Jako zdravotníci nejsme adekvátně připravení na nával pacientů s COVID-19

Říkám to narovinu – nemáme dostatek ochranných pomůcek pro personál a nejsme dostatečně připravení. 

Z důvodu nedostatku i normálních roušek jsem dnes po celý den nosil jednu a tu samou. Účinnost takovéhoto opatření rovná se takřka nule. Na celém oddělení (interně okresního typu) máme k dispozici jen směšných pět FFP-3 – tedy masek, které spolehlivě chrání proti virové nákaze. Nemluvě o tom, že takováto maska má určitou svoji životnost – neměla by se tedy užívat opakovaně. Nyní tedy nezbývá, než po internetu dohledávat alternativní metody, jak životnost těchto masek pokud možno prodloužit (vyfénování, dezinfekce apod.). Dospěli jsme až do takového stadia, že vyrábíme alternativní masky sami doma. 

 

Alternativně vyrobená ochranná maska

Stav je tragický již nyní a to jsme v samém počátku. Nikdo nemá jasnou koncepci, jak s nákazou v nemocnici spolehlivě bojovat.

Informovanost společnosti, i té odborné, je mizivá. Měli bychom se již dávno poučit od Itálie. Prioritou číslo jedna by tedy teď mělo být zajistit všem zdravotníkům adekvátní počet ochranných pomůcek – jinak ohrožují nejen sami sebe, ale i pacienty. Prosím mluvme o tom.

Apeluji tak na vládu, aby uváděla pravdivé informace o stavu věci a snažila se tento závažný problém co nejrychleji vyřešit. Za všechna restriktivní opatření má jinak u mě podporu. 

Zároveň apeluji na lidi, aby dodržovali stanovená pravidla, vycházeli ven jen v nejnutnějších případech. Aby se pokud možno vyhýbali větším kolektivům - a pakliže to bude nutné, tak užívali ochranných pomůcek (roušky, šátky). Dnes při nákupu v obchodě byla takto obezřetná jen menšina lidí. A ještě jedna věc, vyhýbejte se prosím pokud možno nemocnicím - jedná se v tuto chvíli již o poměrně dost rizikové prostředí stran možné nákazy. Nejsme-li dostatečně ochráněni my jako zdravotníci, nebudete pak ani vy jako pacienti. 

Autor: Adam Chadima | pondělí 16.3.2020 18:34 | karma článku: 31,16 | přečteno: 1942x