Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polopravda bývá nebezpečnější než nepokrytá lež

A neb ukázkový příklad německé propagandy, podle níž uprchlíci posilují ekonomický růst SRN prostřednictvím státních výdajů na sebe a své spotřeby.

Jde o typický příklad manipulace tím, že se nepřiměřeně zdůrazní jedna část pravdy, ovšem jiná část pravdy se upozadí. A když se to ještě veřejnosti podá jako studie, tedy něco s puncem vědeckosti a odbornosti…, tak „nekupte to!“. Ale stačí zapojit, jak říkal známý románový detektiv Poirot, šedou kůru mozkovou, a i dítě pozná, o jak evidentní manipulaci se jedná. A teď čtěte pozorně:

„Ekonomiku oživovaly jak výdaje státu na běžence, tak spotřeba samotných migrantů, napsal v pátek s odvoláním na odborníky web listu Die Zeit.“

Otevřeně si řekněme, že drtivá většina migrantů z poslední doby, důvody pomiňme, zatím nepracuje ani nepodniká. Také úspory většiny těchto lidí v průměru nejspíš nebudou nijak závratné…, velkou sumu museli zaplatit pašerákům, nemalá část hotovosti jim byla zabavena ještě tak řečeno „po cestě“, z čehož plyne, že většina onoho „ekonomického růstu“ je způsobena státními výdaji na migranty, což potvrzují hned následující řádky:

„Státní dávky pro uprchlíky působí jako malý konjunkturní program, neboť v konečném důsledku prospějí prostřednictvím zvýšené poptávky především německým společnostem a zaměstnancům,“ řekl prezident Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW) Marcel Fratzscher.

Konec citace

Z toho jasně plyne skutečný výsledek studie, jejíž kvalitu zde hodnotit nemíním, nejsem ekonom…, že totiž onen růst způsobují vlastně státní peníze, za něž mohou jejich příjemci nakupovat zboží, tj. zvýší se poptávka, více se vyrobí, a v konečné fázi prodá. Tímto se zvýší ekonomický ukazatel nazývaný hrubý domácí produkt. Není ovšem podstatné, jestli jsou příjemci těchto sociálních dávek imigranti, zdravotně postižení, bezdomovci či jiní chudí lidé. Podstatné je, aby ty peníze utratili, nejlépe za zboží vyrobené v dotyčné zemi, případně také za služby. Nebo aby je stát vynaložil na něco, co „dá někomu vydělat“, a zároveň to může prospět sociálně potřebným (např. výstavba nových bytů, lhostejno, zda pro běžence či tuzemce).

Opět – nemíním se zde zabývat otázkou dopadů na zadlužení státu apod. Mým cílem je poukázat na manipulativnost takovéto studie, která sugeruje veřejnosti názor, že migranti tímto způsobem pomáhají německé ekonomice, a jsou tedy přínosem. Ve skutečnosti, kdyby se tytéž peníze rozdaly podobnému počtu nejchudších německých občanů, ekonomický efekt by byl nejspíš také velmi podobný. Jde o velmi „měkkou“ formu propagandy, kdy se vlastně z formálního hlediska přímo nic nezamlčuje, „vtip“ je jen v tom, jak je dotyčná informace „zabalená“, co je „tučně zvýrazněno“, a co je naopak „psáno droboučkým písmem“.

Pro naši zemi z toho plyne: je-li dotyčná německá studie pravdivá, nemusíme zoufat, stačí dostatečně zvýšit existenční a životní minimum, platy zaměstnanců veřejných institucí, příspěvky na péči…, nebo to udělat cestou investic a dejme tomu opravit víc silnic (nejlépe těch zpoplatněných, to kvůli návratnosti…), zadotovat stavbu vysokorychlostních železnic…, to přece také přinese výdělek těm či oněm podnikům, a v ideálním případě to vytvoří nějaká pracovní místa navíc nebo motivuje profitující podnikatele zvýšit zaměstnancům platy.

Škoda jen, že na tohle nás žádní „lovci hoaxů, dezinformací a zahraniční propagandy“ neupozorní, takže opět nezbývá, než se spolehnout na vlastní inteligenci.

 

Autor: Adam Mikulášek | neděle 1.1.2017 1:41 | karma článku: 40,48 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Zbabělá DVTV smazala vlastní výtvor i kritické komentáře diváků

Jde o rozhovor moderátorky Emmy Smetany se zpěvákem Alešem Brichtou. Ta jej bez představení náhle „přepadla“ s dotazy – co tu děláte, co jste dělal před tím..., a diváci si tuto neprofesionalitu nenechali líbit.

31.10.2017 v 11:19 | Karma: 40,13 | Přečteno: 3761x | Diskuse| Média

Adam Mikulášek

Demokracie zvítězila, aneb kdo štěpí jednotu, z kola ven

Možná to zní divně, když máme ve sněmovně nejvíc stran od vzniku Čr, ale přesto tomu tak je, v rámci jednotlivých názorových proudů se voliči více méně sjednotili na jednom hlavním politickém subjektu.

29.10.2017 v 20:12 | Karma: 28,38 | Přečteno: 920x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Američtí „sluníčkáři“ si s islamisty mohou podat ruku

Našli si společného koníčka – bourání soch, nepohodlných jejich netolerantní ideologii. Taliban svého času odstřeloval sochy „bezbožníka“ Buddhy, americkým sluníčkům zase leží v žaludku třeba „otrokář“ Columbus.

28.10.2017 v 11:26 | Karma: 38,87 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

Demogracie ohrožena, už nemáme kde krást!

A za vše mohou pomýlení voliči, kteří dopustili, aby nám ty penězovody demograticky vyfoukli jiní. Dokonce i ty státní příspěvky do partajních kas budou jak pro žebráky!

27.10.2017 v 14:10 | Karma: 39,88 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Kavárna“ se bojí politizace zpolitizované ČT a ČRo

V souvislosti s Okamurovým nápadem na zestátnění veřejnoprávních médií. Jenže jednostraně probruselská a promigrační orientace ČT ukazuje, že ČT si již dávno zprivatizovaly pseudoelity, jež zastupují jasnou menšinu občanů!

26.10.2017 v 11:50 | Karma: 43,14 | Přečteno: 2304x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik