Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpráva z budoucnosti

Dnes v noci se mi zdál zvláštní sen. Asi jsem až příliš vystresován začátkem školního roku. Líbil by se vám svět vystřižený z mého snu?

A je to zase tady. Je 1. září 2019. Naše nejstarší v říjnu půjde poprvé na vysokou školu, ostatní jsou zatím na střední. Letos už poprvé neřešíme co si dáme k obědu. Živočišné tuky byly zakázány pro vysoký obsah cholesterolu, cukr zase pro podíl na obezitě a kažení zubů. Ryby pro udržení mořských ekosystémů (stejně v mořích už skoro žádné nejsou). Vitamín D si kupujeme v lékárně. Rodiče, kteří nekrmí děti v souladu s předpisy, o své děti přicházejí. Úředníci v Bruselu přece nejlépe vědí, co je pro nás dobré.

Mouka a pečivo jsou příliš drahé, protože skoro na všech polích se pěstují plodiny pro průmyslovou výrobu ethanolu. Farmáři říkají, že pokud nebudou pěstovat na průmyslový ethanol, zkrachují, protože nedosáhnou na dotace. A ostatní plodiny neprodají, protože trh je dotacemi deformovaný a proto, že by si museli kupovat povolenky na využití půdy nedoporučeným způsobem (takzvané "humusenky").

Naše auta jezdí na ethanol. Benzín a nafta nejsou zakázané, ale minimální objem příměsi ethanolu do benzínu je stanoven na 99,9%. Jezdit na elektřinu je strašně drahé. Elektřinu u nás vyrábí (a od ostatních výrobců přeprodává) jen ČEZ a energetická burza není otevřená a tak neurčuje skutečné ceny. Na ziscích ČEZu přece od roku 2009 stojí celý důchodový systém.

A tak si k obědu dáme jen průmyslově vyrobenou stravu bez chuti a bez zápachu. Doma si tajně pěstujeme aspoň salát a hrášek. Musíme však dávat pozor, aby nás některý soused neudal. Nedodržujeme totiž předpisy o manipulaci s potravinami a neposíláme pravidelné výkazy EuroStatu.

A přitom jsme se ještě před deseti roky mohli rozhodovat celkem samostatně. Když však Evropská komise nařízením postupně zakázala žárovky (1. září 2009 100W, po roce potom 80W, 60W atd.) a občané si to nechali líbit, začalo být jasné, že jsou ochotní vzdát se rozhodování a používání vlastní hlavy i v ostatních oblastech.

Probudil jsem se celý zpocený. Vzpomněl jsem si na Winstona Smithe z románu 1984 a řekl si, že v takovém světě nechci žít. A nechci, aby v takovém světě žily naše děti. Budu je učit samostatnému myšlení a prosazování vlastních názorů. Se svobodně myslícími lidmi totiž není lehké manipulovat.

 

Autor: Karel Zvára | úterý 1.9.2009 12:10 | karma článku: 25,57 | přečteno: 1254x
  • Další články autora

Karel Zvára

Bude tentokrát "euroval" schválen?

Euroval, tedy soubor dvou přerozdělovacích mechanismu - EFSF ("Evropský nástroj finanční stability") a ESM (Evropský stabilizační mechanismus, "Smlouva dluhů"), začíná, zdá se, být v České republice opět aktuálním tématem. Není divu, Poslanecká sněmovna i Senát hodlají již tento týden hlasovat o ratifikaci ESM (EFSF se nás zatím netýká).

5.12.2011 v 7:31 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Čekáme na Vaše jasné vyjádření proti "eurovalu", pane premiére..

Premiér Petr Nečas v březnu dohodl a svým hlasem podpořil účast České republiky na Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), tedy na tom, čemu Slováci říkají "trvalý euroval". Od tohoto kroku jej tehdy Svobodní zrazovali. Petr Nečas na trvalý euroval kývl a napsal k tématu poměrně dlouhý dopis. Mohlo by se zdát, že si Petr Nečas v posledních dnech si uvědomuje, jaké důsledky by pro Českou republiku mohla účast na trvalém eurovalu (ESM) znamenat. Dokonce navrhuje, abychom o "přistoupení k euro" rozhodovali v referendu.

20.10.2011 v 7:04 | Karma: 38,32 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

ESM: Černý scénář

Tento článek věnuji výhradně evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), konkrétně tomu co by se snad v budoucnosti mohlo stát. Netvrdím, že se to stane, nechci nikoho strašit. Dost možná to bude jinak, alespoň pokud jde o načasování; proto jsem tento článek také nazval "černý scénář". U každého kroku se pokusím vypořádat s argumenty proti realističnosti scénáře. Ostatní argumenty snad zvládneme prodiskutovat pod článkem (jen nesedím celý den u počítače, dost možná odpovím až večer).

20.9.2011 v 10:03 | Karma: 30,66 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Tři cesty vývoje evropské dluhové krize

Řecko, a možná nejen Řecko, už mnoho měsíců stojí na pokraji státního bankrotu. Pomoc z EFSF či z MMF pomáhá prodlužovat agónii, neřeší však problém samotný. Ten je totiž ve společné měně při rozdílném výkonu ekonomiky Řecka a zemí jako je Německo či Rakousko.

19.9.2011 v 13:33 | Karma: 27,17 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

"O přijetí eura si rozhodneme sami". Jistě, pane premiére?

Předseda vlády České republiky Petr Nečas je v poslední době ústřední postavou "tahanic o euro". Chtěl bych tímto článkem především reagovat na stále omílané tvrzení pana premiéra, že "Česká republika přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny převýší náklady na zavedení jednotné evropské měny" (článek na Novinky.cz) či jeho tvrzení v dopisu Petru Machovi: "Znovu zdůrazňuji, že bez aktivního projevu vůle se nemůže žádný členský stát EU stát stát členem eurozóny".

18.8.2011 v 8:02 | Karma: 30,06 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...