Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chiméra české politiky

Tato stať je věnovaná současnému stavu české politiky. K jejímu napsání mě vedly dlouho tížící moji mysl otázky. Co v průběhu dvaceti let vedlo ke zformování jedinečného českého politického hybrida, který pod děravým pláštěm vzorné evropské demokracie schovává realitu diktatury osobního charismatu jednotlivých reprezentantů? Proč v České republice již neexistuje průhledný a jasný politický spektrum? Proč český národ dovoluje ústavičně dusit svoji vlastní demokracii a stále tíhne k diktatuře nedokonalých osobností? Netvrdím, že na něco tak složitého je možné najit odpověď. Kritickému pohledu ale současný stav české politiky podrobit lze a v souvislosti s posedními událostmi to považuji za nutné. 

zdroj: intenetMariano Villaba

Zdroj české politické fikce

Bizarnost současné české demokracie tkví v jádře, z něhož vznikla. Toto jádro figuruje v dějinách současnosti pod označením Občanské forum. Skupina lidi, která měla zaplnit mocenský vakuum postsocialistické České republiky se reprezentovala pod tímto fiktivním politickým tělesem. Svedená moci a novými možnostmi osobního materiálního růstu tak ale při naplňování ideálů občanské demokracie zcela selhala (zalhala?). Místo zdravého politického spektra s jasně rozdělenou názorovou paletou vzniklo absurdní pseudopolitické divadlo. Z Občanského fora,  tohoto beztvarého dítěte vyrostla dnešní perverzní holka – současná česká politika. Řečeno s psychoanalýzou, její superego zaměstnávají v současnosti jenom nekalé myšlenky. Její perverznost již dosáhla takové neúnosné míry, že pod tíhou vlastní zrůdnosti, ztrácí jakoukoli kontrolou sama nad sebou. Lži, licoměrnost a strach z nevyhnutelnosti vlastní imploze, zadávají české demokracii další inercii k produkci dalších veřejných lží. Politické vakuum, které nebylo nikdy naplněno, se tak stále nachází v pozadí současného systému a volá po vyrovnání této míry neuspořádanosti a neurčitosti. Korektura současného politického systému je tedy nevyhnutelná. Není možné i nadále si hrát v postmodernismus, aniž bychom měli skutečné mistry postmoderního politického umění. Nic takového navíc neexistuje. Existuje pouze možnost nápravy současného stavu, která by měla znamenat zevrubnou reformu současné politické reprezentace.

 

Česká politika je vymodelovaná iluze

Neserióznost ČP vychází ze způsobu jimiž drží otěže vlády současní nepolitici. Občané, jejichž apolitičnost a kulturní plytkost je systematicky zneužívána všemi mocenskými sektory, umožňuji českým politickým reprezentantům pokračovat ve své nekalé hře, v níž jsou systematicky porušována ústavní pravidla a korupce se již neskrývá. Lépe řečeno tato pravidla jsou neustále modifikována v souladu s politickými záměry politických celebrit, nebo-li lépe řečeno nepolitiků. Ve srovnání s jinými zeměmi, jako je například Německo, česká politika působí jako vyšinutá pouťová zábava. Jednotlivé politické strany se ničím neliší od starých kolotočů, jejíchž rezavé fasády jsou jen natřený novými barvami a lídři těchto stran jsou jen charismatičtí a účelově uřvaní komedianti vydělávající na lidském nevkusu. Streetartový motivy těchto fasád jsou ale zcela falešné a pod jejich lakem se skrývá nebezpečí starobního rozpadu. Od svých evropských sousedů jen dovolujeme naším lževládcům přejímat ty nejhorší věci a prodávat nám je jako legitimní a funkční. Těch dobrých vlastnosti se ale systematicky nikdo nevšímá. Na rozdíl od zdravých politických systému, český je postaven na vypracovaném charismatu „hlavních hrdinů“ politicko-divadelního dramatu na pokračování. Nás nezajímá skutečná náplň sociální demokracie, eko-politického nebo liberálně-demokratického myšlení, nás zajímá pouze hypnotizující úchvatnost jednotlivců, které se prohlašuji za reprezentanty těchto politických proudů. Poslední prezidentská kampaň jasně ukázala, že český národ nevolí politiku, ale volí fiktivní manifestace obecných lidských vlastností jako je „slušnost“ pána Schwarzenberga nebo „lidovost“ pana Zemana. To jsou ale lží a za jejích lépe nebo hůře natřenou fasádou se skrývá vlivný aristokrat zbavený jakýchkoli politických ambici a prohnaný chytrý hráč, který již ne jednou zradil veškeré socialdemokratické principy ve prospěch vlastní pohody. Osobu Václava Klause je netřeba komentovat. Tento mistr české politické iluze výjimečně dobře ví, jací jsou čeští voliči a při pohledu na jeho poslední kroky je dobře vidět, že tak jak on málo kdo pohrdá těmi komu celou dobu vládl. Klausovo využití svého práva vypustit na svobodu bandu těch největších neřádů a následné fiktivní obvinění z velezrady je velkolepým příkladem skvělé zahraného zlého pokru. Žolik padl. Kolo je uzavřeno a výsledný komunikát je zcela srozumitelný. Degenerativní proces české politické scény je potřeba co nejrychleji obrátit a začít bychom měli každý ve své mysli… neboť nikdo neví, kdo z nás bude zítra českou politiku utvářet. Česká demokracie je ještě mladá a dnes se utváří její budoucí hezčí tvář. Doufejme... učme se... 

 

Autor: Sabir Agalarov | středa 6.3.2013 18:26 | karma článku: 11,63 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Sabir Agalarov

Mají "romská média" nějaký smysl?

Před nedávnem v souvislosti s kauzou Romano hangos, kterou svým veřejným pokusem o diskreditaci těchto tradičních českých novin otevřel bývalý zaměstnanec Společenství Romů na Moravě (SRNM) Pavel Pečínka, vznikla v kruzích mediálních odborníků na Romy diskuse na téma, zda mají tzv. romská média nějaký smysl. Z této diskuse nepřímo vyplynul závěr, že nemají, neboť jsou „planým roubem do romské kultury, který se ne a ne uchytit“. V této souvislosti je potřeba si položit několik otázek. Co jsou to vlastně média? Proč označujeme některá média za „romská“ a zda se takovým označováním nedopouštíme latentní diskriminace samotné podstaty demokracie. A třetí otázka, která napadá v této diskusi je, jestli mají vůbec nějaká média v České republice smysl? Je potřeba si také připomenout fakt, že média nejsou jenom noviny, ale jsou to také rádia, televize a internetové zpravodajské a publicistické portály po celém světě. Nyní se tedy pobavme výhradně o tištěných médiích, o novinách v ČR.

27.3.2015 v 12:52 | Karma: 10,52 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Média

Sabir Agalarov

Třináct závěrů Satanovského o roli Ruské Federace

Ukrajinské povstání na Majdánu způsobilo vyostření konfrontace názorů odborné i široké veřejnosti nejen na Západě. Mezí ostře propagandistickými texty, ale vznikají i snahy ruských odborníků na mezinárodní vztahy „objektivně“ vysvětlit mocenské rozložení a ukolébat tak pozornost čtenáře takřka z „vyšší analytické perspektivy“. Jedním takovým textem je i čerstvá stať Jevgenije Satanovského, prezidenta Institutu Blízkého Východu. Jeho článek „Všechno teprve začíná“ v prvé řadě ukotvuje nedávno realizovaný referendum na Krymu jako legitimní danost a jeho výsledky jako objektivní realitu. Větou „Pokud demokracie je výraz vůle národa, pak referendum na Krymu je bezpochybně demokratický,“ zahajuje svůj text a zároveň tím vymezuje cílovou skupinu na kterou se obrací. Veřejnost, která s průběhem připojení Krymu cestou referenda nesouhlasí s akademickou laskavou korektnosti označuje autor jako „krymoskeptiky.“

21.3.2014 v 17:38 | Karma: 10,62 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Putin – the Judgement Day se blíží.

Metoda provedení a propagandistický doprovod anexe Krymu měly tolik stejných rysů s anexi Sudet, že porovnání dvou diktátorů dnes již zcela zevšednilo – Hitler jako Putler. Současná ukrajinská krize ale ještě jednou ukázala nakolik bezvýznamné je škatulkování jednotlivých totalitních proudů. Současný ruský putinismus, který ke své životaschopnosti používá kombinaci sovětsko - nacistického propagandistického jazyka se bohužel úspěšně realizuje v heslech „bratrská pomoc“, „boj s fašistickými živly“, „ochrana obyvatelstva“, „jednota národa“, „ideologie vůdce“, „skupiny zrádců“, jen zesiluje pocit duchovní a dějinné spřízněnosti dvou euroasijských vůdců. Oba svého času hodili rukavici globalistům, zednářům, atlantistům a satanistům ze zbytku světa. Historické podobenství mezí oběma profily je nabíledni, avšak k lepšímu porozumění probíhajících událostí je potřeba se všímat i rozdílů mezí srovnávanými jevy.

14.3.2014 v 17:08 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Sabir Agalarov

Komunikační šumy současnosti. Díl 1: Ostré podpatky

Tato pilotní stať je první, ze série textů věnovaných rezonujícím a alarmujícím polohám kultury, kterou jsme vytvořili.

11.3.2013 v 19:32 | Karma: 10,36 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Sabir Agalarov

Cejl

Je něco po deváté večer a na brněnském Cejlu je stále hodně lidí. Studenti, vychází z koleji Wind Point a míří do hospod. Pracující neoproletarát se vrací z odpolední směny a spěchá do Inter Sparu pro nákup. Bílá masa se mísí s hlavními obyvateli této bizarní ulice – s cikány.

9.3.2013 v 21:01 | Karma: 13,85 | Přečteno: 1039x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 884x
Žiji a pracuji v České republice jako novinář na volné noze. Rád píšu a natáčím nevšední reportáže.

Seznam rubrik