Díky za letní čas!

Patřím do kategorie lidí, kteří málokdy usínají před půlnocí, a rád si pospím. Dočetl jsem se, že právě tací lidé nejvíce kritizují letní čas. Já ovšem patřím k jeho skalním zastáncům.

Proč? Žiji ve městě, nikoli „hluboko v horách…“, takže se musím více řídit podle toho, kolik ukazují hodiny, než podle východu a západu slunce. Platí pro mě tedy onen argument, že v době letního času je „o hodinu déle světlo“.

Ale ne jen světlo, ono je i o stejnou dobu déle teplo. To znamená, že končí-li někomu škola řekněme o půl druhé, tak z hlediska postavení slunce jako by končila o půl jedné – sluneční poledne je při letním čase přibližně v 13:00 s několikaminutovými odchylkami. Takže děti si pak mohou hrát déle venku. A stejně tak konec pracovní doby se neřídí primárně postavením slunce, ale časem na hodinách. Takže pokud se člověk po práci dostane na koupaliště řekněme dvě hodiny před zavíračkou, tak je „o hodinu“ tepleji, než kdyby v daném dni platil místo letního času ten původní (zimní).

A pokud jde o „přeladění se“ ze zimního času na letní, doporučuji poslední březnové soboty „pořádně oslavit“, takže i pro lidi zvyklé chodit pozdě spát jako já platí, že pak půjdou zaručeně do postele i více jak hodinu před svým obvyklým časem. A pokud má někdo ty problémy se spánkem vážnější, tak jistě pomůže nějaký ten prášek pro spaní. Je to rychlá a účinná metoda.

Ostatně já osobně bych neměl problém s tím, kdyby letní čas platil celoročně, poledne ve 13:00 mi vůbec nevadí, avšak předpokládám, že zdaleka ne jen „ranním ptáčatům“ by vadila o hodinu delší tma v zimě podobně, jako by mně vadila tma o hodinu dříve v létě, kdyby byl letní čas zrušen. Znamenalo by to totiž, že na vánoce by slunce místo kolem osmé hodiny ranní vycházelo až v devět, což by mohlo dosti lidem působit problémy se špatnou náladou jako v severských zemích.

Proto považuji současný stav za rozumný kompromis, jen mi vadí, že do těchto záležitostí zasahuje Evropská unie, dle mého by měl každý stát mít právo se rozhodnout, zda letní čas ano či ne. Možná by to působilo z počátku jisté komplikace, ale když se s tím dovedou popasovat piloti a letoví dispečeři (např. v Tunisku tuším ještě roku 2003 letní čas neměli, v roce 2005 ano, v Egyptě na něj zase přecházeli až tuším koncem dubna a lety cestovek do těchto zemí to nijak nenarušilo…), tak by se s tím i členské země EU s pomocí současných moderních technologií jistě zvládly snadno „popasovat“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Mikulášek | úterý 28.3.2017 9:45 | karma článku: 23,86 | přečteno: 596x