Recenze: "Nejezte blbě!" je vtipným okénkem do dnešní gastronomie

Soubor glos Pavla Maurera sice ve svém názvu naznačuje mravokárný a vzdělávací charakter, jde ale spíš o veselé a zajímavé čtení o jídle pro jídlo a k jídlu. "Nejezte blbě!" není kniha s obsáhlým návodem a podrobnými radami, jak změnit jídelníček a životní styl. Spíš je to zamyšlení nad vším, co ke gastronomii patří v nejširším slova smyslu.

Kniha "Nejezte blbě!" je souborem glos, které týden co týden Pavel Maurer šíří éterem prostřednictvím svého pořadu na Radiožurnálu. Jako známý český propagátor kvalitního jídla a gastronomický kritik se v nich dotýká všech témat, která nějakým způsobem souvisí s jídlem.

Zajímavosti a obyčejný život

Nemusí jít vždy jen o naše stravovací návyky či kvalitu potravin. Skutečností, které Pavel Maurer dokáže spojit s tématem gastronomie je široké spektrum. Ve svých glosách mluví o bio potravinách, dobrých a špatných restauracích, vysvětluje složité pojmy, pořádá krátké exkurze do historie a mezi zajímavosti a vše propojuje s veselými každodenními historkami ze svého osobního života.

Člověk tak hned v úvodu zjistí, že špagety uvařené al dente nejsou jen snobským výmyslem zhýčkaných Italů. Mají totiž nižší glykemický index než ty rozvařené, a proto jsou lépe stravitelné. Pozorný čtenář se ale dozví i o historickém původu vidličky nebo o gastronomických anomáliích na obrazu Poslední večeře Páně. Mezitím stihne autor zavzpomínat na dobroty ze studentských let či kousavě okomentovat aktuální dění ve společnosti.

Dobré restaurace, kvalita jídla a trendy ve světě

Hlavními tématy glos jsou ale v podstatě tři oblasti - restaurace a jejich úroveň, kvalitní potraviny a gastronomické trendy. Jednotlivé krátké články jsou seřazeny v knize tak, aby se čtenář nestihl nudit nebo nečetl podobná témata hned za sebou. Jde o takový koktejl kritiky, vtipu, všedního života. Občas to bere autor všechno až moc vážně, jindy trochu dojímá, ale převážně lehce a s elegancí glosuje všechno, co ho při jeho gastronomické cestě životem potká.

Kdo se postupně pročte celou knihu dostane například celkem kompletní návod na to, jak si vybrat opravdu dobrou restauraci. "Buďte stejně opatrní a důslední, jako když si kupujete televizi nebo nové auto. Je to neméně důležité rozhodnutí, možná dokonce důležitější," píše v jednom svém článku Maurer.

Restaurace by vám podle známého českého kulinářského kritika měla vonět, lahodit sluchu, být příjemná po hmatu a všimnout byste si měli i jak je prostřeno a chuť jídla by pak už měla vaše dojmy jen potvrdit. Maurer se ovšem často kriticky opírá do úrovně personálu v českých restauracích, která je podle jeho glos vcelku tristní.

Jak je to s dýškem a proč nejsou Češi úplně marní

Z glos se také dozvíte, že Pavel Maurer dává dýško jen, když je spokojený a proč nemá rád pracovní obědy. Nakonec pak ještě zjistíte, že neobdivuje jen francouzskou a španělskou kuchyni, ale i my Češi máme za sebou v gastronomii hned několik úspěchů.

Kniha "Nejezte blbě!" předpokládá inteligentního čtenáře, nesnaží se poučovat, vyučovat ani jinak otravovat pohodové čtení. Člověk se z ní dozví, že je při sestavování jídelníčku v podstatě potřeba věřit selskému rozumu, dávat přednost regionálním a farmářským surovinám a že jídlo by ho mělo v první řadě těšit.

Spíš než návod najdete v této knize zajímavé čtení, jehož společným jmenovatelem je jídlo a mezi řádky se dá najít i mnoho gastronomických mouder.

"Nejezte blbě!" je možné si koupit i v eshopu Knihy.iDnes.cz.

Autor: Adéla Beranová | úterý 14.10.2014 19:16 | karma článku: 8,08 | přečteno: 684x