Dřív to bylo lepší. Měli jsme akorát modrý a červený trenýrky

Tak to se mi dlouho nestalo, aby mi někdo vyrazil dech. No a stalo se. Nejen dech, ale i slzy. Slzy vzteku.

Jdu si takhle spokojeně z práce, sluníčko pere, dovolenou mám před sebou, no prostě pohodička. Každý den procházím nákupním centrem, ne že bych byla milovnicí nakupování, ale že to mám cestou z práce nejblíž na metro. V duchu jsem přemítala, co mi na tu zaslouženou dovolenou ještě chybí, co bych si tak mohla ještě opatřit a co mi tak udělá radost a zároveň nezruinuje peněženku.

I vzpomněla jsem si, že mi praskly moje oblíbené placaté botičky pantoflíčky na pláž, co mají proužky a jsou značky adidas. Jelikož v Arkádách je spousta obchodů s obuví a já žena činu, vlezla jsem do jednoho z nich.

Botičky pantoflíčky na pláž měli, a dokonce ve slevě! Zařadila jsem se s nimi u pokladny za maminku se synkem. Maminka tak kolem pětatřiceti, synek asi šestnáct, ovšem s nohou 47. Maminka mu zakoupila pantofle plážové a sportovní boty, oboje značkové a taky ve slevě. Prostě dobrý kup, řekli byste, obzvlášť v takové velikosti.

Maminka si toho byla vědoma a pravila:

  „Tak to je fajn, že jsme je sehnali v té naší velikosti.“ Kdyby u téhle věty skončila, všechno by bylo, jak má být, jenže ona bohužel pokračovala:

  „Dneska je to hrozný, člověk neví, co by si měl vybrat. Dřív to byly modrý nebo červený trenýrky. Dřív to bylo lepší.“

Koukla jsem se pozorněji na maminku a viděla hezkou blondýnu, moc pěkně oblečenou a evidentně dobře situovanou.

   „Já si taky myslím, že dřív to bylo lepší,“ zašvitořila mladá hezká dobře oblečená prodavačka, bratru talk pětadvacet let.

  „Holky, nerouhejte se,“ poznamenala jsem a pořád si myslela, já trubka, že si dělají legraci.

   „Bylo to lepší, koupily se červený nebo modrý trenýrky a všichni si byli rovní,“ kategoricky pronesla maminka a prodavačka kývala.

  „To myslíte jako za bolševiků, že to bylo lepší?“ pořád jsem doufala, že jsem špatně pochopila.

  „No jistě, i lidi byli na sebe hodnější.“

  „Ale…ale nesmělo se cestovat, studovat, nesměly byste si dovolit nic říct, v obchodech nic nebylo, jen fronty…“ došel mi dech a krk se mi sevřel.

   „S tím studováním to nebylo tak strašný, to nevykládejte," řekla maminka a kluk jen koukal.

  „To není pravda, že se nemohlo cestovat, cestovat se mohlo,“ oponovala prodavačka, „ můj strejda mohl, měl rudou knížku a dneska je podnikatel.“

  „Tak když měl rudou knížku… já ji neměla. A studovat jsem nesměla, na rozdíl od mých dětí, které obě mají vysokou.“

  „Tak teď studovat můžete,“ uštěpačně prohodila prodavačka a mně se udělalo špatně od žaludku.

„Kolik je vám let, jestli se můžu zeptat?“ zeptala jsem se.

  „ No, trenýrky si pamatuju. A co dneska? Dneska si nemůžete ani vybrat, co toho je, dřív bych koupila klukovi modrý trenýrky a byl by klid,“ odsekla maminka, vrazila synovi značkové boty, posbírala ostatní nákupy a oddusala. Prodavačka naštěstí mlčela.

Zaplatila jsem, vzala svoje botičky plážové pantoflíčky a šla pryč.

Bylo mi špatně. Tekly mi slzy a můžete si hodit korunou, jestli to byly slzy vzteku, lítosti, nebo bezmoci.

Tyhle dvě…slepice…neomlouvá jejich věk, neomlouvá je nic. Kdybych tak mohla zařídit, aby se obě ocitly v dobách tuhého socialismu a stály fronty na vložky, toaletní papír, ovoce, maso, a sháněly u veksláků bony, na dovolenou jezdily na Mácháč a v lepším případě do Bulharska, neodvážily se pípnout a bály se sousedů…

Já vím, že dost lidí drželo krok a hubu, byli ve straně a režim jim vyhovoval. Vím to, ale nepochopím. Nic se nevyrovná svobodě a zodpovědnosti sama za sebe. Nic.

 

Tentokrát mě ty dvě dostaly. Srazily mě z mého výsluní, kde se snažím o hezký život svůj i všech kolem mě. Uvědomila jsem si naši vrozenou povahu – nadávat – v době bídy na bídu, v době dostatku na dostatek. Vím, že obě přišly večer domů, vyklopily ty svoje tašky narvané zbožím a vyprávěly svým protějškům, jakou potkaly blbou ženskou a jak je to dneska hrozný a jaký by to bylo bezvadný, kdyby to bylo jako dřív…

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Zajícová | středa 24.8.2016 13:09 | karma článku: 37,77 | přečteno: 3589x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Ty neumíš hrát šachy??

29.4.2024 v 9:05 | Karma: 28,34

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,20

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,65