- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Krémová česnečka
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
8 – 10 stroužků česneku
250 ml smetany na vaření
750 ml vývaru z kostky masoxu
1 lžíce majoránky nebo petržel
sůl
2 – 3 žemle nebo chleba (nejlépe ze včerejšího dne)
olej nebo sádlo na osmažení
Česnek prolisovat a zpěnit na másle. Zaprášit moukou a umíchat světlou jíšku. Zajít ji vývarem a smetanou a povařit asi 15 minut. Žemli nebo chleba nakrájet na kostičky a opéct na sádle, ne na oleji, do křupava.
Polévku dochutit petrželí nebo majoránkou. Podávat s kostičkami opečeného pečiva.
Hrstková krkonošská polévka
Fazole, hrách (já dávám místo něj rýži) a kroupy oprat a uvařit v jednom hrnci vše dohromady. Když je vše poloměkké, přidat na kostičky nakrájenou zeleninu. Udělat cibulovou jíšku a polévku zahustit. Před koncem varu osolit, opepřit, přidat majoránku, utřený česnek a lžíci maggi.
Skleněnka (krkonošská, trochu upravená)
Asi 2 lvody
několik větších brambor
polévkové koření
sůl, pepř
1 lžíce másla
hrníček mléka
1 vejce
vlasové nudle (moje úprava)
petrželka
asi 2 krajíce chleba nakrájeného na nudličky a osmaženého na másle
Očištěné brambory nakrájet na tenké plátky nebo menší kostky a vařit v osolené vodě s troškou polévkového koření. Polévku odstavit, brambory rozmačkat šťouchadlem, přidat kousek másla a znovu povařit. Přilít mléko s rozkvedlaným vejcem a vlasové nudle a krátce povařit (dle délky varu nudlí).
Přidat sekanou petrželku, osolit, opepřit a nalít do talířů. Přidat osmažené pečivo.
Bandoračka s kroupami (krkonošská)
Kroupy spařit horkou vodou, propláchnout a dát vařit do slané vody. Očistit a pokrájet houby (možno i namočené sušené), oloupat a nakrájet brambory na kostky. Na sádle zpěnit cibulku společně s nasekaným vopichem, přidat houby, kmín a vše dusit. Nakonec vysmahlé houby zaprášit lžící hladké mouky a dát společně s nakrájenými bramborami vařit do polévky ke kroupám. Když je vše měkké, maličko opepřit a přidat stroužek česneku utřeného se solí.
Kopřivačka s bandorem (krkonošská)
Asi v jednom litru vody vařit nakrájené brambory, kmín, najemno nasekané kopřivy, černý pepř.
Když jsou brambory zpola uvařené, rozmíchat do polévky jíšku, osolit, přidat špetku majoránky a nakonec zalít mlékem s rozmíchaným vejcem. Krátce povařit.
Žebrácká chlebová polévka
Zbytky sušeného tvrdého chleba rozlámat do hrnce zalít asi litrem vody, osolit, přidat kmín. Vařit asi čtvrt hodiny, rozmačkat chléb šťouchadlem na brambory, přidat lžíci másla a několik lžic mléka s rozkvedlaným vejcem. Na talíře dávat hodně horké, protože se přímo v talíři ještě zjemňuje trochou mléka.
Panádlová polévka
1 l vody
2-3 tvrdé housky nebo rohlíky
sůl
2 lžíce sádla
majoránka
asi 2 vejce
pažitka
Pečivo nakrájet na kostičky, rozvařit je v osolené vodě. Přidat špetku majoránky, sádlo, nasekanou pažitku, zamíchat a krátce povařit. Do hotové polévky zašlehat vejce a krátce povařit.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!