Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceš se chovat ctnostně-nedělej to !

V předvánočním shonu si najednou uvědomuji, jak je číslovka tři magická - většina pohádek obsahuje slovo tři (Třetí princ, Tři bratři, Tři oříšky pro Popelku...). Číslovka tři si zahrála i se mnou... ! V první třídě obecné jsem prožil v rychlém sledu, který jsem snad nemohl ani ovlivnit,  tři příhody, které mě "osudově" zatvrdily. "Zhřešil"jsem, pokusil jsem se to napravit a byl jsem potrestán... . 

Zápas

Dobrovolně jsem se přihlásil na náboženství.  

„Studoval“ jsem první třídu obecnou ve venkovské trojtřídce na začátku padesátých let. Tehdy se přihlásit bylo ještě možné – osobní statečnosti rodičů, natož mé,  nebylo zapotřebí ( i když nám to možná někam do posudku „vystřihli“…?). 

Nábor prováděl stařičký místní farář, který byl na první pohled hodný. Téměř jako ta „nejzkušenější“ dnešní  reklamka rozdával barevné obrázky svatých a v barevných staniolech byly také zabaleny rozdávané bonbóny. Verbování velkolepé.  

Pro mě bylo vše  příjemné o to víc, že farář byl letitým známým naší rodiny a já vyfasoval pochopitelně o nějaký ten bonbón víc… ! 

Pak přišlo první svaté přijímání, kterému v předvečer předcházela pro nás přespolní (do školy jsem chodil asi ze 2 km vzdálené vesnice…) i první zpověď. Po zpovědi jsme byli upozorněni, že se musíme do druhého dne chovat naprosto způsobně a ctnostně, protože ráno už by nebyl čas nás znovu s místními žáky, kteří zpověď absolvovali ráno před obřadem, vyzpovídat. 

Vzali jsme si to všichni přespoláci nevídaně k srdci, cestou domů jsem mluvili naprosto jemně a až něžně, dávali jsme si ve všem za pravdu – holoubci byli proti nám verbež.  

Až těsně před vesnicí, kde jsme se dělili na „jednostraňáky a „druhostraňáky“ – to podle toho, na které straně potoka jsme bydleli,  se strhla menší slovní šarvátka, kterou jsem se já a největší habán z druhého tábora pokusili vyřešit.  Začali jsme se sice oslovovat zdrobnělinami, ale nakonec jsme se servali jako koně a nadávali jsme si tak sprostě, že začalo pršet…! Asi se na to svatý Petr dívat nemohl. 

Druhý den jsem se skálopevně rozhodl, že hodnému panu faráři vše vysvětlím, a ještě se stačím vyzpovídat. Ta šance ale nebyla!  Před kostelem byly davy rodičů i příbuzných a ministranti, kteří nás organizovali, byli neoblomní.  

A tak jsem nakonec klečel v dlouhé řadě před oltářem a čekal na vložení kousku „těla Páně“ – tedy průsvitné oplatky hostie (už tehdy mně bylo trochu divné, že „krev Páně“ si za nás dal plnými doušky před oltářem pan farář …!). 

Rozhodl jsem se pro hrdinské přiznání a když ke mně nic nečekající pan farář došel a začal mi žehnat, vyhrkl jsem na něj: „Hrozně jsem včera večer zhřešil pane faráři-porval jsem se a sprostě nadával!“  Zkušený sluha Boží nehnul ani brvou, vtlačil mi hostii do úst a důrazným šeptem řekl: „Nekecej a žer !“

Vyvedlo mě to tak z míry, že jsem maně polkl, hostie se rozpustila v ústech a na pokání pak již bylo pozdě. Hodný pan farář, aby snad předešel prvňáčkovým výčitkám, řekl potom mému tatínkovi, že se mnou u svatého přijímání šili snad všichni čerti. A tak  jsem mohl uzavřít první pokus svého „čestné jednání“ ještě s návdavkem večerního výchovného výprasku… !

Autor: Václav Pecka | čtvrtek 13.12.2007 20:27 | karma článku: 11,70 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Václav Pecka

Vládo netřeba se obávat - Hašek & Švejk“ se mohli mýlit!

Dnešní šedesátníci mohou s nadsázkou říkat, že v době jejich narození stálo pivo (jeden půllitr „desítky“) jednu korunu, dvanáctka možná koruny dvě.Ve chvíli, kdy ji tehdejší vláda prezidenta Antonína Novotného ceny piva direktivně zvýšila, připravila si vlastní pád. Nezachránil ji už ani příjezd tanků s jinými SPZ po „Pražském jaru“. Vystřídala ji nová vládní garnitura, kterou chránila armáda se statutem „dočasného pobytu“ a tak byla vcelku odvážnější. Pivo zdražovalo slovy ruského básníka Jevtušenka„mimachodom“ , takže jeho cena vyšplhala v osmdesátých létech na koruny dvě.

4.10.2012 v 12:22 | Karma: 8,04 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Václav Pecka

Neudělala se v definici parlamentní demokracie chyba?

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství. Především se celým večerem nesl "unissono" argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty, úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor. Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., což je jiná cifra. Co mně ale, jako pouhému ani příliš nepobavenému, posluchači a chvílemi i diváku tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...! Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko. Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro "fair-play", pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží , koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy. Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno! Anebo snad charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes demokracie nevymyslel!

21.3.2012 v 0:10 | Karma: 5,76 | Přečteno: 803x | Diskuse| Společnost

Václav Pecka

Smyslem fair play je udeřit pod pás...!

Dlouho jsem žil v jakémsi bláhovém přesvědčení, že poněkud menší smysl pro „fair play“ mají úředníci. Časem jsem pojal „podezření“ , že ještě hůře jsou na tom elektronické hlasy velkých společností, které mi sice nabízejí komunikaci, ale pak se mnou po mnohočetných odkazech (stiskněte 1, stiskněte 5 atd.) hovoří jen neosobní syntetický hlas. Po dnešku měním názor - vítězí sportovní „bafuňáři“!

3.3.2011 v 18:37 | Karma: 7,18 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Sport

Václav Pecka

A co řeknou leváci ?

Videoklip K.Issové a J.Mádla vyvolal velkou odezvu, kladnou i zápornou. Zazněly desítky argumentů pro a proti. Klip jsem viděl a od té doby se mi vtírá otázka - a co na to asi řeknou "leváci" ?

27.4.2010 v 18:59 | Karma: 10,08 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Politika

Václav Pecka

Předčasné volby budou 17.listopadu 2009 - á BASTA!

Prakticky před každými volbami do Poslanecké sněmovny Českého Parlamentu se objeví politická strana, do období voleb neexistující, nebo jen velice málo „výrazná“ - spíše virtuální, které je ale věnována nadměrná pozornost ze strany médií... (!) a následně i části veřejnosti (voličské...).

4.9.2009 v 9:45 | Karma: 10,71 | Přečteno: 911x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1779x
Amatérský pozorovatel,komentátor a rádoby glosátor všeho, co se děje kolem - politiky, kultury, sportu. Chovatel papoušků - amatér. Exsportovec - amatér. Profesionální smolař.

Seznam rubrik