Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlády si hrají s bublifukem, aneb fiskální stimuly, šrotovné, ...

Naše vláda to nechtěla, no byla svržena, tak co? Bublifuk to je velmi podobný nástroj, jako jsou mnohé fiskální stimuly, šrotovné a podobné výmysly. "Pozor bubliny mohou praskat", to by zřejmě měli mít napsáno na těchto návrzích i politikové, stejně jako mají kuřáci na cigaretách: "Kouření může zabíjet". Nakonec by tomu stejně nevěnovali pozornost stejně jako kuřáci. Proč tomu tak je?

Proč by asi politikové nechali jít svůj rozum a jednali podle trochu jiných zájmů, než bychom si přáli jako výhodné pro celou společnost? Jaké tlaky vznikají při krizi na politiky ze stran silných odvětví průmyslu, jako je v USA General Motors (dále už jen GM) nebo u nás např. Škoda Auto, v Německu koncern Volkswagen apod.? Pokud si někdo nechce nebo neumí na tyto otázky odpovědět, musí být dosti zaslepen.  

Proč se nepodívat na specifickou situaci GM? Je velmi známým faktem, že GM nebylo schopno držet krok s ostatními automobilkami už delší dobu. A je tedy jen náhodou, v jaké situaci se při krizi ocitlo? Ačkoli byly všechny automobilové průmysly silně zasaženy, tak ty zdravé by se z toho byly schopny oklepat a po ústupu recese se zase vrátit do normálního stavu. Má-li, ale GM po delší dobu špatný management, tak není divu, že to s sebou nese nepříznivé účinky, které se dají s plnou silou pocítit až v krizi. Co udělá GM, když se v této situaci ocitne? Protože má lepší lobbing než management, tak se do kongresu vypraví armáda lobbistů, která začne tlačit na politiky. Tady vzniká onen tlak, který je enormní díky tomu, jak závislá je ekonomika USA na GM. V jakých dimenzích se tato "jednání" uskutečňují opravdu nemáme ani představu, možná lépe pro nás. Důsledkem jsou netransparentní situace kolem klíčového sektoru. 

Netransparentní situace krystalizuje ve fiskální stimuly směrem do odvětví, které je dlouhodobě ve špatném stavu a směřuje k nějaké transformaci už delší dobu. Tím, že do tohoto přirozeného pádu a změny zasahujeme, si zajišťujeme další nerovnosti a problémy v dalším období. Takto nám vzniknou bubliny, které po určité době zase prasknou. Chvíli to potrvá, protože vlády budou tuto bublinu ještě dofukovat a udržovat při životě. Nechci zde ani mluvit o špatném provedení prvních stimulů! 

Vlády si hrají s bublifukem i v případě šrotovného. Šrotovné není nic jiného, než nepřirozeně vyvolaný poptávkový šok, tento šok se projeví nejen růstem poptávky v současné době za peníze daňových poplatníků, ale také jejím zákonitým poklesem v dalším období. Jednoduše se zadlužíme, aby jsme v tuto chvíli vykoupili automobilky z krize, tedy nafoukneme dluhovou bublinu o něco víc, aby jsme po určité době zjistili, že efekt je záporný, díky tomu, že si pár lidí koupilo auto i za peníze ostatních místo toho, aby určitou dobu počkali a koupili si to auto jen za své peníze až to bude pro ně efektivní. Následně se zákonitě sníží poptávka a budeme mít o něco větší dluhovou bublinu.  

Krize dost značně svádí k tomu, aby si na ní někteří "nahrabali". Krize je uhrančivá, umí být zlá, ale ještě více zlou jí dělají některé rádoby konstruktivní návrhy socialisticky nikoliv sociálně smýšlejících politiků. V tomto článku, ale nemluvím o bankovním sektoru, to je trochu jiná písnička (jen pro pořádek). Je to těžké rozhodování, když vám na krk šlapou odbory, voliči, průmyslová odvětví, resp. jejich lobbisté, pak se musíte rozhodnout mezi svým zvolením a podporou nebo pro nepopulární, ale efektivní cestu.

Dovětek:

Pokud těmto snahám odoláváte, můžete dopadnout třeba jako vláda ČR 24. března. Prostě "konstruktivní" socialisticko-populistická opozice spolu s několika sebestřednými neodpovědnými ubožáky, kteří své křivdy přenesou, bez mrknutí oka na celý národ a východní Evropu, asi je to co si zasloužíme, když 15% obyvatel této země volí komunisty a dalších 35% zapomíná na nedávnou minulost ať už ve spojení s komunisty nebo s vládami ČSSD.  Pokud tu bude stále platit: "Hlavně, že sousedovic koza chcípla!", tak se asi v naší politické scéně nikam neposuneme. No, máme, co jsme chtěli nebo ne? 


Autor: Adam Ábelovský | neděle 12.4.2009 14:02 | karma článku: 24,12 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

Chtěl bych jen upozornit, že je celkem přirozené, jak řekl Miloš Zeman, že národ je rozdělený kvůli názorům. Jeden názor bez opozice už jsme tu měli.

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

Donald Trump, Marine Le Pen, AFD, UKIP (Brexit) a další reprezentanti úspěšné pravice v největších zemích západu jsou pro mnohé strašákem dneška, ukázkou extremismu na straně lidskoprávní a ohrožením demokracie.

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ekonomika

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

Někdy se prostě stane, že nechcete nic říkat nebo psát a raději budete poslouchat, číst, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Šum, který je kolem nás a rozlazuje soustředění, se postará o neschopnost uvažovat více do hloubky.

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26 | Přečteno: 236x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Děkuji

Při všem tom politickém aktivismu by se možná více slušelo mlčet, vzpomenout a poděkovat za tento úžasný svět.

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.