Pitný režim a podobné zhovadilosti.

Stupidity typu „pitný režim“, „zdravá a vyvážená strava“, „spánkový režim“, „vitamínový a minerální režim“ … jsou často jen marketinkovými výmysly, zakrývající zcela jiné cíle, než je Vaše blaho.

Když mám žízeň, napiju se. Proč bych měl pít každou hodinu a půl? V noci se taky kvůli tomu nebudím. Naopak, nutilo by mě to jen chodit celou noc po dvou hodinách na toaletu. Každý jsme jiný. Někdo pije jako velbloud před přechodem pouště, jiný si jen občas ucucne.  Stejné je to se spánkem. Někomu stačí 6 hodin, jiný prospí půl dne. Brát si proto léky nebo podpůrné prostředky pro delší spánek nebo nařizovat si budíka a pak být půl dne nepoužitelný? Proč? Protože na tom někdo vydělává prachy…

To platí o tak zvané denní dávce vitamínů, minerálů a vlákniny. Většinu toho do sebe dostaneme běžným jídlem. Rvát do sebe pilulky s vitamíny a zapíjet do litry minerální vody? To si raději dám nějaké ovoce a zeleninu. A rozhodně kvůli tomu obojí nebudu krájet keramickým nožem, abych nezničil obsažené vitamíny. Apropó – ještě jsem v televizi neviděl profesionálního kuchaře s keramickým nožem v ruce. Myslím, že pan Polreich by Vám ho rád a s patřičným proslovem bodl do zad, kdybyste mu vyčetli, že ho při vaření nepoužívá a tak ničí vitamíny v surovinách.

Zkrátka – je jasné, že firmy, co vyrábějí „věci pro naše blaho“ a jejich dealeři či reklamní postavy jsou tu jen proto, aby tahali peníze z kapes všech, co těmihle úchylkami trpí.

Jo a že jíte málo ryb? No, až je zlevní, jistě jich budete jíst víc. A ž nejíte všechny ty rybí paprodukty s cenou do pár kaček za kilo? No to děláte jedině dobře. To by spíš Vašemu zdraví ublížilo.

Jak tedy přežít? No jezte všechno a pijte dle vlastní potřeby. A jestli máte pocit, že Vám něco chybí – nechte si poradit od odborníků. Jen si nemyslete, že se pak stanete skoro nesmrtelnými.

P.S. Znal jsem jednoho takového cvoka, co dělal pro své zdraví všechno. A výsledek? Přehlédnul autobus a ten ho přejel. Holt, na to nic nebral…

Autor: Aleš Baloun | úterý 19.7.2011 7:30 | karma článku: 36,29 | přečteno: 3016x