Polopravdy o protikuřáckém zákoně

Dnes se ve sněmovně diskutuje právě o tomto legislativním návrhu, proto bych rád zmínil několik polopravd o původní předloze.

1. Protikuřácký zákon nemá za cíl nikoho omezovat, ale má chránit lidi před pasivním kouřením. Toto by byla pravda, pokud by dotyčný zákon povoloval oddělené kuřárny bez obsluhy. Takto by byli chráněni před pasivním kouřením jak hosté, tak obsluha. Někteří obhájci plošného zákazu kouření v restauracích používají argumenty typu - takové kuřárny by byly příliš drahé. Jenže já nevolám po tom, aby stát majitelům nařizoval zřízení kuřáckých prostor, ale po tom, aby jim v tom nebránil, pokud se k tomu svobodně rozhodnou.
2. Kuřáci, kteří onemocní, jsou léčeni z peněz veřejného zdravotnictví, proto má stát právo je "tlačit" k tomu, aby kouřit přestali. Jenže, kuřák se nemá možnost vyvázat z veřejného zdravotnictví, zákon ani neumožňuje vyšší zdravotní pojištění pro kuřáky, takže nelze argumentovat něčím, v čem si dotyčný nemůže svobodně vybrat. Navíc, spotřební daň z cigaret je vysoká, takže kuřák si své léčení fakticky předplácí touto daní. A to nemluvím o nebezpečném precedentu, který by se pak mohl uplatnit např. na konzumenty nezdravých potravin či provozovatele rizikových sportů, kteří jsou rovněž léčeni z peněz veřejného zdravotnictví. Takto budou kuřáci v podstatě diskriminováni vůči jiným lidem, kteří si dobrovolně ničí zdraví jiným způsobem nebo při nebezpečných sportech riskují vážný úraz.
3. Všude v zemích EU mají protikuřácký zákon. Pravda, ale i v některých vyspělých zemích, např. v Německu, jsou povoleny stavebně oddělené kuřárny bez obsluhy, takže argumentování západní Evropou v tomto rovněž pokulhává.
4. Pokud jde o zákaz "kouření" elektronických cigaret, tak to považuji za úplný nesmysl, protože jednak se nejedná o kouření, ale spíše o inhalaci, druhak tam nelze mluvit o pasivním kouření, neboť to, co se vydechuje, obsahuje nesrovnatelně méně nikotinu a dalších škodlivin než klasický tabák.
5. V západní Evropě jsou cigarety nesrovnatelně dražší než v Čr. Pravda, ale jaksi se zapomíná dodat, že v těchto zemích mají lidé úměrně tomuto vyšší příjmy, včetně důchodů.
6. Pokud jde o zákaz kouření vodních dýmek v čajovnách či arabských kavárnách, tak z toho patrně nebudou mít radost iráčtí či syrští uprchlíci, tolerancí k nimž se jindy tak masivně ohání spousta lidí, kteří tento zákaz obhajují.
Věřím, že poslanecká sněmovna odmítne to, co zavání převýchovou kuřáků, a schválí zákon v takové podobě, aby chránil hosty i obsluhu před pasivním kouřením, ale na druhou stranu aby nešikanoval kuřáky v duchu sociálního inženýrství, což by se stalo, kdyby byly zakázány kuřárny bez obsluhy, včetně tzv. kuřáckých "kukaní", které lze najít např. na letištích.
 

Autor: Adam Mikulášek | úterý 8.3.2016 18:30 | karma článku: 22,34 | přečteno: 600x