Na jakou první věc by se novináři a politici měli zeptat „uprchlíků“?

Proč všichni ti lidé emigrují, už víme. Chtějí prý v klidu a míru všichni žít v nejlepších zemích Evropy. Ale co dál? Nikdo se nezeptal na to podstatné – jak žít.

Představy uprchlíků o životě ve vysněném Německu nebo Švédsku jsou představy malých dětí. Jenže realita je jiná. Jsou to dospělí lidé a absolutně netuší, jak se v Evropských státech vlastně žije. Neznají absolutně nic. Na co jsou zvyklí? Že se několikrát denně pomodlí, že se snaží nějak přežít,… Co je jejich hlavním životním krédem? Málokdo patrně tuší, že budou muset v Německu začít nejen žít podle německých zákonů, ale i budou muset pracovat a učit se cizímu jazyku. Že v Německu mají rádi všude pořádek a čisto – což jim zjevně dělá problém. Že Němci se na svůj životní standard museli dost nadřít. Že v Německu a dalších zemích už nějací muslimové žijí a ti si také budou svoje standardy bránit. Že v Evropě nejsou války mezi kmeny a skupinami… Je to velmi mnoho, o čem nemají ani potuchy a budou se tomu asi dost divit, až budou ve střetu s jinou kulturou života. Jak se budou tvářit na to, že Německo chce jejich pracovní sílu?

Zatím přicházejí a patrně si myslí, že tu založí svůj vlastní stát ve státě, ve kterém budou platit jejich pravidla a zvyky a ten stát, ve kterém se usadí, je bude muset tolerovat a zajišťovat jim bezpracný a pohodlný život? Oni skutečně nepřicházejí za prací, jako chodili tisíce lidí z východní do západní Evropy. Netvrdím, že mezi nimi nejsou vzdělaní lidé, ale zatím o tom nepadlo ani slovo – že by se uprchlíci měli „zapojit a pracovat“, jako jsou Evropané zvyklí. Že bez práce nejsou koláče – to některé skupiny obyvatel léta úspěšně překonávají. Ale nejsou jich statisíce a možná miliony, jako je uprchlíků. Takže je státy, kde se budou chtít usadit, budou muset živit, šatit, dávat zdravotní péči, bydlení,… A klidně budou křičet a protestovat, že jim to paní Merkelová slíbila a sliby se mají plnit.      

A tak se ptám – ptal se už někdo uprchlíků, jak si svůj život v Evropě představují? Co budou dělat? Jak se chtějí začlenit do společnosti? Že na to nebyl čas? Pak je to zásadní a fatální chyba. Německu prý do roku 2030 bude chybět 15 milionů pracovních sil. Že by to vyřešila tahle migrace? Sotva, ta spíš problémy přidělá, protože jeden pracující bude muset vydělat tolik, aby mimo stávající důchodce a nepracující cizince ještě uživil několik „čerstvých“ uprchlíků.  

A tak zatímco z východní Evropy přicházeli a přicházejí lidí za prací, díky které budou lépe moci žít oni a jejich rodiny, přicházejí naopak uprchlíci za vidinou lepšího života, o který by se s nimi měli stávající obyvatelé podělit.

P.S. O nějaké práci, respektování zákonů a ctění tradic kultury, do které přicházejí, nepadlo a hned tak nepadne ani slovo. A to je velká chyba!

Autor: Aleš Baloun | pondělí 21.9.2015 18:30 | karma článku: 40,00 | přečteno: 1660x