do učilišť a středních škol či gymnázií.

Pak pochopí i učitelé na druhých stupních, že je potřeba a žádoucí, aby základní školu opouštějící děti měly lepší a kvalitnější znalosti. To se pak přenese na první stupeň.

    Dnes nabízejí mateřské školky tolik možností vzdělávání malých dětí, že tady asi reforma nutná – mimo povinný rok před zahájením školní docházky.

    Dokud bude tlak na to, aby dítě prošlo základním vzdělání s nezaslouženými (vynucenými či koupenými) dobrými známkami, protože bohatý tatínek či maminka dají škole finanční dar, aby jejich ratolest, známý sígr, gauner a postrach učitelského sboru měla dobrou šanci se dostat na vybranou školu, nic se nezmění.

    Je pohodlnější a někdy i finančně výhodnější nepokoušet se změnit ono „velmi samostatné dítě s velkou osobností“ v "jakéhosi" velmi dobrého žáka, byť číst a psát moc neumí, než riskovat perzekuce od vedení ústavu za zmařené sponzorské dary škole, která je chudá a na ně tudíž z velké části odkázaná.

    To pak pokračuje na střední škole až do maturit. No a když „dítko“ propadne u prvního pokusu o maturitu, zcela jistě v náhradním poprázdninovém termínu budou z pětek přinejmenším  trojky.

    Co je ale podstatné, že dítek - gaunerů - bude daleko míň než těch, co budou skutečně vědět víc.

    Začít od první třídy znamená čekat  na první lepší výsledek 12-13 let ! tedy 12-13 let bude školství  dál produkovat  stejnou kvalitu, jako dnes. Zlepšení ale nebude skokové. Bude velmi, velmi pozvolné. Aby se nevytvořily velké znalostní rozdíly.

    P.S. To proto, aby se o některých ročnících neříkalo, že nejsou použitelní na víc, než na metaře.

    Autor: Aleš Baloun | středa 3.11.2010 15:30 | karma článku: 17,47 | přečteno: 1185x