Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Démon Klaus

Tak jak už to u nás bývá zvykem, je silná osobnost s vyhraněnými postoji vystavena nechuti obyvatelstva. Máme arogantního pana prezidenta. Je tak hrozně arogantní, že si dovoluje mít jiný názor než většina obyvatel EU. Podřízněte mu krk, říkají zelení. Je to velezrádce nebo suverénní osobnost v čele suverénního národa?

opravdu, ale opravdu nevim co s vami licomerni holoubci

To je otázka, na kterou většina lidí ani nevzpomene a odsoudí prezidenta, jak už je hezkým a dobrým zvykem v této zemi. No proč také přemýšlet o tom, jestli je něčí názor relevantní, nebo jestli je dezinterpretován. Nechci, aby si někdo myslel, že jsem bezbřehým a slepým obdivovatelem Václava Klause. Pouze bych rád poukázal na to, že ve většině případů se odsuzuje podle jakéhosi halo efektu, který způsobuje ignoraci určité logiky, kterou myšlenky pana prezidenta mají. 

Pokud se podíváme na Klause, jako na popírače globálního oteplování a euroskeptika, který by raději vytvořil pakt s Ruskem, a zůstaneme u tohoto tvrzení, tak se zřejmě můžeme dobrat k tomu, že pan Klaus asi nechal svůj rozum někde v povzdálí a stal se z něj senilní a démonicky uvažující stařík. To by ovšem znamenalo se absolutně zapříčit pochopení myšlenek našeho prezidenta. 

Zamyslíme-li se nad tím, co Klaus říká a to i přesto, že to může některé bolet, tak dojdeme k jiným závěrům, než jaké jsou v odstavci výše. 

1) globální oteplování. Není vědecky dokázáno, jakým procentem se na globálním oteplování podílí člověk a jakým procentem se na něm podílí výkyv atmosférických teplot, který je buď cyklický anebo způsobený změnou erupční aktivity Slunce. Namítnout se dá, že je dokázáno, že námi emitované plyny způsobují skleníkový efekt. Ano, to je zřejmé, a kdybyste se zeptali Klause, tak Vám nebude odporovat. Stavět na neurčitých základech pseudo-ochranu přírody, která je více spojená s lobby, nežli s něčím jiným je špatné a to je to, na co upozorňuje Klaus. 

Zamysleme se nad tím, jaký business tato radikální až aktivistická kampaň přináší. Neplivejme po někom jenom, protože brzdí davové šílenství způsobené globálním oteplováním. Interpretace Klause jako bojovníka za zdevastování přírodních podmínek bych se tedy pokusil vyvarovat. Radikálnost Klausova přístupu se dá vysvětlit. Pokud by Klaus svým oblíbeným způsobem nevystrkoval růžky, pravděpodobně by se o jeho názorech zase tolik nemluvilo. Na druhé straně je také radikál Al Gore a jemu je nastavena protiváha a to je jedna z možností, jak to může fungovat. 

2) EU. Není nic bezprecedentnějšího, než označovat EU za bezchybnou unii, která může mířit jediným správným směrem. Snad každý vidí, že do dokonalosti máme v této věci velmi daleko. Jsem dalek toho tvrdit, že je Klaus euroskeptik. Klaus má v tomto případě opět radikální pohled na EU. Nerad jí vidí bez opozice, nerad jí vidí bez omezení a nerad jí vidí ve federálním kontextu.  

Opozice v EU neexistuje. Samotný tento fakt nahrává obrovským demokratickým deficitům. Přidejme k tomu informační deficit. Kdo z Vás ví, co se v Evropském parlamentu projednává? To se samozřejmě může změnit, pokud na to budou média připravena. Kdo z nás chce neustále směrnice na kdejakou malichernost? Je třeba zreformovat EU, ale podle Klause ne, tak jak to činí Lisabonská smlouva, neboť ta spěje k federálnímu zřízení. 

Je to zločin, být pro EU s ekonomickou svobodou s určitými sjednocujícími prvky zjednodušujícími mezinárodní obchod, dělbu práce, pohyb lidského kapitálu ad., ale bez sjednocujících politických prvků omezujících suverenitu národních parlamentů, bez přebujelé byrokracie aj.? Je to jeden názor a pohled na tuto problematiku. Proč je za to Klaus na pranýři? Nedozvěděl jsem se zatím od nikoho příliš rozumných argumentů, tak spoléhám na zdejší diskutéry. 

Bylo mi řečeno, že jako prezident by se Klaus měl chovat politicky korektně a stát za názorem parlamentu, jako za hlasem lidu. Tedy vox populi-vox dei. Zachovat dekorum. Hezky pěkně a poslušně podepsat Lisabon. No jsem rád, že jsou pořád lidé, kteří neznají ohnout záda pokaždé, když na ně někdo štěkne, tu z předvolebního spotu, tu od pultíku, který mnohé značí, nikoliv však jakousi vyšší inteligenci lidu, spíše kalkul. Budiž Václave pochválen za svou sveřepost, a kdybys bránil názor hrstky máš na to právo, neboť většina není vždy tou správnou volbou. I za omezených pravomocí je stále prezident suverénní součástí exekutivy a byl bych rád, kdyby se tento úřad nestal holubníkem toulavých ptáků, kteří by si chtěli odpočinout od přemýšlení a od vlastní zodpovědnosti. 

Jsem asi ze staré školy, i když to tak nevypadá, ale mám rád lidskou hrdost a individualismus. To pro mě představuje pan Klaus. Kdo chce měnit páteř za třtinu, jak by řekl klasik, tak prosím, ale vynechte ze svých pokřivených rozhodování ty, kteří jsou hrdí na to, čím jsou. Někdo to nazývá arogancí. Nechte mě to nazvat otevřenýma očima a silným duchem.  Suverenita.

Toto není traktát na Václava Klause, nýbrž ukázka, že věci ani lidé nejsou, tak černobílý, jak to někdy vypadá.


Autor: Adam Ábelovský | pondělí 25.5.2009 9:09 | karma článku: 42,32 | přečteno: 6164x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

Chtěl bych jen upozornit, že je celkem přirozené, jak řekl Miloš Zeman, že národ je rozdělený kvůli názorům. Jeden názor bez opozice už jsme tu měli.

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

Oproti první přímé volbě prezidenta v roce 2013 je kvalita kandidátů mnohem vyšší. Dnes se mám mezi kým rozhodovat. Pro mě jsou Mirek Topolánek, Michal Horáček i Jiří Drahoš velmi positivní volbou.

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

Donald Trump, Marine Le Pen, AFD, UKIP (Brexit) a další reprezentanti úspěšné pravice v největších zemích západu jsou pro mnohé strašákem dneška, ukázkou extremismu na straně lidskoprávní a ohrožením demokracie.

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10 | Přečteno: 564x | Diskuse| Ekonomika

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

Někdy se prostě stane, že nechcete nic říkat nebo psát a raději budete poslouchat, číst, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Šum, který je kolem nás a rozlazuje soustředění, se postará o neschopnost uvažovat více do hloubky.

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26 | Přečteno: 236x | Diskuse| Společnost

Adam Ábelovský

Děkuji

Při všem tom politickém aktivismu by se možná více slušelo mlčet, vzpomenout a poděkovat za tento úžasný svět.

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52 | Přečteno: 678x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.