Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenechme si vzít naději vlivem emočního tlaku v čase Covid-19

Je evidentní, že se nacházíme v jednom z těžkých časů dějin lidstva. Na zdravotnický personál i na nás všechny je vyvíjen obrovský tlak v důsledku šíření viru Covid-19 a zatím přesně nevíme, jak vše bude pokračovat. 

Co je však naprosto zásadní v této situaci a i když je to velmi těžké, je zachovat si alespoň trochu klidu a racionálního uvažování. Pokud totiž je lidská mysl vystrašená, pak lidé jednají iracionálně a je snažší dělat zásadní a někdy i fatální chyby. 

V tomto čase chybují politici, ale i média.  Každý večer můžeme vidět zpravodajství plné katastrofických scénařů a dat. Pak je tedy jasné, že po čase budeme válčit s vlastními stavy úzkosti a deprese. Ale právě nyní o to více potřebujeme, aby rodiče byli silní a schopni učit své děti. Potřebujeme, aby zdravotníkům bylo pomoženo a aby cítili, že za nimi stojíme. Potřebujeme chránit ohrožené skupiny jako jsou senioři. Potřebujeme se věnovat našim dětem a mládeži, která je nucena zůstávat doma a přišla tím o kus svobody. Proto chci apelovat na média, aby informace o Covid-19 začaly podávat rozumně a v míře, která nepoloží Český národ strachy na kolena. 

Sami politici by měli hledat cestu spolupráce a vzájemné pomoci namísto handrkování a válek. V otázce pana Prymuly je jasné, že chyba které se dopustil, není možno tolerovat a je třeba výměny ministra zdravotnictví. V jiném případě by bohužel důvěra lidí absolutně klesla ještě více než doposud. Je nutno pomoci zdravotnickému systému a potřebujeme také mnohé dobrovolníky, aby přidali ruku k dílu. Potřebujeme však také povzbuzení, klid a chladnou hlavu namísto beznaděje, přehnaných emočních výlevů a hysterie. 

Je před námi čas, který nebude lehký a bude třeba se obrnit a zabrat. Musí zabrat maminky, které učí své děti doma a navíc pracují. Musí zabrat politici a to hlavně v tom, aby dokázali spolupracovat a nacházet účinná a reálná řešení této situace. Musí zabrat dobrovolníci, kteří mají kapacitu a čas pomoci a poprat se se strachem z nákazy. A k tomu všemu je třeba říci, že nic netrvá věčně. Ani Covid-19 nebude mít tuto sílu stále. Věřím, že příjde okamžik, kdy se křivka začne zplošťovat a klesat. Je třeba si ale také uvědomit, že Covid-19 tady byl a bude dále. Je nutné uvidět tento čas a maximálně dodržovat nařízení a hygienu, ale také pochopit, že je potřeba vzít věci tak jak jsou a nehroutit se z toho, že se nedaří hned dle našich představ vir zastavit tak, jak bychom chtěli. A je také logické, že při takovém množství testů musí nutně přijít nárůst nakažených. Myslíte si ale, že tomu bylo jinak přes letní měsíce...? Také je důležité vzít v potaz, že je čas chřipkové epidemie obecně. 

Vždycky po všech zamračených dnech příchází slunce a nebude tomu jinak ani nyní. Každý charakter však bude tak trošku prozkoušen, ale jsme jen lidé, a proto máme dovoleno chybovat. Berme proto prosím ohled na ohrožené skupiny, dodržujme pravidla nošení roušek, rozestupy a hygienu rukou. Nenechme si však vzít naději, naději na to, že okolnosti se změní a znovu přijdou dobré a lepší dny. Dobré a lepší dny pro nás všechny. Nedovolme ani to, aby ekonomika byla zásadním způsobem položena na lopatky. Potřebujeme fungovat, potřebujeme jako země prosperovat. Nikdo z nás určitě nechce, aby v konečném důsledku bylo více obětí v souvislosti s ekonomickou krizí a nedostatečností, než vlivem šíření viru Covid-19.

Přeji Vám klidné dny i v tomto těžkém čase, aby jste si dokázali najít i nyní chvíle naděje a odpočinku se svou rodinou a blízkými a z nich dokázali čerpat.

Věra Adamusová

 

Autor: Věra Adamusová | sobota 24.10.2020 15:28 | karma článku: 12,11 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Věra Adamusová

Pirátka a Andělka z KDU-ČSL spolu - Exkurze do Evropského parlamentu

Během měsíce Listopadu jsme dostali možnost jako základní škola – ZŠ a MŠ Družby Karviná zúčastnit se exkurze do Evropského parlamentu.

7.12.2023 v 17:40 | Karma: 11,38 | Přečteno: 520x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Proč si Sociální pedagog zaslouží být pedagogickým pracovníkem?

Sociální pedagog a jeho role na základních a středních školách je nezastupitelná. Proto jsem se také jakožto sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná rozjela v červnu 2023 do Poslanecké sněmovny.

4.10.2023 v 17:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Šikana jako běžná záležitost...

Zvykli jsme si na to, že je šikana součástí naší společnosti. Je běžné, že dochází k šikaně ve školách, na pracovištích nebo doma. Běžně se pak také stává, že učitelé nebo nadřízení šikanu neřeší.

11.10.2021 v 22:03 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Tvrdá izolace, aneb co vlastně zabíjí naše seniory?

Při letošním březnovém uzavření domovů ústavní péče pro seniory prudce stoupl počet úmrtí v těchto zařízeních. Ne však kvůli nemoci Covid-19, ale právě díky chybějícímu kontaktu s blízkými osobami.

17.10.2020 v 13:07 | Karma: 25,16 | Přečteno: 872x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
PR a sociální sítě. Sociální pracovník. Člen Komise kulturní a letopisecké města Havířov - členka KDU-ČSL Havířov. Politicky aktivní. Vystudovaný obor - sociální práce a osobní koučink. Nově také Sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná. Člen Komise pro národnostní menšiny a integraci cizinců v ČR. Člen Valné hromady a Facilitátor Asociace sociálních pedagogů ČR. Člen Komise pro občanské záležitosti Rady města Havířova. Motivem mé práce je umožnit obyčejným lidem zasahovat a vyjadřovat se k politickému dění v naší zemi, neboť samotné politiky si volí občané. Politici pak jsou zde proto, aby sloužili a pracovali primárně pro ně. Dále mám na srdci zlepšení kvality vzdělávání na ZŠ a SŠ v ČR. 

Seznam rubrik