Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

bednarik62

13. 10. 2012 15:25
Samozřejmě

základ dá děcku rodina,,, zbytek pochytí v Blesku, televizi a mezi svými spolužáky, kde vládnou největší lotři.

Vyrábět z bezcharakterních, nemorálních cirkusáků, totálních a nevzdělaných nul -- osoby VIP-- vzor pro mládež ??

Ministři mlčí, rádi, že se do nich nějaký hloubavý anarchista netrefil.

1 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

13. 10. 2012 13:50
to je slint

zásadní a nejsilnější vliv na chování dětí mají jejich rodiče. od nich se učí vše. společnost jako taková má vliv mnohem menší. tragické na tom je, že většina české populace je de facto neslušná až vulgární, líná, hloupá, neochotná se učit novým věcem, .... běžte se někdy podívat mezi prostý lid a sama uvidíte.

8 0
možnosti
TK

psycholog.idnes

13. 10. 2012 13:03
Každý rodič chce připravit svoje děti na život

co nejlépe. Chce jim zajistit úspěch. Jenže i slepý vidí, že čisté boty, vzorné chování, odpovídající vzdělání a vyčištěné zuby vám v té džungli, kterou jsme dopustili, zajistí nejvýše zaměstnání poskoka s podprůměrným platem a výsměch těch "schopných". Být mi dnes 12, tak budu za nejlepší průpravu považovat naučit se lhát, krást, podvádět, vyhýbat se placení daní, získat ostré lokty a naučit se vydrbávat s ostatními. No a samozřejmě získání kontaktů na některé z ramen chobotnice politicko-podnikatelské vládnoucí mafie. Rozhodně vámi zmíněné dříve pozitivní vlastnosti mohou dítěti v úspěchu pouze bránit. Prostě dochází k přirozenému vývoji a reakci na prostředí. Nevychováváme děti pro život ve spravedlivém fungujícím právním státě, ale pro život v divoké džungli. Takže nepotřebují zuby čisté, ale ostré.:-/

5 0
možnosti
IV

Hell2

13. 10. 2012 13:19
Re: Každý rodič chce připravit svoje děti na život

A nebylo by lépe spíše tu džungli napravovat? Demagogicky to vypadá, že máte pravdu. Vychoval jsem dva syny - dnes jim je kolem 35 let. Oba mají dobré vzdělání, nekradou, chovají se slušně a v životě si taky nevedou špatně. Rozhodně si našli dobré uplatnění na trhu práce. Zaměstnavatel si na nich asi cení právě to, že se té "džungli" nepřizpůsobili.

1 0
možnosti
SB

Morgiana

13. 10. 2012 11:29
S vaším

názorem lze souhlasit. je to tak. Zrovna mám čerstvý příklad. Nezkušená nová kolegyně si šla popovídat s matkou o dceři, která napadla jiné dítě./Jedná se o školku/ Než jsem stačila zasáhnout  tak se matka rozčertila, ale ne na svou dceru, ale okamžitě napadal jiné děti co její berušce udělaly a na kolegyni se osočila, že její dcera nikdy nic, jen když se musí bránit. Kolegyně se pak rozplakala v soukromí a na snahu o komunikaci s rodiči rezignovala. Znám dokonce školu , kde se s rodiči například v družině nekomunikuje vubec. Pokud rofdice prijdou pro dítě, vrátná zavolá do školy a po pokynu přivede oblečené dítě před vrata školy .Taky jsem máma a vím jak kritika potomka bolí, ale vím, že hranice jsou potřeba. Bohužel jak správně podotka autorka, dnešní rodiče žili v přelomovém období a pravděporobně berou své dětství jako moc přísné , nic nebylo, rodiče byli přísní, už byla vysoká rozvodovost . Takže toho svého jedináčka se  rozhodnou  zahrnout vším co jim chybělo a naučit se prosadit

0 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

13. 10. 2012 13:52
Re: S vaším

váš případ ovšem vyvrací názor autorky blogu! chyba byla zjevně v rodiči, nikoliv ve společnosti.

na vině byli, jsou a vždy budou jen a jen rodiče!!

2 0
možnosti
IV

Hell2

13. 10. 2012 10:56
A ještě něco

Zaneprázdnění rodičů za chování dětí opravdu může jen okrajově. Dříve měli rodiče mnohem více práce, ale děti byly slušně vychované. Táta byl ale autoritou, kterou celá rodina ctila. V rodině byla matka, která vždy má tendenci dítě podvědomně omlouvat a chránit a také otec, který byl tím přísnějším. Panoval tam řád a role matky i otce se tak nějak vzorně doplňovaly. Dítě pro zdravý vývoj potřebuje oboje. Dnes vyrůstá polovina dětí bez otce, chybí jim mužský vzor a hlavně mužská pevná ruka.

1 0
možnosti
V

Vinia

13. 10. 2012 13:14
Re: A ještě něco

Píšete o době, kdy chovat se slušně bylo obecně považováno za ideál a ne slabost a navíc tehdy nebyla lákadla typu internet, hry .... Také rodiče mohli mít i při práci lepší dohled nad dětmi - vzali je s sebou na pole atd., zatímco dnes je dítě ve firmě takřka tabu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

13. 10. 2012 10:53
Aha - a kdo že za vše může?

Z blogu mám dojem, že "stát". Stát jako ten nejabstraktnější pojem.  Nebo kdo může za "pokleslé elity" (snad ne ty elity samy - proč nejsme tedy elitní my?)?  Kdo může za špatné vzory?  Hlavním, důležitým a v rozhodujícím okamžiku vývoje (3 ÷ 6 či 7 let) jsou těmi vzory téměř výhradně rodiče.

  Ne, nesmekejte se - za výchovu dětí mohou rodiče. Jenže ty dnes mají snahu se smekat z odpovědnosti za vše: za prvotní zaopatření dítěte ("co nejvyšší porodné"), za jeho výživu ("co nejvyšší daňový bonus", "ještě vyšší přídavky pro všechny") stejně jako za jeho výchovu.  Jsme to my, dospělí, kdo se stále diví, že jeho problémy neřeší někdo jiný.  Nejlépe "stát".

1 0
možnosti
IV

Hell2

13. 10. 2012 10:49
Můj názor

I přes Vaše argumenty, z nichž s některými lze souhlasit, jsem přesvědčen, že za své děti nesou odpovědnost především rodiče. Oni jsou jim tím prvotním vzorem a příkladem a mají na ně největší vliv. Jestliže dítě doma vidí, že rodiče pomáhají s úctou babičce a dědovi, táta pustí maminku první do dveří, pomůže jí s nákupy a celkově se k ní chová slušně, bude jednou pravděpodobně takové chování praktikovat i ve svém životě. Asi si nedovolí mít neúctu ke straším lidem nebo k učiteli, pokud doma neuslyší: "Nech ji být, tu krávu, já si to s ní půjdu vyřídit". Rodiče zkrátka vždy byli pro dítě tím největším vzorem. Bohužel, příliž liberální výchova po roce 1989 dovedla společnost až k názoru, že na všechno je právo, nic se nemusí a slušnost je už překonaný pojem. Jistě, rodiče mají pocit, že sami byli vychováváni příliž autoritativně a chtějí pro děti "to nejlepší". Netušíc, že jim vlastně ubližují. Dítě potřebuje hranice mezi kterými se může pohybovat. Náprava bude dost obtížná.

4 0
možnosti
V

Vinia

13. 10. 2012 10:19
Nemohu si

pomoci - i když s většinou Vašich argumentů a přirovnání souhlasím, stále jsem přesvědčena, že hlavní odpovědnost za přístup dětí k životu nesou jejich rodiče - tj. ti, kteří mají málo času (nejen na děti).

1 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

13. 10. 2012 9:29
Čeští rodiče mají americké spratky

, a to je probrém. Myswlím, že se na tom podepisuje hlavně eurostrava plná éček, jednorázové pleny a lenošné matky vysedávající v dětských restauracích Rv

3 0
možnosti
A

Alfie

13. 10. 2012 10:19
Re: Čeští rodiče mají americké spratky

Proboha jak souvisejí jednorázové pleny s chováním dítěte???

1 0
možnosti
FK

ataknevim

12. 10. 2012 22:34
Zvlčilé děti a zaneprázdnění rodiče: Kde se asi stala chyba?

Autorko, v podobném duchu se psalo již před 40 lety, o chuligánech z konce 50. let nemluvě.

3 0
možnosti
IA

Maura Irena

12. 10. 2012 22:37
Re: Zvlčilé děti a zaneprázdnění rodiče: Kde se asi stala chyba?

Dokonce i ve staré římské literatuře nejdete spoustu takových traktátů, i ve středověké. ;-D

1 0
možnosti