Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikoli Zeman, ale německá justice pošlapává svobodu projevu

V poslední době se objevují útoky na prezidenta Zemana, že v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze tlačil na omezování svobody projevu, podobně jako v kauze Bochov.

Šlo např. o údajný nátlak policie na vedení FAMU, aby odstranila vyvěšenou tibetskou vlajku, s odůvodněním, že "Číňané se zlobí". V Bochově se jednalo o to, že policie předvolala k výslechu malou skupinku aktivistů, kteří vyvěšovali transparenty zesměšňující pana prezidenta při jeho návštěvě Karlovarského kraje.
Je ovšem zřejmé, že Policie České republiky není podřízena prezidentu Zemanovi, ale policejnímu prezidentovi a ministerstvu vnitra. Ministr vnitra Milan Chovanec přislíbil, že výše zmíněné případy nechá důkladně prošetřit, což považuji za velmi správné, přehmaty na regionální úrovni se stát mohou, řekněme po dohodě policie s vedením dotyčné obce, města, atd., důležité je, aby v takových případech fungovaly kontrolní mechanizmy a případná pochybení byla řádně potrestána.
http://zpravy.aktualne.cz/domaci/chovanec-policejni-prezident-musi-rychle-vysvetlit-co-se-del/r~497a1de2fb0e11e5b8aa0025900fea04/
Dnes ráno českými médii (Idnes, Novinky, Eurozprávy, Týden...) proběhla zpráva, že německému satirikovi Janu Böhmermannovi hrozí až tři roky vězení za satirickou báseň o tureckém premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, kterou přečetl v pořadu televizní stanice ZDF s názvem Neo Magazin Royale, odvysílaného 31. března 2016. Případ řeší státní zastupitelství v Mohuči. Böhmermann ve zmíněné básni údajně odkazoval na satirickou píseň o Erdoganovi, odvysílanou v televizi NDR, v pořadu Extra 3. V souvislosti s touto písní si turecké ministerstvo zahraničí předvolalo německého velvyslance Martina Erdmanna s žádostí o vysvětlení. Tehdy se německá vláda poprávu hájila s odkazem na německou svobodu projevu. V případě následné satirické básně se ovšem Angela Merkelová od básně distancovala
, byla prý "vědomě urážlivá".
Státní zastupitelství zvažuje, zda bude záležitost vyšetřovat jako trestný čin "urážky orgánů nebo představitelů cizího státu". Inkriminovanou báseň televize stáhla z vysílání i ze svého internetového archivu.
http://zpravy.idnes.cz/nemecti-zalobci-proveruji-satirickou-basen-o-erdoganovi-na-zdf-pve-/zahranicni.aspx?c=A160407_070354_zahranicni_san
Pochopil bych, kdyby to skončilo stažením "problematické" básně z vysílání a internetového archivu ZDF, pokud zašla, jak se říká, "přes čáru". Ovšem trestat něco takového jako urážku představitele cizího státu, nota bene autokrata, který nedávno zlikvidoval redakci největšího tureckého opozičního deníku Zaman, některým novinářům za kritiku Erdogana v Turecku hrozí dlouholetý žalář..., tak takový postup německých úřadů mi hlava nebere. Nemohu si nepoložit otázku, co je horší - stáhnout pár tibetských vlajek či předvolat pár aktivistů k podání vysvětlení (policie nakonec seznala, že se tito ničeho nedopustili), nebo žalovat satirika na základě "urážky cizího prezidenta" se zmíněnou horní sazbou tři roky vězení? Nebo: co asi této zprávě řekne aktivista Tomasz Peszynski, jenž podle Jiřího Ovčáčka na sociální síti prohlásil, že "Zeman je zasraný fašistický hovado, až chcípne, tak se ožeru"?
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Az-Zeman-chcipne-strasne-se-ozeru-Zasrany-fasisticky-hovado-napsal-podle-Ovcacka-aktivista-Prazskeho-Majdanu-408826
Co tomu řeknou obdivovatelé Německa a Angely Merkelové? Jestliže podle německého práva je trestným činem urážka představitele cizího státu, neměla by se podle stejného (pochybného) principu trestat i urážka představitele vlastního státu? Pravda, možná se jedná o křivé obvinění, ovšem podobných urážek našich politických představitelů (a plně dokazatelných) proběhlo bezpočet. Také se mi nikde bohužel nepodařilo dohledat informaci, že by pan Peszynski popřel, že takto pana prezidenta označil, ačkoli se o tom svého času psalo poměrně hojně. Osobně jsem zásadně proti trestání podobných slovních projevů, ale když už se něco takového trestá, nebylo by fér alespoň měřit všem stejným metrem?

 

Autor: Adam Mikulášek | čtvrtek 7.4.2016 13:30 | karma článku: 37,20 | přečteno: 1548x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Francouzi volí v prvním kole předčasných voleb, čeká se úspěch opozice

30. června 2024  7:49

Téměř 50 milionů Francouzů zapsaných na voličských seznamech bude dnes v prvním kole předčasných...

Lídr labouristů Keir Starmer míří podle průzkumů k premiérskému křeslu

30. června 2024  7:30

Šéf britských labrouristů Keir Starmer před nadcházejícími volbami 4. července, směřuje podle...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik