Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volání krve

Jak to vlastně v těch rodinách je? Narodí se nové dítě a všichni ho hned automaticky milují anebo se vztah buduje tak jako všechny ostatní? Dodnes netuším. Vím jen, že dneska toho našeho nového člena miluju k zbláznění!

Strašně se mi po něm stýská. Věděla jsem, že to tak bude, ale chaos posledních příprav a nákupů před odjezdem veškeré emoce potlačil.

Chvíli po návratu jsem nevěděla, kde mi hlava stojí. Jetlag, rodina, zalít kytky, vykartáčovat psy, vrátit věci na jejich osvědčená místa, hlavně moc nemyslet a pokud možno se co nejrychleji vrátit do starých kolejí.

Jenže pak to přišlo. Chybí mi, až to bolí. Mluvíme spolu po skypu, no mluvíme, já na něj úpěnlivě volám Péťo, Péťo tady bába, bába a on se směje, teď nově hází hlavičkou dozadu a směje se a směje, až se zalyká. Pak začne něčím mlátit nebo běhá kolem stolu. A já na něj koukám a cítím až v konečkách prstů hroznou touhu se ho dotknout, co dotknout, stisknout ho co nejsilněji v náručí a už ho nepustit.

No jo, tak ještě musím utřít prach. Jenže hlava dál promítá ten náš společný film.

 Nejdřív to tedy na nějaké ohromné přátelství nevypadalo. Počáteční nadšení z opětovného shledání pomalu vyprchalo a nahradila ho denní rutina.

„Petříku, tam nelez, prosím tě, tam hapáš, uděláš si bebíčko!“ První dva dny. Náš miláček má plný kout velice důmyslných hraček (u některých jsem musela odkoukat, jak se vlastně spouštějí), ovšem největší a absolutně bezkonkurenční hit je nejspodnější kuchyňské šuple plné různých krabiček a nádobek. Hra spočívá v tom, že je milovaný brouček všechny vyháže a do prázdného šuplete si sám vleze.

„Péťo, tak nelez tam furt, nameleš si, vážně!“ První týden za mnou. Záda v jednom ohni, pravé rameno omezená hybnost. Už jsem uklidila a teď vařím. Ještě půjdeme nakoupit, ven do té sloty.

„Krucinálfagot, nelez tam, já už ti vážně jednu majznu, pacholku jeden neposlušnej!“, popřípadě: „Už mě vážně neštvi, nameleš si, budeš bulit a se mnou to ani nehne!“ ,nebo: „ Ježíšmarjá, já už se z toho zblázním, kdo to má furt uklízet!“ Polovina pobytu, než mi došlo, že uklízet má smysl až večer. Rozčilovat se nemá smysl nikdy.

No tak jsem to tam brilantně zvládala, všechny domácí práce, nákupy, jízdy do města, neztratila jsem se, prostě chytrá česká holka, tedy pardon, tchyně.

 Jen ten malej se mi tak nějak nedařil. Pravda, když jsme spolu byli sami doma, šlo to. Ráno umýt, přebalit, oblíknout, nakrmit.  Denní činnosti. Rutinní domácí práce. Asi se mi v tom nějak ztratil. Protože když přišel strejda Jan, můj mladší syn (TinTin v podání Péti), nadšení nebralo konce. Výskání, blbnutí (na to tedy už nemám, jedenáct kilo nad hlavu nevyzvednu). A pak unavená hlavička na mohutném, svalnatém rameni.

„Jo, mami, zejtra jdeme do kina, vrátíme se pozdě, tak jen abys to věděla.“

„Jasně, jen jděte, když tu máte hlídání, využijte toho.“

Jasně, jen jděte! Jen byste mi ovšem měli říct, jak mám uspat osmnáctiměsíční dítě, dosud kojený, tudíž fixovaný na matku. Silně.

Takže, mamča nás opustila po sedmé. (Měla odejít po půl sedmé, ale tak nějak to nevyšlo, no). Prvotní brek jsme zvládli snadno. „Zamknem dveře za maminkou, pojď, půjdem spolu vařit.“

Za chvíli o mámě neví. Mícháme kaši, koupem se, chvíli si hraje. Všechno probíhá skvěle, přesně tak to má být. Voňavý andílek s obrovskýma kulatýma čokoládovýma očima, dlouhými černými řasami, tmavohnědými kudrnami, rozvolněnějšími než jsou ty krátké krepaté maminčiny.

„Jo, tak máme osm, zlatíčko, nejvyšší čas jít do postýlky, pojď, babička tě tam pěkně uloží, budem spinkat.“

Řev, řev, řev a ještě jednou řev. Takže spinkat teda ještě nebudem. Nevadí, máme čas, je půl deváté, to zvládnem. Budeme si chvíli hrát, něco si pustíme a pak to zkusíme znovu.

Zkusili jsme to znovu ještě čtyřikrát. Hračky, hrnce, krabičky, krteček, pohoda. Postýlka, řev. Po desáté hodině jsem se odhodlala k radikálnímu řezu. Přestěhovala jsem ho k sobě do postele i s videem (jak nevýchovné!). Vypnutí krtečka znamenalo okamžitou sirénu. Bylo to naprosto vyčerpávající. Kluk se z čisťounkého batolete změnil v unudleného, uslzeného, řvoucího, mokrého  ďáblíka a já už nevěděla, jakou polohu mám zvolit, abych alespoň na chvíli ulevila bolavým zádům.

Zalykal se pláčem a mně to připadalo zoufale nespravedlivé. Proč mi to dělá? Nemá mě rád, nechce se mnou být! Co s ním mám proboha dělat? Jak to bude vypadat, rodiče se vrátí a najdou tady dítě na pokraji hysterického kolapsu a vyřízenou, totálně neschopnou bábu.

Co jsem proboha dělala, když byl taťka tohohle křiklouna malej?

Čapla jsem svíjejícího se zuřivce do náruče a odpochodovali jsme do zpět do ložnice rodičů. Pohodlně jsem se usadila na postel a pevně jsem si ho přitiskla k tělu. Snažila jsem se nevnímat jeho odpor a spustila jsem.

První „Pec nám spadla“, pak „Prší, prší“, potom „Běží liška k Táboru“, to už loket ryjící mi do ohryzku znatelně polevil a při „Koulelo se, koulelo červený jablíčko“ už byl v limbu.

Ležíme teď ve tmě tiše, bez hnutí. Pořád k sobě tisknu to malé pevné tělíčko. Baculaté ručičky mě svírají kolem krku. Na rameni mám kučeravou hlavičku.  Z vlásků cítím kokosový olej a taky nezaměnitelnou sladkou vůni kojenců. Občas s ním ještě otřese vzlyknutí. Najednou mě zaplaví takový nával lásky, až mi vhrknou slzy do očí.

Opatrně ho hladím po zpocených zádíčkách. A najednou mě napadne, copak tě asi čeká, chlapečku můj? Jaké bude mít místo v tomhle světě syn Čecha a Gabonky? Za zlatavý odstín jeho pleti by kdejaká běloška dala půl života, jenže je to pořád tak atraktivní, když už se tak člověk narodil?

Ale ty, ty se neboj, můj chlapče. Babička s dědou namelou každýmu, kdo se na tebe jen trochu špatně podívá.

Ale víš ty co? Nejlepší by bylo, kdybychom nemuseli namlít nikomu. Kdyby všechno záleželo jenom na tobě a ne na barvě tvé kůže a na tvém africkém nosánku. No, máme ještě čas, uvidíme….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Palečková | neděle 27.3.2016 17:55 | karma článku: 19,41 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 680x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik