Kdo si šetří, bude potrestán. Záporným úrokem.

Neschopnost bankéřů dostává novou dimenzi. Zatím teoreticky, ale za nedlouho to bude i v ČR realita. Kdo šetří, bude za to platit.

Není to tak dávno, kdy banky burcovaly občany, aby si střádáním zajistili finanční rezervy pro případ nečekaných výdajů. A ejhle. Lidé začali spořit i na spořících účtech, které banky nabízely s úrokem 1,5%. Investovat a ještě dlouhodobě je riziko, že se se svými  penězi jednak hned neuvidíte a pokud ano, tak za to přijdete o plánovaný výnos a ještě zaplatíte pokutu. A když vydržíte celou dobu čekat na výnos vašeho vkladu, můžete se najednou velmi divit, až vám banka nejen nevyplatí sjednaný výnos ale ještě budete o něco chudší, než jste byli při vkládání peněz do „nadějného produktu“. Prostě se nedařilo a to banka údajně nemohla ovlivnit. 

Takové „spoření a investování“ v současné, pohnuté době nikoho nemotivuje a ani motivovat nebude. Stát osekal příspěvky na stavebních spořeních a banky postupně snižují úroky z výnosů na spořících účtech k nule. Není daleko doba, kdy za spoření bude klient připlácet. Tedy bude bance platit za to, že u ní má peníze. Aby si banka přišla na své roční, plánované zisky, bude zvyšovat poplatky a když to nebude stačit, zavede záporný úrok u vkladů. Tak si to banky a bankéři vymysleli.

Ovšem je to jen zakrývání vlastní neschopnosti bank a bankéřů Vaše peníze nechat vydělávat. Lidé si sice peníze dál od bank půjčují, ale bank na trhu také přibylo. Bankéři nedokáží zajistit tolik půjček, aby z jejich úroků „dostatečně“ banky bohatly. Náklady bankovních gigantů jsou rovněž gigantické. Na rozdíl od malých bank, které nemají přebujelou administrativu, přeplácené bankéře a ředitele, okázalé nemovitosti a vysokou režii dalších nákladů, velké banky musí – pokud mají vykazovat rostoucí zisky – někoho oškubat. Namísto toho, aby hledaly nové a dobré možnosti pro investování, omezují se jen na bezpečné poplatky.

A do toho přichází fenomén půjčování si mezi lidmi. Bez nutnosti celého přebujelého bankovního aparátu. Když budu mít záruku, že se moje drobná investice – půjčka vrátí s nějakým přijatelným výnosem – proč bych střídal nebo investoval přes banku? První „vlaštovky“ už dokonce mají své reklamy v médiích.  Ten, kdo bude chtít půjčit, si sám rozhodne kolik, na co a komu. Legálně a se zárukou.

A co na to banky? Prý to také budou chtít nabízet. Ovšem konkurence bude velká a bankám to jejich peněženky naplnit nejspíš nepomůže. A to je dobře. Výplata má odpovídat odvedené práci.   

P.S. Žádná práce – žádné peníze. Nebo je to jinak? 

Autor: Aleš Baloun | neděle 6.3.2016 8:00 | karma článku: 33,22 | přečteno: 1581x