Klaus: „Přímá volba prezidenta je populismus“. Vážně?

Jsou to jen slova samolibého, stárnoucího člověka, co ví, že už prezidentem být nemůže nebo je v tom něco jiného?

Jestli si to svými slovy u občanů tohoto státu prezident Klaus někdy „polil“, tak je to nyní. Osobně to považuji za hlubokou urážku a nejspíš jen vyjádření nějakého utajeného pocitu křivdy, že někdo mohl být a i je výraznější osobnosti, než současný prezident.

Ohánět se tím, že by to byl populistický prezident, je víc než slabomyslné tvrzení nebo domněnka. Kdo jiný, než prezident, by měl být zvolen na základě své popularity mezi občany státu? Prezident má reprezentovat především obyčejného a řadového občana a ne nějakou politickou figurku, kterou pro mě - a nejspíš nejen pro mě - nynější prezident je. Jeho tatíčkovské nadržování jedné politické straně a posléze její vydědění a zřeknutí se jí poté, co se ukázala být nezvedeným synkem svého velkého otce ukazuje jen to, že nadřazenost a arogance, nadutost a víra jen v sebe sama NENÍ tím, co by obyčejný český občan chtěl mít v podobě svého pana prezidenta.

Prezident nemusí být ekonom a politik. Nemusí být ani státnického vzhledu. Musí ale být uznávaný téměř absolutní většinou svého národa. A ten se za něj pak nemusí stydět. Náš prezident může působit navenek třeba i trochu úsměvně, ale musí být skromný a uctivý, musí na prvním místě mít svůj národ a politiku nechat stranou.

Tohle dnešní prezident neumí a nebude to umět ani ten, co nebude zvolen podle obyčejných lidí. Toho jsou si „velikáni“ typu Václava Klause vědomi a proto jim přímá volba prezidenta vadí. A nejvíc jim vadí, že sami dobře vědí, že takové popularity, jakou si pan exprezident Havel vydobyl, NIKDY nedosáhnou.

Čím více bude současný prezident dávat najevo svou nelibost s přímou volbou prezidenta, o to méně lidí si ho bude vážit. Dnes už je ale „pozdě bycha honit“. Volební období se krátí a nová volba prezidenta už klepe na dveře. Že po pozbytí prezidentského mandátu se Václav Klaus poměrně rychle vytratí z paměti lidí a jeho politická hvězda půjde z oblohy se stává čím dál pravděpodobnějším. Tak se to stává těm, co nejsou oblíbení a pokrytecky závidí oblíbenost jiného. Co k tomu dodat?

P.S. Fuj, pane - již brzy „ex“ - prezidente!

Autor: Aleš Baloun | úterý 20.12.2011 7:30 | karma článku: 14,66 | přečteno: 1007x