Exprezident Klaus „skočil z okna“. Jak mu řekli…

Když Vám někdo řekne: „Skoč z okna“ – skočíte? Jsou tací, co prý skočí a ještě se tím chlubí. Dokonce prý to všichni jednou pochopí. 

Je mi jedno, kde napsal nebo sestavoval konečné znění novoroční, prezidentské amnestie. Nejdůležitější je, kdo ji podepsal a vyhlásil. Pokud někdo tvrdí, že takovou věc udělal v dobrém úmyslu a nebyl si vědom toho, co to způsobí, není buď duševně zdravý nebo to byl od prvopočátku jasný záměr.

Tak, jako je obyčejný člověk plně zodpovědný, pokud bez nátlaku a dobrovolně podepsal nějakou smlouvu, kterou si měl přečíst a on ji nečetl, stejně je zodpovědný i politik nebo prezident, pokud by podepsal něco, co má takový dopad do společnosti, jako právě ona amnestie. Lehce to připomíná i průběh udělování osobních pardonů prezidenta na základě žádostí o milost. Jako by to nečetl, ale jen slepě důvěřoval tomu, kdo listiny k podpisu přinesl. Tomu bych uvěřil spíš než tomu, že sám přednese celý text se slovy, že „vyhlašuji u příležitosti…“. „Vyhlašuji“ znamená, že vím, co vyhlašuji. A je úplně jedno, jestli to, co vyhlašuji je z mé hlavy nebo z hlavy uklízečky toalety v nejmenované stanici metra. Jsem zodpovědný za to, co vyhlásím nebo vědomě podepíšu. Prezident-neprezident, premiér-nepremiér.

Klidně se mohou spolu právníci přít, ale o autorství nejde. Jde o podpis. Nepředpokládám, že by někdo podepisoval takový dokument s pistolí u hlavy nebo pod výhružkami, že když nepodepíše nebo nevyhlásí, stane se to a to. To už bych spíš předpokládal, že nepůjde o výhružky ale o obchod. Podepiš a do smrti tě budeme velmi slušně podporovat, vycházet ve všem vstříc a nic se ti nestane, protože tě budeme chránit.

Jestli ale amnestie byla jen „akt milosrdenství“ a dobré vůle, jak bylo veřejnosti prezentováno, pak to mohla být i osobní pomsta za zneuznávání a nepochopení osobnosti. Opět ale vědomě a dobrovolně.

Že by za nitky tahal někdo jiný, jako třeba ve filmu Demolition Man, který prezidentská amnestie silně připomíná? Nedokážu si ale představit takového chlapa, co by za tím mohl být.

P.S. Jedině, že by v tom byla nějaká žena. To už si představit dokážu. A nemusela se jmenovat třeba Monika. 

Autor: Aleš Baloun | středa 8.5.2013 7:30 | karma článku: 16,96 | přečteno: 645x