Co to pořád mají české celebrity s těmi důchody?

Každou chvíli na mě na internetu vykoukne stížnost ohledně výše důchodu. Tu Vondráčková, pak zase Žilková nebo Obermaierová…

Nemůžu se zbavit dojmu, že jim nikdo pořádně nevysvětlil, jak se věci mají. Tak já se o to pokusím.

Celý život jsem pracovala. To ty celebrity taky, v tom jsme zajedno. Celý život jsem odevzdávala státu kus svého výdělku ve formě daní. To celebrity zřejmě taky. A tady se zastavíme. Moje daně se mi vždycky zdály po čertech vysoké. Vlastně nejvyšší, jaké mohly být. Co výdělek, to vysoká daň. No a v tom je rozdíl mezi pracujícím, kterému to strhával zaměstnavatel, a celebritou na volné noze.

Moje výdělky byly lehce nad průměr. Výdělky celebrit, těch co tak brečí, byly rozhodně mnohem vyšší, za to dám krk. Já jim to přeju, zaslouží si to, když jsou celebrity. Jenže z těch výdělků by musely státu odvádět dost vysokou daň. A to se nikomu z nich nechtělo, co si budeme nalhávat. Zdravotní a sociální se dalo odvádět jen minimální.

Jsou samozřejmě i zaměstnaní herci; v městských divadlech kupříkladu. Tam mají plat, a já vím, že nijak vysoký, který je patřičně zdaněn. No a pak mají práci bokem, za níž mají honoráře podstatně slušnější. Budiž jim přáno. Ale i z těch honorářů se musí odvádět daň, to dá rozum. Čím víc odvedeme na daních, tím větší se nám potom vypočítá důchod. A naopak. Nevím, co je na tom divného.  

Musím se státu zastat. Není to bezedná pokladnička. Co mu dáme na daních, z toho nám pak spočítá důchod.

Z odpracovaných let mi nechyběla k výpočtu důchodu ani hodina. Buď jsem studovala, nebo pracovala, dokonce jsem měla souběh studia a mateřské u prvního dítěte. I zdravotní a sociální jsem měla v pořádku. Důchod, který mám, je lehce nadprůměrný. Přesto dál chodím do práce, abych mohla cestovat, občas si něco koupit, platit si zubaře. Jsem vděčná, že pracovat můžu, že mi to zdraví dovolí.

Vím, že si svůj důchod zasloužím. Stát jsem neošidila ani o korunu, ani o den. Výdělky jsem měla lehce nadprůměrné, daně ty nejvyšší. Nic státu nedlužím.

Když čtu titulky, jak ty naše celebrity trpí, majíce nízké důchody, zvedne se mi malinko tlak. Přímá úměra je prostě jasná: jaké daně jsi platil, takový máš důchod. Malé daně – malý důchod. A naopak.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Zajícová | neděle 11.6.2023 18:06 | karma článku: 39,15 | přečteno: 1648x
  • Další články autora

Zuzana Zajícová

Ty neumíš hrát šachy??

29.4.2024 v 9:05 | Karma: 28,24

Zuzana Zajícová

Já i vy máme štěstí

15.4.2024 v 9:35 | Karma: 33,20

Zuzana Zajícová

Jak jsem šla do pekla

2.4.2024 v 9:37 | Karma: 34,65