Nenechme si vzít naději vlivem emočního tlaku v čase Covid-19

Je evidentní, že se nacházíme v jednom z těžkých časů dějin lidstva. Na zdravotnický personál i na nás všechny je vyvíjen obrovský tlak v důsledku šíření viru Covid-19 a zatím přesně nevíme, jak vše bude pokračovat. 

Co je však naprosto zásadní v této situaci a i když je to velmi těžké, je zachovat si alespoň trochu klidu a racionálního uvažování. Pokud totiž je lidská mysl vystrašená, pak lidé jednají iracionálně a je snažší dělat zásadní a někdy i fatální chyby. 

V tomto čase chybují politici, ale i média.  Každý večer můžeme vidět zpravodajství plné katastrofických scénařů a dat. Pak je tedy jasné, že po čase budeme válčit s vlastními stavy úzkosti a deprese. Ale právě nyní o to více potřebujeme, aby rodiče byli silní a schopni učit své děti. Potřebujeme, aby zdravotníkům bylo pomoženo a aby cítili, že za nimi stojíme. Potřebujeme chránit ohrožené skupiny jako jsou senioři. Potřebujeme se věnovat našim dětem a mládeži, která je nucena zůstávat doma a přišla tím o kus svobody. Proto chci apelovat na média, aby informace o Covid-19 začaly podávat rozumně a v míře, která nepoloží Český národ strachy na kolena. 

Sami politici by měli hledat cestu spolupráce a vzájemné pomoci namísto handrkování a válek. V otázce pana Prymuly je jasné, že chyba které se dopustil, není možno tolerovat a je třeba výměny ministra zdravotnictví. V jiném případě by bohužel důvěra lidí absolutně klesla ještě více než doposud. Je nutno pomoci zdravotnickému systému a potřebujeme také mnohé dobrovolníky, aby přidali ruku k dílu. Potřebujeme však také povzbuzení, klid a chladnou hlavu namísto beznaděje, přehnaných emočních výlevů a hysterie. 

Je před námi čas, který nebude lehký a bude třeba se obrnit a zabrat. Musí zabrat maminky, které učí své děti doma a navíc pracují. Musí zabrat politici a to hlavně v tom, aby dokázali spolupracovat a nacházet účinná a reálná řešení této situace. Musí zabrat dobrovolníci, kteří mají kapacitu a čas pomoci a poprat se se strachem z nákazy. A k tomu všemu je třeba říci, že nic netrvá věčně. Ani Covid-19 nebude mít tuto sílu stále. Věřím, že příjde okamžik, kdy se křivka začne zplošťovat a klesat. Je třeba si ale také uvědomit, že Covid-19 tady byl a bude dále. Je nutné uvidět tento čas a maximálně dodržovat nařízení a hygienu, ale také pochopit, že je potřeba vzít věci tak jak jsou a nehroutit se z toho, že se nedaří hned dle našich představ vir zastavit tak, jak bychom chtěli. A je také logické, že při takovém množství testů musí nutně přijít nárůst nakažených. Myslíte si ale, že tomu bylo jinak přes letní měsíce...? Také je důležité vzít v potaz, že je čas chřipkové epidemie obecně. 

Vždycky po všech zamračených dnech příchází slunce a nebude tomu jinak ani nyní. Každý charakter však bude tak trošku prozkoušen, ale jsme jen lidé, a proto máme dovoleno chybovat. Berme proto prosím ohled na ohrožené skupiny, dodržujme pravidla nošení roušek, rozestupy a hygienu rukou. Nenechme si však vzít naději, naději na to, že okolnosti se změní a znovu přijdou dobré a lepší dny. Dobré a lepší dny pro nás všechny. Nedovolme ani to, aby ekonomika byla zásadním způsobem položena na lopatky. Potřebujeme fungovat, potřebujeme jako země prosperovat. Nikdo z nás určitě nechce, aby v konečném důsledku bylo více obětí v souvislosti s ekonomickou krizí a nedostatečností, než vlivem šíření viru Covid-19.

Přeji Vám klidné dny i v tomto těžkém čase, aby jste si dokázali najít i nyní chvíle naděje a odpočinku se svou rodinou a blízkými a z nich dokázali čerpat.

Věra Adamusová

 

Autor: Věra Adamusová | sobota 24.10.2020 15:28 | karma článku: 12,11 | přečteno: 282x