Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Daň z nemovitostí - dobrá nebo špatná?

Daň z nemovitostí je jedinou daní, ze které plyne celý daňový výnos obci. Zároveň jde o daň z majetku; platí ji ti, kteří vlastní nějakou nemovitost (i pozemek). Navíc jde o jediný daňový výnos, jehož výši může obec přímo ovlivnit. Je tato daň dobrá nebo špatná? Diskutujte..

Činnost obcí je částečně financována výnosy z daní z nemovitostí. Podíl této daně na daňových příjmech obcí není velký, činí asi jen 5 % jejich celkových daňových výnosů. Přesto jde o daň zajímavou, neboť má v našem daňovém systému jedinečné postavení. Celý výnos daně náleží obcím, daň není nijak přerozdělována. Obec prostě získá součet všech daní z nemovitostí, které jsou na jejím katastrálním území (s výjimkou státních a obecních nepronajatých pozemků a budov). Obec zároveň v omezeném rozsahu může ovlivnit výnos z této daně stanovením místního koeficientu. Ten může snížit nebo jej může o 0,5 až 1,0 zvýšit, podle toho, do jaké kategorie obec spadá.

Chtěl bych využít této příležitosti a získat názor čtenářů iDnesu na tuto problematiku. Pro začátek dávám do diskuse můj pohled. I ten se však časem může změnit, záleží na argumentaci.

Ve společnosti se obvykle střetávají dva zásadně různé pohledy na svět: paternalistický (nebo chcete-li autoritářský) a svobodný (nebo chcete-li liberální až libertariánský). Ať se dívám, kam se dívám, často se vynořují právě tyto dva pohledy. Mnohem více než "pravice" a "levice". Termíny pravice a levice považuji za velmi matoucí, neboť strany označující sebe jako pravicové často tíhnou k autoritářství stejně jako někteří "pravicoví extrémisté" obdivují národní socialismus (opět autoritářský přístup, nejsou tedy spíše "levicoví"?), jiní zas zdůrazňují svůj odpor k rozhodování o místních záležitostech zvenku (vlastenci, přístup založený na principu svobody).

Paternalistický přístup vychází z předpokladu, že "tatíček stát" je nadřízený občanovi, má vůči němu právo na násilí a tímto způsobem z něj bez milosti tahá peníze a sám (shora) rozhoduje, jak je využít, v důsledku tedy rozhoduje i tom, co je pro koho dobré. Občan za to má platit poslušností a důvěrou. Moc v takovém případě pramení shora.

Svobodný přístup zase vychází z předpokladu dobrovolnosti, a uvědomění, že společně zvládneme mnohem více a lépe, než každý jednotlivě. Rozhodnutí o společném zajišťování společných věcí, a tedy moc pramení zespodu, rozhodnutí je dobrovolné. Nutno podotknout, že v takovém případě je prvotním seskupením obec, která asi nebude dlouhodobě chtít mít na svém území občana, který se nebude podílet na její činnosti (včetně odvádění daní). Stejně jako rodina asi nebude chtít dlouhodobě vydržovat dospělého člena, který se nebude (i finančně) podílet na zajištění chodu domácnosti. To nevylučuje sociální politiku. Rodina se také obvykle ráda postaré o své nemocné a staré. Je však pravda, že libertarianismus zahrnuje široké spektrum názorů od anarchokapitalistických ("nechceme stát") až po "chceme štíhlý stát, který se neplete nikam, kde si pomůže trh". Ani libertarianismus však nevylučuje citlivý přístup a pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují. Tato pomoc však nevychází shora (nařízením, centrálním zajištěním), ale zespodu (aktivitou jednotlivců, rodin a menších celků jako jsou obce).

Daň z nemovitostí je daní z majetku. Danit majetek považuji za špatné, neboť obecně nevidím žádný vztah mezi vlastnictvím majetku a vynakládanými veřejnými prostředky. U daně z nemovitostí je to však trochu jiné.

Daň z nemovitostí je však velmi blízká obyvateli území, obec nad ní má největší kontrolu a tato daň jistým způsobem zohledňuje vztah mezi daňovými výnosy a poskytovanými službami. Zároveň se týká jak vlastníků, tak nájemníků, neboť vlastník musí (nechce-li prodělat) daňové náklady zahrnout do nájemného. Přesto, že jde o daň z majetku, vzhledem k povaze tohoto majetku ji lze považovat za daň s přímým vztahem na budování a udržování místní infrastruktury (tedy na poskytování protislužeb všem členům společnosti v místě).

Takový vztah ve smyslu "protislužby za odevzdání daní" u jiných daní jen těžko najdeme. Už proto, že jejich největší část jde do státního rozpočtu (a z něj zase část do ještě většího a ještě vzdálenějšího rozpočtu EU).

Myslím si, že daně, způsob jejich stanovení i výběr by měly být co nejblíže poplatníkovi. Mnohem raději přece platíme za něco, co skutečně využíváne (třeba ty silnice). Stejně tak se těžko úředně plýtvá s penězi, které má jejich dárce (byť nedobrovolný) stále docela dobře na očích.

Těším se na diskusi, doufám, že bude věcná a konstruktivní. Pokud se vám daň z nemovitostí nelíbí, rovnou pište, proč a čím byste nahradili výpadek daňových výnosů obcí (úsporami? jinou daní? změnami v rozpočtovém určení daní?).


Autor: Karel Zvára | středa 12.8.2009 20:08 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Karel Zvára

Bude tentokrát "euroval" schválen?

Euroval, tedy soubor dvou přerozdělovacích mechanismu - EFSF ("Evropský nástroj finanční stability") a ESM (Evropský stabilizační mechanismus, "Smlouva dluhů"), začíná, zdá se, být v České republice opět aktuálním tématem. Není divu, Poslanecká sněmovna i Senát hodlají již tento týden hlasovat o ratifikaci ESM (EFSF se nás zatím netýká).

5.12.2011 v 7:31 | Karma: 26,21 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Čekáme na Vaše jasné vyjádření proti "eurovalu", pane premiére..

Premiér Petr Nečas v březnu dohodl a svým hlasem podpořil účast České republiky na Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), tedy na tom, čemu Slováci říkají "trvalý euroval". Od tohoto kroku jej tehdy Svobodní zrazovali. Petr Nečas na trvalý euroval kývl a napsal k tématu poměrně dlouhý dopis. Mohlo by se zdát, že si Petr Nečas v posledních dnech si uvědomuje, jaké důsledky by pro Českou republiku mohla účast na trvalém eurovalu (ESM) znamenat. Dokonce navrhuje, abychom o "přistoupení k euro" rozhodovali v referendu.

20.10.2011 v 7:04 | Karma: 38,32 | Přečteno: 4278x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

ESM: Černý scénář

Tento článek věnuji výhradně evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), konkrétně tomu co by se snad v budoucnosti mohlo stát. Netvrdím, že se to stane, nechci nikoho strašit. Dost možná to bude jinak, alespoň pokud jde o načasování; proto jsem tento článek také nazval "černý scénář". U každého kroku se pokusím vypořádat s argumenty proti realističnosti scénáře. Ostatní argumenty snad zvládneme prodiskutovat pod článkem (jen nesedím celý den u počítače, dost možná odpovím až večer).

20.9.2011 v 10:03 | Karma: 30,66 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

Tři cesty vývoje evropské dluhové krize

Řecko, a možná nejen Řecko, už mnoho měsíců stojí na pokraji státního bankrotu. Pomoc z EFSF či z MMF pomáhá prodlužovat agónii, neřeší však problém samotný. Ten je totiž ve společné měně při rozdílném výkonu ekonomiky Řecka a zemí jako je Německo či Rakousko.

19.9.2011 v 13:33 | Karma: 27,17 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Karel Zvára

"O přijetí eura si rozhodneme sami". Jistě, pane premiére?

Předseda vlády České republiky Petr Nečas je v poslední době ústřední postavou "tahanic o euro". Chtěl bych tímto článkem především reagovat na stále omílané tvrzení pana premiéra, že "Česká republika přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny převýší náklady na zavedení jednotné evropské měny" (článek na Novinky.cz) či jeho tvrzení v dopisu Petru Machovi: "Znovu zdůrazňuji, že bez aktivního projevu vůle se nemůže žádný členský stát EU stát stát členem eurozóny".

18.8.2011 v 8:02 | Karma: 30,06 | Přečteno: 4033x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...