Ze Souše na Smědavu na in-line bruslích? Jen pro trénované blázny

Vhodných tras pro in-line bruslaře je v našich horách pomálu. Proto srdce zaplesá, když se na internetu dočtete, že od vodní nádrže Souš v Jizerských horách se dá na kolečkových bruslích dojet pohodlně až k horské chatě Smědava. Je sice pravda, že je to možné, ale užijí si to asi jen trénovaní sportovci. 

Adéla Beranová

Při příjezdu k Souši narazíte na malé parkoviště, kde se můžete přezout do bruslí a vyrazit. Cesta na Smědavu je dlouhá asi 8 km, což by vydalo i s návratem na příjemný výlet. Jenže to by nesměla silnice začít asi v polovině nekonečně stoupat.

Povrch perfektní, provoz už tolik ne

Je potřeba podotknout, že povrch je pro in-line brusle naprosto ideální - jemný asfalt bez sebemenších hrbolů či děr, ani na kamínky či větvičky a jiný nepořádek není snadné narazit. Mírnou nevýhodou je, že na silnici se kromě bruslařů a cyklistů proplétají do hor i auta. Není jich však tolik, že by to bylo nepohodlné.

Náročné stoupání, nudné klesání

Problémem je ale výškový profil trasy. Dokud se silnice kroutí kolem přehrady, jde o velmi příjemnou vyjížďku, pak ale začne stoupat a už nepřestane. Věřím, že na kole jde o mírný a pohodový kopec, pro průměrného bruslaře ale zdaleka takový není. Člověk na in-linech se tu skutečně zapotí, k vylepšení fyzičky je to trasa naprosto ideální, na příjemný výlet už tolik ne.

Ke Smědavě se pak sjíždí asi kilometr z kopce, takže chuť na dobrý oběd či jiné občerstvení musí být opravdu velká, když si člověk uvědomí, že bude muset stejnou trasou zase zpátky. Sjíždění je zpět je trochu zdlouhavé a bruslař musí umět dost dlouho a bezpečně brzdit.

Pro cyklisty snová trasa

Výlet může zachránit asi jen občasný výhled na krásné panorama hor či příjemný horský vzduch. V přehradě se koupat nesmí a vodní hladinu spatříte jen s dobrým zrakem skrze stromy. Ovšem na kole to musí být zážitek opravdu nádherný, ze Smědavy se dá pokračovat různými směry a nadšených cyklistů tu potkáte hodně. 

Autor: Adéla Beranová | pondělí 21.7.2014 16:08 | karma článku: 6,72 | přečteno: 518x