Polopravda bývá nebezpečnější než nepokrytá lež

A neb ukázkový příklad německé propagandy, podle níž uprchlíci posilují ekonomický růst SRN prostřednictvím státních výdajů na sebe a své spotřeby.

Jde o typický příklad manipulace tím, že se nepřiměřeně zdůrazní jedna část pravdy, ovšem jiná část pravdy se upozadí. A když se to ještě veřejnosti podá jako studie, tedy něco s puncem vědeckosti a odbornosti…, tak „nekupte to!“. Ale stačí zapojit, jak říkal známý románový detektiv Poirot, šedou kůru mozkovou, a i dítě pozná, o jak evidentní manipulaci se jedná. A teď čtěte pozorně:

„Ekonomiku oživovaly jak výdaje státu na běžence, tak spotřeba samotných migrantů, napsal v pátek s odvoláním na odborníky web listu Die Zeit.“

Otevřeně si řekněme, že drtivá většina migrantů z poslední doby, důvody pomiňme, zatím nepracuje ani nepodniká. Také úspory většiny těchto lidí v průměru nejspíš nebudou nijak závratné…, velkou sumu museli zaplatit pašerákům, nemalá část hotovosti jim byla zabavena ještě tak řečeno „po cestě“, z čehož plyne, že většina onoho „ekonomického růstu“ je způsobena státními výdaji na migranty, což potvrzují hned následující řádky:

„Státní dávky pro uprchlíky působí jako malý konjunkturní program, neboť v konečném důsledku prospějí prostřednictvím zvýšené poptávky především německým společnostem a zaměstnancům,“ řekl prezident Německého institutu pro hospodářský výzkum (DIW) Marcel Fratzscher.

Konec citace

Z toho jasně plyne skutečný výsledek studie, jejíž kvalitu zde hodnotit nemíním, nejsem ekonom…, že totiž onen růst způsobují vlastně státní peníze, za něž mohou jejich příjemci nakupovat zboží, tj. zvýší se poptávka, více se vyrobí, a v konečné fázi prodá. Tímto se zvýší ekonomický ukazatel nazývaný hrubý domácí produkt. Není ovšem podstatné, jestli jsou příjemci těchto sociálních dávek imigranti, zdravotně postižení, bezdomovci či jiní chudí lidé. Podstatné je, aby ty peníze utratili, nejlépe za zboží vyrobené v dotyčné zemi, případně také za služby. Nebo aby je stát vynaložil na něco, co „dá někomu vydělat“, a zároveň to může prospět sociálně potřebným (např. výstavba nových bytů, lhostejno, zda pro běžence či tuzemce).

Opět – nemíním se zde zabývat otázkou dopadů na zadlužení státu apod. Mým cílem je poukázat na manipulativnost takovéto studie, která sugeruje veřejnosti názor, že migranti tímto způsobem pomáhají německé ekonomice, a jsou tedy přínosem. Ve skutečnosti, kdyby se tytéž peníze rozdaly podobnému počtu nejchudších německých občanů, ekonomický efekt by byl nejspíš také velmi podobný. Jde o velmi „měkkou“ formu propagandy, kdy se vlastně z formálního hlediska přímo nic nezamlčuje, „vtip“ je jen v tom, jak je dotyčná informace „zabalená“, co je „tučně zvýrazněno“, a co je naopak „psáno droboučkým písmem“.

Pro naši zemi z toho plyne: je-li dotyčná německá studie pravdivá, nemusíme zoufat, stačí dostatečně zvýšit existenční a životní minimum, platy zaměstnanců veřejných institucí, příspěvky na péči…, nebo to udělat cestou investic a dejme tomu opravit víc silnic (nejlépe těch zpoplatněných, to kvůli návratnosti…), zadotovat stavbu vysokorychlostních železnic…, to přece také přinese výdělek těm či oněm podnikům, a v ideálním případě to vytvoří nějaká pracovní místa navíc nebo motivuje profitující podnikatele zvýšit zaměstnancům platy.

Škoda jen, že na tohle nás žádní „lovci hoaxů, dezinformací a zahraniční propagandy“ neupozorní, takže opět nezbývá, než se spolehnout na vlastní inteligenci.

 

Autor: Adam Mikulášek | neděle 1.1.2017 1:41 | karma článku: 40,48 | přečteno: 1596x