Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

btpodiven

26. 6. 2010 9:13
Kravina

Tak větší kravinu jsem už dlouho nečetl. Nejvíce dojímavý je ten odstavec o Tomáši Akvinském. Autor se evidentně neorientuje ani v těch nejelementárnějších filosofických pojmech; přesto si troufá dělat zcela mylné a nekorektní závěry.

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 6. 2010 9:45
Re: Kravina

Co byste taky čekal od globálního oteplovače, že?

0 0
možnosti
TS

tom_sykora

26. 6. 2010 7:57
neni to spatny prispevek

jen je nutne stale drzet v patrnosti, ze velkou radu veci jsme zatim nepoznali a radu veci, ktere pozorujeme, nedokazeme (jednoznacne) vysvetlit.

Neni fer tvrdit, ze mame reseni - jsou to hypotezy postavene na merenych velicinach.

Teorie maji vyznam, pokud predpovidaji zatim neobjevene...

Nesmime zapominat, ze tak, jak se rozsiruje oblast naseho poznani, musime neustale upresnovat i menit nase teorie.

Muzeme snit o finalni teorii (kdo by nesnil ;-) ), ale svet je tak rozmanity...

0 0
možnosti
S

standaaa

26. 6. 2010 7:42
V ČLÁNKU NĚCO NEHRAJE

V článku něco nehraje:

"Kde se ale vzala všechna ta hmota a energie, jak je možné, že z ničeho

vzniklo něco?"  .....   " K žádnému porušení zákona zachovaní energie tedy nedošlo a není ani

nutný žádný nadpřirozený zásah k vysvětlení vzniku našeho vesmíru."

Jo, to bylo tedy "vysvětlení" k té energii, ale kde je vysvětlení k té hmotě?...

0 0
možnosti
KD

SecondWisdom

26. 6. 2010 11:08
Re: V ČLÁNKU NĚCO NEHRAJE

Energie je hmota. V poměru E = mc^2 ;-D

0 0
možnosti
D

Denisaa

26. 6. 2010 6:20
sikovnej

moooc liibii R^

0 0
možnosti
PH

Pete24

26. 6. 2010 0:44
Nesmírně zajímavý článek. Je to jediná cesta,

jak vysvětlit vznik vesmíru anebo vznik vůbec něčeho - vznikem něčeho z ničeho. Přes tenhle základní krok se nelze ničeho dosíci a nelze nic vysvětlit, jediná cesta je najít způsob jak může vzniknout něco z ničeho. Což autor sice velmi povrchně, ale přece jen činí pokus o vysvětlení zápornou a kladnou energií s nulovým součtem. Mně to smysl dává a je to velice podnětné.

0 0
možnosti
D

Dojemne

25. 6. 2010 23:20
... prostor není a neexistuje cas

tomu bych verila, stejne tak jako tomu, ze neexistuje vira ... to si taky nekdo jenom vymyslel asi snad ze strachu ....

Cemu ale lze verit je, ze Bozskym stvoritelem nasi planety je jedna z tech NEBUL ... jenomze se nikdy nedozvime, ktera z tech bilionu a bilionu uz to byla, takze ateiste se nemaji k cemu modlit a tem jednodussim nechme toho strycka na krizi...R^

0 0
možnosti
I

IRACZ

26. 6. 2010 1:17
Re: ... prostor není a neexistuje cas

Ti jednodušší mají samozřejmě toho strýčka na kříži,zcela rozumím Vaší interpretaci

Ateisté si najdou modlu ( Facebook,peníze,BOJ za "lepší zítřky",osobní kariéru atd,atd...)     No a PROSTOR je teď a v tomto ČASE,alespoň pro mě,takže to "nekomplikuju".

A VÍRA,ta přeci existuje,má ji přece každý,a každý jinou

A o tom je život

A fuj,že ta poslední věta byla taková FRÁZE

0 0
možnosti
R

Rilian

25. 6. 2010 21:24
Tento článek je pěknou ukázkou "vědeckých" mýtů

Vážený autore, musím jen opakovat, co zde už napsali někteří diskutující - překládáte zde určité vědecké hypotézy, které nemají s fakty nic společného. Bez urážky,  je to spíše takové přepisování vědeckopopularizačních brožurek. Má-li to být filozofie vědy, pak tomu zase chybí myšlenková hloubka. V zásadě nám zdůvodňujete svůj atheismus, ale to není nic nového - to nám prali komunisté do hlav 40 let. Jen poznámka k "přemýšlivějším lidem, kteří se prý ptají jak vznikl Bůh" - mně klade takovou otázku můj devítiletý syn -to nevyžaduje mnoho přemýšlení. Teorii evoluce proklamujete za dokázáný fakt (tím důkazem pro ni je ovšem jen to, že se tak dlouho opakuje, že evoluce je prokázaný fakt, že se na základě opakování této věty evoluce za fakt prohlásí). To je laciné.

0 0
možnosti
JN

Jostik

25. 6. 2010 22:01
Re: Tento článek je pěknou ukázkou "vědeckých" mýtů

Spíše vy jste nevzdělán. Fyzikální teorie se bere za prokázanou pokud se potvrdí pomocí nějakého experimentu, a není vyvrácena. Dokud není potvrzena je to pouze teorie. Fyzika si neklade monopol na pravdu, prostě pozoruje svět a popisuje ho pomocí svého jazyka. A pokud bůh opravdu existuje, proč nám dal zvědavost a tenhle svět? Není to třeba abychom ho poznávali, abychom se mohli dále vyvíjet a přizpůsobovat si ho podle sebe? A pokud tu nacházíme kosterní pozůstatky a tvoříme teorii evoluce není to právě součást poznávání našeho světa? A mimochodem Darwinova teorie evoluce se bere jako prokázaná (ale to neznamená že je na 100% pravdivá), a proto se na školách učí. A pokud se to někomu nelíbí, tak ať si chodí doplnit vzdělání do kostela, máme demokracii a nikdo mu to nezakazuje.

0 0
možnosti
MM

mosulský machredz

25. 6. 2010 21:09
lol

cituji "Pokud stále pochybujete, že by "něco" vzniklo jen tak z ničeho..."

.

no zkuste si představit, že by z toho ničeho to něco nikdy nevzniklo a byl by to věčně setrvalý stav po nekonečnou dobu, po kterou by to něco vlastně vůbec nevzniklo ! To ale blbá představa, žejo - žádná entita nemá právo o tom něco plkat, protože je to něco tak nevysvětlitelného a nemožně nelogického, že je to nepředstavitelné v samé podstatě

.

a to, že podle někoho to něco z ničeho vzniklo, muselo mít prostě nějaký IMPULS, ZÁŽEH - v jednom nezměřitelném okamžiku si dle nějakých vědeckých prďolů a tisíců blogerů to NIC řeklo, že už toho má dost, uprdlo si a začalo se měnit a rozpínat v NĚCO ;-D - no to mi ho teda vyndej, už jenom čekám, kdy se to NĚCO zase změní v původní NIC - PÁČ KDYŽ TO ŠLO TAM, PUDE TO I ZPÁTKY;-D 

0 0
možnosti
A

Ales_Keberle

25. 6. 2010 20:30
...

Divil byste se, co všechno někteří dávní lidé věděli o vzniku vesmíru i našem samotném smyslu bytí. Odkazy najdete snad ve všech pramenech náboženství, či filozofických směrech. Chce to ale číst mezi řádky a hlavně abstraktně.

.

Pak poznáte, že Bůh není Bůh, ale energie, která je všude okolo nás, akorát se realizuje na různých stupních...

.

A takových zjednodušených frází tam najdete spoustu, ale když si je dokážete znovuzkomplexnit, tak pochopíte :-) Zkuste se nad tím zamyslet a i tu Bibli či Buddhistické spisy vzít do ruky. Pak poznáte, jak dnešní věda, je slepá a stále se motající v kruhu omylů a odboček.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2010 22:23
Re: ...

Nejlépe se trefili vikingové.

Ohnivá řeka rozpínající se přes nekonečnou prázdnotu... po věčnosti se srazila s ledovcem a z toho vzniklo devět světů na kterých napřed vznikli vikingští bohové a obři... (jejich nepřátelé)

Lidi vznikli až později díky asům. Až asové vymřou jejich místo mají převzít lidi.

V tomhle náboženství si jako bytosti byli všichni rovni- jediné co lidi rozlišovalo byla vlastní moc.

Ale nikdo netvrdil že člověk nemůže být mocnější než kterýkoli bůh, stačilo se jenom snažit. (proto vikingové objevili ameriku jako první, jenom to nepovažovali za potřebné komukoli sdělit)

0 0
možnosti
A

Ales_Keberle

25. 6. 2010 20:26
...

Máte to moc pěkně napsané a citované, a pokud tomu všemu opravdu věříte a dnešní vědu považujete za tak osvícenou, tak vám tu radost z vědění ze srdce přeju.

.

Ale jenom opravdový arogant a ignorant si myslí, že teprve ve 20. století se začalo něco důkladně poznávat a dokonce PRAVDIVĚ. Já to vidím opačně - v moderním věku začal velký úpadek civilizace (morální, i znalostní) a to právě v době, kdy se věda "odštípla" od filozofie a náboženství a začala sama sebe považovat za dokonalý nástroj poznání. Totálně zanevřela na pozorovací schopnosti lidí a své teorie si kutí v laboratořích, vše co vyprodukuje považuje za pravdu, dokud se jí to nesesype jako domeček z karet, dají si sprchu, a začnou od znovu. Proč ne... Problém je v tom, že čím dál tím více lidí tomuto "myšlení" začíná podléhat a praktikovat jej i v běžném životě...

.

Doporučuji můj článek na podobné téma: FILOZOFIE A VĚDA (je ale dlouhý, moc dlouhý...) - http://aleskeberle.blog.idnes.cz/c/132666/Filozofie-a-veda.html

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

25. 6. 2010 22:25
Re: ...

Problém je že lidi nemají co poznávat- těžko vlastními očimi poznáte jak se změní vlastnosti kovu když do něj bude 60 let střílet neutrony ionty a gama záření (dřív by to spoustu lidí zabilo)

Ale jestli někdy chcete fúzní reaktor který by byl ekonomiky únosný je to třeba proměřit. A tu laboratoř člověk potřebuje, společnost s tím opravdu nijak nepohne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4459x
Skeptik a popularizátor vědy. Publikoval jsem články pro tištěná i internetová média jako vtm.cz, Respekt, 100+1, Svět na dlani a další..