Je nebo není správné „hlídat“ politiky?

Šmírování, odposlechy kontrola pošty a sms zpráv politiků a vysoko postavených manažerů… Je to správné nebo ne? Z pohledu občana zcela jistě ANO.

Politici ale i vysocí manažeři si stěžují, že je někdo šmíruje a že je to protiprávní. Ano, protiprávní to je, ale…! Kdyby páni politici a manažeři nekradli, nelhali, nepodváděli, netunelovali a nesnažili si nahrabat jen pro sebe z cizích peněz – pak není důvod k nějakému šmírování.  Ale je to v podstatě jako když se zloděj brání, že byl viděn anebo zachycen na obraz či zvuk právě když dělal něco, o čem dobře věděl, že je proti zákonům nebo dobrým mravům. A pak, když je odhalen, se brání, že se jednalo o protiprávní sledování, odposlech a podobně a nebýt toho, tak se vlastně na nic nepřišlo a nedalo se mu dokázat.

Kdybyste se páni politici a manažeři ve státních institucích, organizacích a firmách chovali VŽDY korektně a správně, dodržovali zákony a další normy, nebyl by důvod Vás šmírovat. Jenže – lež a podvody je Váš denní chleba, jak se stále více ukazuje z různých skandálů ohledně zjištění při odposleších a podobném „šmírování“. Takže jaký kontrolní mechanismus aplikovat, než nejistotu, že Vaše jednání někdo zdokumentuje a uveřejní, čímž Vás zničí nebo vyřadí ze hry.

A když do politiky nebo do funkcí už jdete se záměrem „se obohatit na úkor společnosti“ nemůžete se divit, že právě sledovací agentury budou vaším stínem.  Není jen u nás, děje se to všude. Jak jinak by praskly velké skandály na jednotlivce či celé skupiny, než sledováním, hlídáním, kontrolami… toho, co děláte nebo neděláte?

Až se Vy, vážení, vysoce postavení „spoluobčané“ začnete chovat na 110% tak, jak sami kážete jiným, pak možná ubude i reálných problémů se šmírováním všeho typu. Do té doby jsem jedině „pro“  takovou kontrolu Vás všech.

P.S. A klidně to může dělat ABL, kam se pan Bárta vrátí posílen jak o nové poznatky a zkušenosti, tak o nové budoucí klienty…

 

Autor: Aleš Baloun | pondělí 18.4.2011 7:30 | karma článku: 23,92 | přečteno: 1263x