Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické množiny

Jako lehce starší ročník si dobře pamatuji zavádění množin do výuky matematiky na základní škole. Na které straně katedry to tehdy bylo jsem „nonšalantně“ vynechal, aby mně zůstala alespoň nějaká naděje na případný obdiv skupiny mladších „dorostenek“.Protože jsem byl velký „snaživec“ osvojil jsem si, pár let před touto pronikavou změnou osnov, rychlou znalost malé i velké násobilky, která mně vystačila k slušnému „vegetu ve školních škamnech“.

Množiny jsem přijímal obtížněji. Až po čase mě přesvědčily některé pravdivé příběhy, jejichž jednoduchost mě fascinovala. Například vzpoura gymnazijní třídy, která ve chvíli, kdy přednášející středoškolský profesor přírodopisu zval třídu do prostoru mezi lavice a tabuli, aby si studenti zblízka mohli prohlédnout preparovaného chrousta obecného (Melolontha melolontha) dříve osvědčeným povelem: „Pojďte k tabuli !“ ale k tabuli se přišoural jen „šplhoun“ Novák a zbytek třídy odůvodnil svůj vzdor „množinovou logikou: Neřekl jste přece, pojďte všichni k tabuli !“  

Logika mně učarovala i později, když jsem si osvojil rychlé vyřčení tautologického obratu „Není pravda, že neprší“,  abych mohl větší části zkoprnělých posluchačů radostně sdělovat objevné, že nejenže prší, ale přímo leje…!   Tím jsem začal později považovat sám sebe přímo za „znalce“ zákonitostí logiky a přesného vyjadřování a touto optikou jsem začal měřit život i lidi kolem sebe. Byl jsem sice možná „mírně nesnesitelný“ svému okolí, ale dostatečně mě vždy ukolébalo, že se zpravidla zbytek posluchačů chechtal tomu, koho jsem za porušování logiky ve vyjadřování kritizoval… !  

Tak jsem šel světem jako sice introvertní, ale přece jen mírně zábavný společník, jehož upozorňování na fauly v přesnosti vyjadřování vzbuzovaly přiměřené veselí. Občas mě někdo trumfnul těžším kalibrem typu rozhlasového hlášení: „Ať okamžitě zmizí hromada hnoje na návsi, jinak se do toho  musí předseda (čti starosta...)  vložit…!“    

To mě ovšem spíše posilovalo v přesvědčení, že tyto legrácky jsou denně k slyšení a tím, že nevyschne pramen mého společenského „bavičství“. Časem jsem se stal matematikem z povolání a vyvolával jsem někdy i „salvy smíchu“ vyprávěním historek, kterými jsem znemožnil třídní profesorku, která nás žáky vyzvala, aby si stoupl ten, kdo si myslí, že je hloupý, já jsem se rychle postavil a na dotaz, zda je to proto, jestli si myslím, že jsem hloupý jsem „nacvičeně“ odpověděl : „Ne já jsem jen nechtěl, abyste stála sama!“  

V tomto světle se mně dnes jeví tyto „alogičnosti“ jako nevinná škádlení nemluvněte.   Dnes a denně na mě z TV hovoří  mírně zasmušilá tvář toho, či kterého premiéra naší vlády, který sděluje divákům, že vláda dnes na svém zasedání schválila zákon… . V tu chvíli „roztomile“ zapomíná na skutečnost, že jde zatím jen o návrh zákona, který se musí následně projednat v  Parlamentu ČR (výbory a zpravidla tři čtení na schůzích Poslanecké sněmovny , pak ještě v Senátu ČR – a to vše v případě, že záležitost probíhá hladce…). Proces je to sice dlouhý, leč demokratický a od chvíle, kdy předseda vlády vyhlásil divákům, že…“ jeho vláda dnes schválila zákon…, uplyne ještě několik měsíců a ne vždy je nakonec text zveřejněného zákona shodný s tím, který premiér ( anebo i moderátor - jak je to jen nakažlivé…!)  před půl rokem „vyhlásil“.     

Kdybych byl panikář a premiér takto sdělil z obrazovky, že jeho vláda dnes schválila zákon, že všechny automobily musí mít jako povinné vybavení na střeše světelný majáček, tak ho snad odmontuji z první sanitky, kterou uvidím… !   Tuto chybu dělali zatím všichni předsedové vlád (ať už byli původním povoláním finančníky, prognostiky, knihovníky, právními koncipienty, účetními anebo strojními inženýry ) stejně jako většina jejich ministrů.  

Vím, že si čtenář může říci, jde o drobnost ale přesto získávám pocit, že právě určité nelogičnosti jsou jakési mimikry, za něž se politici schovávají. Mnohdy mám pocit, že ani nejsou schopni poslouchat, co sami říkají, protože vyřknou zásadní a nezvratnou pravdu, kterou si sami po 1-2 minutách naprosto přesvědčivě vyvrátí.  

Čerstvý příklad za všechny: předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených v  diskusním pořadu ČT1 – „Otázky Václava Moravce“ tuto neděli (9.12.2007) naprosto přesvědčivě pronese: Náš poslanecký klub nehlasoval ani pro jeden pozměňující návrh, který by medvěda porcoval !“  (Pozn. autora: … „poslanecké rozdělování částky 2 mld. Kč státního rozpočtu…).  

Vzápětí ale sama sebe naprosto rezolutně popře výrokem: My jsme podpořili jednu jedinou změnu, a to byla ta necelá 1 mld. Kč na platy učitelů, na které jsme se dohodli a myslím si, že je to tak dobře.“    

„Spoludiskutéři“ této zábavné pavlačové polemiky (J.Paroubek a J.Čunek) na zcela zásadní protimluv neupozornili   a  nevšiml si ho dokonce ani mnoha cenami ověnčený a jinak vcelku pohotový moderátor pořadu… !  

Když nejde o život…  !  

Ono o něj ale také může jít. Náš oblíbený profesor českého jazyka na gymnáziu rád používal příklad nevěry manželky jednoho z francouzských Ludvíků, která jsa přistižena, byla královským manželem donucena vlastnoručně napsat neopatrnému důstojníkovi rozsudek smrti, který jí Ludvík osobně diktoval: Omilostnit nelze, popravit !“    

Králova choť  „mazaně“ posunula čárku o jedno slovo dopředu, čímž zcela změnila charakter rozsudku. Gramotný popravčí po přečtení dopisu s pečetí : „Omilostnit, nelze popravit!“   milého důstojníka propustil a ten zmizel v Belgii.  

Vím, že tento příklad ze středověké Francie sice kulhá na všechny čtyři ( a byl zřejmě naším tříďasem účelově vymyšlen…).

A také vím, že z  křesla či z gauče před televizní obrazovkou se vše hodnotí snáze,  ale i malé nepřesnosti – zejména jsou-li trpěny a přecházeny,  mohou časem přerůst ve větší a působit ve společnosti zbytečné hádky a zbytečně zlou krev. Tak proč se politik, který se rozhodl věnovat profesi "profesionálního operního Kecala"  nevěnuje více  tomu, co říká ?

Autor: Václav Pecka | úterý 11.12.2007 17:36 | karma článku: 8,09 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik