Čtvrtina není desetina, pánové!

Tak kolik procent trhu a alkoholem ovládají nelegální výrobci? Podle vlády jde o desetinu a přitom každá čtvrtá láhev alkoholu je padělek. Kluci, nemáte v tom tak trochu nepořádek?

Prohlášení, že černý trh s alkoholem je zanedbatelný, protože podle zjištění ministerstva se jedná o jednu desetinu (pro pána ministry: jedna desetina je 10%) z celkového objemu výroby alkoholu a vzápětí oficiálně přiznáme, že každá čtvrtá lahev destilátu je z černého trhu silně připomíná počty ministra financí.

Takže pokud ztráty z daně za neprodaný legální alkohol jsou odhadovány na ¾ miliardy ročně, byla by ztráta z nelegálního alkoholu jen 75 milionů. Ve skutečnosti ale pokud jde o celou čtvrtinu objemu, pak je číslo už méně zanedbatelné, že pane ministře financí.

Ovšem je tu ještě jiná stránka věci. Mimo to, že ministerstvo a potažmo vláda lže v uvedených číslech, realita poměru legální a nelegální bude nejspíš daleko jiná, než 1:4. Spíš to bude půl na půl nebo ještě víc. Ve prospěch nelegálních výrobců. A to skoro koresponduje se zprávou, která už není tajná. Naskýtá se otázka, proč se s tím nic dosud nedělalo.

Bojuje se proti černému trhu s nelegálními výrobky nebo nebojuje? Nebo jde jen o to, aby se s ním na oko bojovalo a tím se situace jakože řešila? Když státu vadí pokud bych já jako jedinec neplatil řádně daně, ačkoliv pracuji legálně, proč mu nevadí, že jiný pracuje nelegálně a daně neplatí ani za sebe a ani za to, co „vyrobí“? Napadá Vás také, že na tom musí někdo výš být také zainteresovaný? A prohibice právě téhle skupině a jednotlivcům jen nahraje víc peněz do kapes. Když to nejde z EU nebo ze státní kasy, tak to jde rovnou.

Že kvůli tomu umírají lidé? No a? Hlavně, když se daří a  prodej poroste. Vždyť – je to jen hloupost těch lidí, co si levný alkohol koupili. Nikdo je k tomu nenutil. Stejně jako kuřáky a další skupiny lidí. Když je poptávka, je potřeba ji uspokojit. A vyřídit u toho konkurenci, která v tom je nevinně? To se hodí vždycky.

P.S. Koneckonců – do poslaneckého kiosku nebo bufetu v senátu určitě tenhle smrtelný alkohol zjevně nedorazil. Takže buď někdo ví, co dělá nebo je v tom všemocná politická imunita.  

 

http://ekonomika.idnes.cz/snizeni-dane-v-boji-s-nelegalni-koralkou-nepomuze-mysli-si-kalousek-11f-/ekonomika.aspx?c=A120917_172157_ekonomika_fih

Autor: Aleš Baloun | středa 19.9.2012 7:00 | karma článku: 26,58 | přečteno: 1360x