Čeká ČR na první velkou odsouzenou rybu?

Korupční aféry rostou do nebývalých rozměrů a stále se nic neděje. Na co se čeká? Na první odsouzení nějaké velké ryby? Jak velká musí být a koho musí poškodit, aby se začalo něco dít?

MS

Provázanost zločinu a politiky už dosáhla takových rozměrů, že najít takový případ, kdy skutečně dojde k odsouzení zúčastněných ke mnohaletým trestům a propadnutí majetku začíná být utopií.

Ačkoliv na spoustu případů se veřejně ukazuje, vždycky skončí dřív, než vůbec někdo začne něco skutečně vyšetřovat a dojde na soud. Je to jen a jen tím, že za těmito případy stojí vysoce postavení politici, „podnikatelé za státní peníze“ a možná i mezinárodní gangy. Pro odsouzení běžné zlodějiny stačí zcizit pár korun. Občas se do spárů spravedlnosti chytí i nějaká ta větší rybička s drogami nebo pár cizích státních příslušníků, kteří obchodují s falzifikáty zboží. Ale tím to zatím končí.

Rozhodně to nebude proto, že máme přeplněná vězení. Spíš jde o to, že by asi už bylo opravdu ostudné, kdyby si polovina vlády a ministerstev „šla“ na pár let dát pauzu do chládku nějakého, jistě fešáckého, kriminálu. Tak se možná jen čeká, až takový někde nějaká soukromá firma postaví. Dost možná už ty plány existují a jen se budoucí „osadníci“ nedomluvili na standardech, které jejich přechodný domov bude mít. Přece nebudou riskovat, že skončí v nějakém ústavu s násilníky, vrahy a podobnými živly. Vždyť oni jsou v podstatě slušní…

Jakmile se ale první případ odehraje, mohl by nastat „hon na čarodějnice“. A to je ten důvod, proč se stále nic neděje. Vždyť by se mohlo začít o Češích v jejich vlastní zemi říkat, že jsou menšina. Protože jich většina sedí.

Také možná vládne strach z toho,  jací bachaři by je hlídali. Zda by byli úplatní nebo ne. Popřípadě je tu i nevyjasněná kastace podle nabytého majetku. Přece nemůže sedět v jedné cele nebo na jednom patře někdo, kdo má za nehty s bídou pár milionů s tím, kdo si přišel na miliardy…

Každopádně odsouzení první velké ryby a tím obrat k lepšímu v otázce rozkrádání a korupce se odkládá. Zatím dočasně…

P.S. Že by na 21 let??? To už tu přece bylo…

Autor: Aleš Baloun | středa 23.11.2011 7:30 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1357x