Proč se někde rodí stále méně dětí aneb kde je jádro pudla?

Klesající počty narozených dětí, zvyšující se čísla početí neschopných, jen jedno dítě v rodině… A na druhou stranu neutuchající populační exploze.

To všechno je problém JEN JEDNÉ SKUPINY obyvatel naší země. Dost možná jde o Evropský problém. Ne jen náš. Co je jeho příčinou? Je to doba, ve které žijeme? Životní styl? Ekonomické faktory? Touha po volnosti, cestování, nevázaném životě?

Je to tak, že ti, co pracují, budují karieru a není jim lhostené, jakou budoucnost svým budoucím potomkům zajistí, v tomhle směru „ubrali plyn“. Navíc se na nich podepisuje hektičnost doby, stres, civilizační choroby, nejistota o zaměstnání a tedy ekonomické prosperitě, … To vede jak k odkládání „pořízení“ si dětí , tak i k tomu, že se se zvyšujícím věkem snižuje pravděpodobnost otěhotnění či oplodnění.

Nejlépe otěhotní mladá žena nebo dívka, nejlépe ji oplodní muž, který nežije ve stresu, má životní jistoty v podobě stabilního finančního příjmu, nemá náročnou práci, umí odpočívat, relaxovat, … Nejlépe když považuje děti za svou budoucnost a jejich počtem není omezen. Když má děti pro radost. Když se umí radovat z každého dne, z drobností… prostě když je v pohodě.

To platí i o ženách. Když nejsou upracované, vystresované, nehoní kariéru v zaměstnání, když žijí v poklidu a pohodě, mají rády nebo chtějí početnější rodinu… Pak problémů s otěhotněním mají radikálně méně.

Chcete se také dočkat početné rodiny? Chcete žít bez stresu a obavy, že přijdete o práci? Chcete být denně ve společnosti, na čerstvém vzduchu kdy se Vám zachce…?

Máte smůlu! Vaše šance jsou mizivé. Tenhle ráj je jen pro vyvolené. A ti si jej hlídají jako oko v hlavě. Nebo spíš peněženku v kapse. Že stále nevíte? Tak se rozhlédněte kolem sebe v obchodním domě, před ním nebo v nejbližším parku… Tam všude takové šťastné lidi a jejich děti můžete potkat. Zatím co se honíme a pachtíme, oni si žijí… Jsou usměvaví, zdravě vypadající, radující se, tančí a je jich stále víc.

P.S. A kdo za to může? Můžeme si za to většinou sami, jací a kým jsme...

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 19.5.2011 13:59 | karma článku: 19,87 | přečteno: 1425x