Polévky

A co takhle zase něco teplého do žaludku? A protože moje babička říkávala, že polévka je grund, maso je špunt. Dáme si tedy polévky: 

Krémová česnečka

3 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

8 – 10 stroužků česneku

250 ml smetany na vaření

750 ml vývaru z kostky masoxu

1 lžíce majoránky nebo petržel

sůl

2 – 3 žemle nebo chleba (nejlépe ze včerejšího dne)

olej nebo sádlo na osmažení

Česnek prolisovat a zpěnit na másle. Zaprášit moukou a umíchat světlou jíšku. Zajít ji vývarem a smetanou a povařit asi 15 minut. Žemli nebo chleba nakrájet na kostičky a opéct na sádle, ne na oleji, do křupava.

Polévku dochutit petrželí nebo majoránkou. Podávat s kostičkami opečeného pečiva.

 

Hrstková krkonošská polévka

Fazole, hrách (já dávám místo něj rýži) a kroupy oprat a uvařit v jednom hrnci vše dohromady. Když je vše poloměkké, přidat na kostičky nakrájenou zeleninu. Udělat cibulovou jíšku a polévku zahustit. Před koncem varu osolit, opepřit, přidat majoránku, utřený česnek a lžíci maggi.

 

Skleněnka (krkonošská, trochu upravená)

Asi 2 lvody

několik větších brambor

polévkové koření

sůl, pepř

1 lžíce másla

hrníček mléka

1 vejce

vlasové nudle (moje úprava)

petrželka

asi 2 krajíce chleba nakrájeného na nudličky a osmaženého na másle

Očištěné brambory nakrájet na tenké plátky nebo menší kostky a vařit v osolené vodě s troškou polévkového koření. Polévku odstavit, brambory rozmačkat  šťouchadlem, přidat kousek másla a znovu povařit. Přilít mléko s rozkvedlaným vejcem a vlasové nudle a krátce povařit (dle délky varu nudlí).

Přidat sekanou petrželku, osolit, opepřit a nalít do talířů. Přidat osmažené pečivo.

 

Bandoračka s kroupami (krkonošská)

Kroupy spařit horkou vodou, propláchnout a dát vařit do slané vody. Očistit a pokrájet houby (možno i namočené sušené), oloupat a nakrájet brambory na kostky. Na sádle zpěnit cibulku společně s nasekaným vopichem, přidat houby, kmín a vše dusit. Nakonec vysmahlé houby zaprášit lžící hladké mouky a dát společně s nakrájenými bramborami vařit do polévky ke kroupám. Když je vše měkké, maličko opepřit a přidat stroužek česneku utřeného se solí.

 

Kopřivačka s bandorem (krkonošská)

Asi v jednom litru vody vařit nakrájené brambory, kmín, najemno nasekané kopřivy, černý pepř.

Když jsou brambory zpola uvařené, rozmíchat do polévky jíšku, osolit, přidat špetku majoránky a nakonec zalít mlékem s rozmíchaným vejcem. Krátce povařit.

 

Žebrácká chlebová polévka

Zbytky sušeného tvrdého chleba rozlámat do hrnce zalít asi litrem vody, osolit, přidat kmín. Vařit asi čtvrt hodiny, rozmačkat chléb šťouchadlem na brambory, přidat lžíci másla a několik lžic mléka s rozkvedlaným vejcem. Na talíře dávat hodně horké, protože se přímo v talíři ještě zjemňuje trochou mléka.

 

Panádlová polévka

1 l vody

2-3 tvrdé housky nebo rohlíky

sůl

2 lžíce sádla

majoránka

asi 2 vejce

pažitka

Pečivo nakrájet na kostičky, rozvařit je v osolené vodě. Přidat špetku majoránky, sádlo, nasekanou pažitku, zamíchat a krátce povařit. Do hotové polévky zašlehat vejce a krátce povařit.

Autor: Alena Pekařová | středa 24.9.2014 5:00 | karma článku: 0 | přečteno: 55x
  • Další články autora

Alena Pekařová

Jak ekologicky na mšice.

10.4.2015 v 6:00 | Karma: 15,10

Alena Pekařová

Ostrov

2.4.2015 v 1:00 | Karma: 9,06

Alena Pekařová

Už je to tady!!!

12.3.2015 v 10:28 | Karma: 15,05

Alena Pekařová

Za komunistů bylo líp?

6.3.2015 v 16:40 | Karma: 31,07