Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mamlas

25. 6. 2010 20:00
Kdybyste vy chytraci jen nemudrovali a radsi

konecne vymysleli ten teleport abysme nemuseli jezdit do fachy sockou.. ;-)

.. jinak super clanek R^

0 0
možnosti
D

dampfer

25. 6. 2010 19:29
Prosím

vzpomínka na prof Ant Nedomu, který říkal, až bude věda opravdu na úrovni---pak dokáže existenci Boha. V ten okamžik přestane svět existovat-- protože nebude třeba víry. Čas je vázán na hmotu, bez hmoty není čas.

0 0
možnosti
K

Kozel_

25. 6. 2010 19:05
Ať mi autor vysvětlí

Autor se ptá, co bylo před Bohem a co bylo jeho příčinou. Dám mu odpověď, když mi odpoví na moji otázku. Co bylo před prvotním velkým třeskem, co bylo jeho příčinou. A co je příčinou toho, že platí zákony matematiky a přírodní zákony. A platily tyto otázky před velkým třeskem nebo až po něm. Když na tuto komplexní otázku/y autor odpoví, pak mu dám stejně uspokojivou odpověď.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2010 22:55
Re: Ať mi autor vysvětlí

zákony matematiky jsou založeny na Peanových 7 axiomech o kterých se prostě nediskutuje. Zpochybněte jeden a celá matematika se zhroutí.

Takže matematika platí protože předpokládáme pravdivost těchto sedmi výroků ale uvědomte si že stejně tak může předpokládat jejich nepravdivost.

A tady je platná otázka- proč mám vůbec ten axiom brát v úvahu? Jenom proto že teorie zalžená na něm je pěkná? Když ho zpochybním přijdu třeba na ještě lepší.

Náboženství má v podstatě stejný problém- je "bůh" a o tom se nediskutuje. Ale stačí boha z hypotézy odstranit a je tady spousta jiných funkčních teoriíí.

0 0
možnosti
K

Kozel_

25. 6. 2010 18:53
Fyzika tu je na úrovni mýtu

Podobně jak ten Darwinismus. Přírodní vědy jsou normálně založené na pozorování, měření a ověřitelnosti. Teorie se budují na matematickém aparátu, ten je vybudován odvozováním na základě logických pravidel. Matematické věty a teorie nejsou založeny na empirii, ale na vlastních pravidlech. Kde přírodní či technické vědy nestaví na matematice ve spojení s pozorováním a měřením, kde neplatí možnost ověření, tam jde o čisté filozofování, prošpikované skutečnými dosaženými znalostmi. Tyhle teorie velkého třesku využijí skutečných vědeckých znalostí, které stojí na skutečné fyzice, tj. něčem potvrzeném měřeními a experimenty. Tyhle teorie nejsou ověřitelné, neslouží k nějaké aplikaci - ale jen k vysvětlení pohledu na svět. Tedy jako darwinismus, světonázorové učení, co se vydává za vědu, ale žádnou vědou není. Četl jsem v originále D. pojednání o původu druhů, je to filozofující traktát, spíš podobné nějaké teologické úvaze. Pozorování sice ano, ale dál už jen filozofování.

0 0
možnosti
K

Kozel_

25. 6. 2010 18:58
Re: Fyzika tu je na úrovni mýtu

Takový Darwinismus má nulovou přínosnost pro konkrétní využití vědy, nevedl k objevu genetiky, naopak genetika byla tvrdě popírána. Nevedl k objevu penicilinu, ani Pavlovových reflexů. Podobně teorie velkého třesku využívá skutečné fyzikální a matematické teorie. Sama nepřináší nic než "nenáboženský" výklad světa.

Věta, že vše má svou příčinu, to je řecké myšlení u katolického myslitele. Není to původní křesťanská myšlenka. Ovšem postupem příčina - následek, na tom jsou vystaveny vědecké disciplíny, bylo by dosti složité to dělat jinak. Co je příčinou Boha? Hloupá otázka. Asi jako se ptát co je příčinou, že platí logické zákony? Co je příčinou, že platí matematika. Co je příčinou toho, že má vše svoji příčinu. Bůh je chápán jako někdo, od koho se vše odvozuje. Dál už nic není. Podobně je možné se ptát co bylo před velkým třeskem? Jsou možné 2 odpovědi - nic, byl to úplný začátek. Nebo něco tu ještě bylo. A co bylo před tím - tím předchozím. A co bylo před tím úplným začátkem.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2010 15:32
...

Máte tam jednu logickou chybu-

Pokud se roztahuje prostor mezi galaxiemi tak cokoli do něj vstoupí se roztáhne taky- tudíž to světlo by tam letělo "rychleji" a ta vzdálenost by tam byla stejná. (Ano je to oxymoron ale je to ilutsrace)

Takže ty galaxie se od sebe tímhle prakticky nevzdálí ani o milimetr (no možná o ten milimetr působením gravitace)

Jejich vzdálování tak jako tak bude jen relativní pohyb. Samostatné vesmíry z toho nevzniknou.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2010 15:37
Re: ...

Relativní pohyb končící u obecné relativity.

(Odpudivá gravitace je jev který OTR umožňuje jen ho nepozorujeme -ale hodil by se- pokud bychom ho ovládli tak v kombinaci s ovládáním běžné gravitace budeme mít hned prostředky na konstrukci FTL propulze, zatím můžeme jen doufat v hyperprostor který není ani potvrzen ani vyvrácen (stejně jako červí díra))

0 0
možnosti
I

IoannesBaptist

25. 6. 2010 13:52
Výborně, páni fyzikové!

Jde vám to skvěle, teologové už na vás netrpělivě čekají!

0 0
možnosti
PK

dolch

25. 6. 2010 11:55
Strašný

Uvedu další mýty:

1. Galaxie nám zmizí za horizont událostí. To si myslíte, že opravdu lze? A jak k tomu dojde? Jeden den ji uvidíme a druhý den už tam prostě nebude? Kam se ztratí? Ve skutečnosti je matematický model takový, že i když se galaxie jakoby pohybuje od nás nadsvětelnou rychlostí, to světlo sem stejně pořád doletí. Opomineme-li fakt, že ten rudý posuv může taky znamenat něco jiného.

2. Reliktní záření bylo teoreticky předpověděno - kde přesně vznikl tento mýtus, nevím, ale vím, že už se pevně zažil. Ve skutečnosti bylo zcela náhodně objeveno vědci z Bellových laboratoří a až po té se pro něj našlo krásné uplatnění v teorii velkého třesku.

Další věci radši nebudu komentovat.

0 0
možnosti
RP

Roman01

25. 6. 2010 12:23
Re: Strašný

Ano, přesně tak, jeden ji uvidíme, druhý den tam nebude...víc info o tom například tady:

http://www.universetoday.com/2007/07/25/the-end-of-everything/

"Eventually, they will cross an event horizon and appear to be moving away from us faster than the speed of light. At this point, any light emitted by the galaxy will cease to reach us. Any galaxy that crosses this horizon will fade away from view, until its last photon reaches us. All galaxies will disappear from view forever."

Další zdroj, který tvrdí to samé, např:

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=575

0 0
možnosti
PH

Mikeš

25. 6. 2010 11:53
Romane

AŤ ti Bůh v nebi odpustí a Darwin do zadku kopneRvRv

0 0
možnosti
AA

Saša

25. 6. 2010 11:11
Sice pěkně formulované,

ale nějak jste zapomenul jasně uvést, co považujete za fakta a co považujete za mýty, takže obsah se s názvem míjí.

0 0
možnosti

lost

25. 6. 2010 10:36
nškde píšete, že bůh není..

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..