Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem šmejd a zmrd!

Trápím se, trápím. Že jsem zmrd už jsem skoro „vydýchal“, ale když k tomu přidám ještě šmejd, stydím se na sebe podívat do zrcadla.Ještě ke všemu jsem chytil oba čestné tituly na Nový rok! Je-li lidová pranostika pravdivá, mám se na co těšit. Na konci roku nashromáždím minimálně 366 oslavných pojmenování, protože,  jak je typické pro mě - smolaře, rok je, aby toho nebylo málo, ještě navíc přestupný… !  Přitom jsem se tak móóc snažil.

Zmrda jsem vyfasoval za pravdivě převyprávěnou historku, kterou mi z počátku šedesátých let vyprávěl jeden „spolustudent“ nejmenovaného slavného českého spisovatele, publicisty a glosátora.  

Historka se vázala na studentský život silného ročníku „nadějných mladých lidí“ na publicistické/novinářské/ a sociální fakultě UK.

Silného (a nadějných…)  proto, že ve stejné době studovali stejný „ústav“ i Jan Kavan, Vladimír Železný a další výtečníci.

Příběh se odehrál na vojenské katedře, kde mladí muži z vysokých škol v průběhu studia absolvovali vždy jeden den v  týdnu svou „budoucí“ základní službu, která byla tehdy pro všechny osmnáctileté mladé junáky povinná.

Abych byl přesnější, za 4-5 let vysokoškolského studia si odkrojili celý jeden rok základní vojenské služby, aby pak na ten druhý rok odcházeli podle stupně „šplhavosti“  v hodnosti poddůstojníků – tak zvaných  „absíků“, na ten druhý rok mezi nás, obyčejné záklaďáky, jako naši velitelé.  Docela mě mrzí, že tento systém dodnes nikdo nenazval „promyšlenými počátky vojenské šikany v Čechách!“

Zpět k historce. 

Její autor popisoval situaci z konce roku 1964, kdy mladí budoucí absíci seděli kdesi na cvičáku (jen na ten jeden jediný den v týdnu) a onen dnešní slovutný novinář a spisovatel se najednou chopil svého cvičného a nenabitého samopalu a zvolal: „Dejte mě ostrý, postřílím ty padouchy, co odstranili Chruščova!“  Projev ukončil a utřel vlastní slzu dojetí!

Drobná poznámka: šlo o generálního tajemníka komunistů v SSSR, který odsoudil veřejně Stalinův kult osobnosti, aby se později sám trochu podobně choval. Je o něm známá historka, jak 13. října 1960 si vyzul botu ve shromáždění OSN a tloukl jí do řečnického pultu s výkřiky: „My se nikdy nesjednotíme!“ 

Glosu jsem o mnoho desítek let později zveřejnil v nejmenovaném slavném českém webu, a ejhle onen slavný novinář a spisovatel mně napsal mail, v němž mě označil za zmrda. S důkazy se nemazal! 

Bác ! A teď v dobré víře neobratně převyprávím vlastní zážitek o tom, jak jsem byl přítomen nehoráznému a pološílenému lovu jezevce (příhoda se stala přesně tak, leč v mém dětství před mnoha a mnoha léty – prakticky místo tehdejších honců, když jsem mírně zapochyboval, zda všichni budou znát pravý význam…, jsem doplnil lesní dělníky J) a odměnou je mně opakované tykání s důvěrným oslovením ty šmejde! 

Vím, že jsem si to zavinil sám.

Těžko budu někoho přesvědčovat, že urážka není argument. Sice si dobře pamatuji, že když mně rozzlobená tchyně v jakémsi zkratu řekla „blbče!“ , tak jsem jí vzápětí „vyrazil dech“ větou triumfátora: „Tím ale milá maminko vůbec neřešíme problém, kdo lépe vychovává naše děti…!   

To ovšem v článku technicky provést nejde. Takže zmrd i šmejd na mě ulpěly tak, že se na ulici při naznačení úsměvu kolemjdoucích nervózně otáčím, zda to na mě není nějak vidět. 

Nakonec bych si dovolil slušně poděkovat všem diskutujícím, kteří se mě snažili podpořit příspěvky, či osobními maily.

Díky Vy šmejdi !

Autor: Václav Pecka | čtvrtek 3.1.2008 19:23 | karma článku: 14,30 | přečteno: 1747x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik