Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, teda až na mě!

Náměstí, dva pivovary.. No ale jaké náměstí! Velký čtverec, čtyři východy, a to je ten problém, na všech čtyřech stranách vypadají domy stejně, uprostřed kašna, samozřejmě ze všech stran stejná, a pak se orientujte! Než jsem našla správný směr, trvalo mi to čtyři roky (jsem tu necelé 3 roky, pozn. autora).

Když se vykutálíte napotřetí z náměstí s tím, že raději použijete městskou hromadnou dopravu, narazíte na zastávku, jenže ouha, potřebujete jet druhým směrem a na druhé straně zastávka není a nikomu to nevadí, všichni jsou tu šťastní, tak alespoň něco, říkáte si a jdete hledat zastávku na druhém břehu. Pak už je to snadné, vzhledem k tomu, že jsou budějce pěkně rozděleny do městských částí (nikoli však podle čísel) a tak víte, co můžete kde čekat a čemu se raději vyhnout, například Volfovka a palačák.. Levné byty, řekněme s přidanou hodnotou nikdy nekončícího multikulturního povyražení.

Na všechno výše se dá zvyknout, na jedinou věc však asi ne. Cyklisti. Vždycky nás učili a i ve všech ostatních městech to tak funguje, že cyklista je účastníkem silničního provozu a jako takový využívá k jízdě silnici společně s motorovými vozidly nebo speciální pruh vyhrazený cyklistům. V Budějcích jezdí cyklisti zásadně po chodníku. Vidět cyklistu na silnici spolu s auty je stejně reálné jako vidět neopáleného člověka ve volfovce. Očividně to tady nikomu nevadí, chodci zde mají nacvičený úskočný manévr do strany, takže jen výjimečně má někdo sedřenou nohu od šlapky.  Já úskočný manévr nacvičený nemám, ani nepoznám, pokud za mnou jede cyklista a ani nejsem zvyklá dívat se za sebe, pokud jdu po chodníku a chci zahnout třeba k přechodu, takže často končím pod kolem privilegovaného bicyklisty. Inu takové věci se dějí, pokud na mě ovšem kupříkladu blonďatá Miss Dilynka začne cosi vykřikovat (A není to: „Jééé, Zuzuu, promiiň, já tě neviděla, ty seš fakt strašně malá), neudržím se ani já a pomocí drsných slov: „Vy náno jedna pitomá, bicyklistická, Budějická!“ ji odkážu do patřičných míst na pikadora.

Pokud jste si vždy mysleli, že jsou budějce velké město, tak vás teď asi zklamu, budějce jsou vesnice, s trochu větším počtem lidí. Ne že by tu smrděl hnůj a na náměstí se toulaly ovce a slepice, ale každý tu zná každého a pokud jste večer něco vyváděli, druhý den to ví každý, i lidé, kteří vás zatím ani neznají, protože když se s někým novým seznámíte, ohromí vás na začátku větou: „Nejsi ty ten a ten co dělal tudlecto, tamdlenc, tenkrát?“ Na druhou stranu vy také znáte osudy všech žebráků, bezdomovců a operních pěvkyň na Lannovce. Znáte rodinné vztahy všech lékařů, ředitelů všech důležitějších firem, radních zastupitelů, včetně toho kdo s kým proti komu co peče, takže je to vlastně fér.

Ačkoli nadpis říká, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý kromě mě, tak při čtení posledních řádků a při vzpomínce na Peťu se Stounu, která všem bez rozdílu věku, pohlaví a národnosti nadává, že málo chlastaj a při pár dalších Budějckých vzpomínkách si říkám: Stálo to za to. Na pokraji smrti pod bicyklem, na pokraji smrti hladem při bloudění po náměstí, ale stálo to za to! Možná to není jako výlet na kokořín, ale stálo to za to.

Autor: Zuzana Vrzalová | úterý 2.11.2010 12:21 | karma článku: 23,25 | přečteno: 3801x
  • Další články autora

Zuzana Vrzalová

Jak jsem byla běhat

Běhání je strašně prospěšný. Běháním vyběháš všechny křivdy. Když doběhneš, dostaví se pocit štěstí. Bla, bla, bla, všichni to známe a nikomu se nám do toho nechce, ale když jsem včera chtěla udělat něco pro sebe prospěšnýho, zbavit se jedný křivdy a cejtit trochu toho štěstíčka, vylovila jsem ze skřině oblečení ve kterym by se dalo běhat a že jako jo.

9.11.2012 v 10:50 | Karma: 24,85 | Přečteno: 1643x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Vrzalová

Sladké sny

Ležim a v hlavě se mi motá hodně myšlenek. Občas si před spanim dumám, ale dneska toho bylo nějak moc, asi třicet přes sebe, nedají se usměrnit, nedají se utnout, malý protivný octový mušky, snažím se usnout.

29.8.2012 v 13:01 | Karma: 11,80 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Vrzalová

Nebuď labuť, daruj krev

Vyplňuju dotazník, asi nejpodrobnější, co jsem kdy vyplňovala. Tyhle papíry zajímají moje prodělaný choroby, sodomie, tetování, operace. Tak vzpomínám na všechny svoje prodělaný choroby, sodomie, tetování a jiný blázniviny a poctivě vypisuju.

20.7.2012 v 11:20 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1898x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Vrzalová

Když holky stůňou

Jasně, holky nestůňou. Klucí se složej pod obyčejnou rýmičkou a potřebujou opečovávat, zatímco holka se čtyřicítkou horečkou ještě funguje a říká, že jí nic hroznýho není. Asi se bojíme, že by se o nás nikdo nepostaral nebo chcem ukázat, že jsme hrdinky a vydržíme víc, težko říct.

16.3.2012 v 11:34 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Vrzalová

Jak jsem zkoušela nepít kafe

Každej máme nějakej pohon. Benzín, slunce, romantickým bláznům stačí voňavá kopretina a nebesky modré oči jejich platonické lásky s jehož představou si večer zcela neplatonicky dělaj dobře, někomu stačí, že žije.

29.7.2011 v 11:15 | Karma: 20,91 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Petr Telička tehdy český vstup v Bruselu vyjednával....

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě si natočila pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10428x
Dream big.
Work Hard.
Don't be an asshole.

https://twitter.com/Podsalek