Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nešťastná amnestie

Prezident Václav Klaus vyhlásil při příležitosti 20. výročí nezávislosti České republiky dílčí amnestii. Osobně to považuji za nešťastný krok, kterým mne Václav Klaus rozhodně nepotěšil.

Tradiční středoasijská vězniceKnihovna Kongresu USA

Prvním důvodem je nepředvídatelnost kroku. Amnestie a přerušení stíhání, dokonce včetně zahlazení trestu, znamená, že někteří odsouzení (kteří měli to štěstí, že byli stíhání a odsouzeni ve vodnou dobu) budou v budoucnosti na rozdíl od ostatních trestaných za čisté, bez záznamu v trestním rejstříku. Musela amnestie obsahovat i zahlazení?

Druhé mé zklamání ohledně amnestie tkví v tom, že se pro mne Václav Klaus stal méně čitelným. V jeho jiných postojích zůstal pevný - ač po velkém tlaku podepsal Lisabonskou smlouvu, na nebezpečí hrozící z EU-centralizace upozorňoval dlouhé roky. Podobně se mnohem dříve než jiní kriticky věnoval teorii o člověkem způsobeném globálním oteplování. Amnestie Václava Havla (především tu velkou první) kritizoval, po deseti letech ve stejné funkci však neočekávaně sáhl k podobnému kroku.

Třetí zklamání spočívá ve vědomí, že zrušením dlouho probíhajících trestních stíhání mohlo snadno dojít ke znemožnění vymožení náhrady škody od amnestovaných stíhaných. Nejsem odborník na právo ani na pravomoci prezidenta (takže nevím, zda je můj následující alternativní návrh možný), nicméně bych byl raději, aby amnestie (když už byla vyhlášena) sice zrušila budoucí vykonatelnost trestu odnětí svobody, ovšem nezrušila probíhající hledání pravdy v trestním řízení.

Amnestie je pravomocí prezidenta, která podléhá kontrasignaci předsedy vlády. Pokud by mne Petr Nečas mohl ještě něčím zklamat, zklamal by mne také. Ovšem to se nestalo, neboť od něj už vůbec nic neočekávám.

Amnestii považuji za mimořádný nástroj vhodný jen pro období mimořádné změny. Tedy po válce pro propuštění a skončení stíhání dezertérů, po změně režimu pro propuštění politických vězňů. Přeplněnost věznic ani dlouhá doba trvání stíhání pro mne nejsou dost dobré důvody pro amnestii. Jistě, 8 let stíhání je skutečně moc. Přeplněné věznice jsou jistě také problém. Ale není to důvod pro "pouštění žilou".

Pokud by však Václav Klaus mohl být a byl mezi současnými prezidentskými kandidáty, byl by přesto stále mojí jasnou volbou. U něj jsem totiž, na rozdíl od všech jiných kandidátů, přesvědčený, že nepodepíše přistoupení ČR k smlouvě o ESM, že nepodepíše případné další rozšiřování pravomocí EU, a že bude nejlépe z dostupných kandidátů obhajovat principy svobody.

Autor: Karel Zvára | středa 2.1.2013 21:42 | karma článku: 24,55 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Karel Zvára

Čekáme na Vaše jasné vyjádření proti "eurovalu", pane premiére..

Premiér Petr Nečas v březnu dohodl a svým hlasem podpořil účast České republiky na Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), tedy na tom, čemu Slováci říkají "trvalý euroval". Od tohoto kroku jej tehdy Svobodní zrazovali. Petr Nečas na trvalý euroval kývl a napsal k tématu poměrně dlouhý dopis. Mohlo by se zdát, že si Petr Nečas v posledních dnech si uvědomuje, jaké důsledky by pro Českou republiku mohla účast na trvalém eurovalu (ESM) znamenat. Dokonce navrhuje, abychom o "přistoupení k euro" rozhodovali v referendu.

20.10.2011 v 7:04 | Karma: 38,32 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

ESM: Černý scénář

Tento článek věnuji výhradně evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), konkrétně tomu co by se snad v budoucnosti mohlo stát. Netvrdím, že se to stane, nechci nikoho strašit. Dost možná to bude jinak, alespoň pokud jde o načasování; proto jsem tento článek také nazval "černý scénář". U každého kroku se pokusím vypořádat s argumenty proti realističnosti scénáře. Ostatní argumenty snad zvládneme prodiskutovat pod článkem (jen nesedím celý den u počítače, dost možná odpovím až večer).

20.9.2011 v 10:03 | Karma: 30,66 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Tři cesty vývoje evropské dluhové krize

Řecko, a možná nejen Řecko, už mnoho měsíců stojí na pokraji státního bankrotu. Pomoc z EFSF či z MMF pomáhá prodlužovat agónii, neřeší však problém samotný. Ten je totiž ve společné měně při rozdílném výkonu ekonomiky Řecka a zemí jako je Německo či Rakousko.

19.9.2011 v 13:33 | Karma: 27,17 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

"O přijetí eura si rozhodneme sami". Jistě, pane premiére?

Předseda vlády České republiky Petr Nečas je v poslední době ústřední postavou "tahanic o euro". Chtěl bych tímto článkem především reagovat na stále omílané tvrzení pana premiéra, že "Česká republika přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny převýší náklady na zavedení jednotné evropské měny" (článek na Novinky.cz) či jeho tvrzení v dopisu Petru Machovi: "Znovu zdůrazňuji, že bez aktivního projevu vůle se nemůže žádný členský stát EU stát stát členem eurozóny".

18.8.2011 v 8:02 | Karma: 30,06 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Kolik platíme politickým stranám?

Včera jsem publikoval článek navrhující přispět k narovnání politické soutěže zrušením (či výraznou změnou) dotování politických stran ze státního rozpočtu a ústavním uktvením povinnosti nemít deficitní rozpočet na úrovni státu. Několik čtenářů mi napsalo (i když ne v diskusi), že běžný čtenář nemívá představu o tom které strany a v jakém objemu získávají dotace. Nyní chci tuto informaci doplnit.

22.4.2011 v 12:44 | Karma: 20,11 | Přečteno: 1665x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...