Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Více hrdosti, milí Češi!

Co se týče imigrace z Východu a Jihu, máme dost jasno. Otěže národní svébytnosti a kultury držíme pevně v rukou. Ve střetu s kulturami západně od nás nám často vypadávají. Bezdůvodně.

 „Zatracení cizinci, imigranti nemožní, co si vlastně myslej, co si to dovolujou tady!“ Jsem rozhořčená na nejvyšší míru. Ne, nikdo mě na nějaké tmavé zastrčené ulici nepřepadl ani neokradl ani nijak neobtěžoval. Naopak, vracím se domů z večírku.  Příjemné prostředí, dobré jídlo a pití. Hodně zajímavých lidí, většinou světaznalých pracovníků mezinárodních firem se sídlem v Praze, Čechů i cizinců.

Právě, cizinců. „ To české červené se teda pít rozhodně nedá, ještě tak bílé moravské možná, ale to se musí hledat kdoví kde!“ Hodinové diskuse o tom, kde se v Praze dají koupit francouzské sýry a kvalitní červené maso. Kde italská šunka a řecké olivy. Naštěstí skoro všude, jinak by tady ubozí expatriáti asi zemřeli hlady.

Nejsou všichni takoví, takže se rozvine živá diskuse. „Nenene, náhodou, ty slovenské sýry jsou docela zajímavé!  A pražská šunka od kosti je docela dobrá.  A tuhle jsme v restauraci pili moravské červené, nebylo špatné!“  

„Ale jděte! Místní sýry, to se nedá! Navíc tak malý výběr!“

Následuje podrobný rozbor české tradiční kuchyně. Velice kritický, pochopitelně.  V nejlepším případě se najde opatrný optimista, ochotný připustit, že to všechno není až tak nemožné. My Češi postáváme kolem, rozpačitě se usmíváme a dost dobře nevíme, co na to říct. Uvědomuju si, že vlastně dost nesnáším choucroute (šukrut), nemám moc ráda pizzu (no vážně) a nejstrašnější jídlo, které jsem kdy pozřela, byly sušené jikry ze Sicílie. Jo, a  fois gras, ta francouzská pýcha! Jenže jsme rodiči a českým školstvím vedeni ke slušnosti a neumíme moc diskutovat a hájit vlastní zájmy. Máme problémy s jednoznačnými příkrými soudy, málokdo na ně umí pohotově odpovědět. Taky doma nejíme knedlo vepřo zelo každý den, ovšem jednou za čas…

Debata pokračuje a já si v duchu říkám, copak vy tady, vy mě až tak neštvete, vy za pár let odjedete, ale jsou tu jiní „imigranti“, kteří se rozhodli u nás žít. Angličani, Francouzi, Italové, Němci, Američani, zkrátka příslušníci těch „lepších“ národů, té „exkluzívní“ části světa. Jste tu, protože se vám tu dobře žije. Většinou máte za ženu nějakou pěknou Češku, pár krásných dětiček. Je pravda, že někteří jste se naučili dobře česky, znáte historii země, mate přehled o současném dění, zajímá vás to tady, zkrátka, je s vámi řeč a jste přínosem.  Je užitečné vidět se někdy jinýma očima.

Pak jsou tu ovšem jiní, kteří mají totéž, avšak česky se nikdy nenaučí, jejich krásné české manželky se kompletně přizpůsobí a komunikují s nimi pouze v jejich jazyce, děti se zpravidla ke svému polovičnímu češství nijak nehlásí, spíš ho popírají. A všechno je tady blbé, nedokonalé a směšné. Tak trochu pravdu mají, poněvadž jim to celá léta prochází, to my se snažíme domlouvat se, to my sami sebe degradujeme na tu druhořadou část světa. Je pak docela těžké, vysvětlovat jim, že my jsme Evropa střední, nikoli východní a že pro nás to má význam zcela zásadní.  Odpovědí zpravidla bývá pobavené pokrčení ramen, popřípadě zvednuté obočí.

Tak já bych se pro začátek naučila, klidně před zrcadlem, lehce povytáhnout rameny, ne až k uším, jen tak ležérně a malinko pokrčit nos. Chceš žít tady u nás, milánku? Klidně, jsi vítán, ale po dvaceti letech se tady jaksi očekává, že aspoň trochu žblebtneš česky a kritikou budeš šetřit. Protože, zlato moje, nikdo tě tu nedrží. Ono to tu fungovalo před tebou a evidentně bude i po tobě.

 Sice nevím proč, ale už je to v tom našem dnešním světě tak zařízené. Páni jsme všichni směrem na Východ a na Jih. Těmito směry se hodnota lidského života rapidně snižuje. Takže si tam s gustem klidně plivnem. Jenže Země je kulatá, tak nevím, co se nám vrátí…

 

 

Autor: Zuzana Palečková | neděle 4.12.2016 17:23 | karma článku: 29,92 | přečteno: 1845x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

Norsko 4 - Kiruna

Jet někam v zimě na severu rozhodně není tak jednoduché jako u nás. To si musíte dát do auta spacák, horkou vodu v termosce a pár sušenek, nejlépe s čokoládou. Protože tady nikdy nevíte, co vás může cestou potkat.

12.4.2019 v 0:12 | Karma: 15,56 | Přečteno: 509x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 3 - Šaman

Je to podivuhodná země, tohle Norsko. Tak vzdálená, ale najednou tak blízká. To když se podaří potkat tak úžasné lidi, jako se to, díky Arvemu a Dagmar, podařilo nám.

5.4.2019 v 1:13 | Karma: 16,06 | Přečteno: 368x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 2 - Trocha historie

nikoho nezabije, zejména když nám může leccos osvětlit. Navíc, norské dějiny, zejména vikingské období se čtou stejně dobře jako všechny ty báječné skandinávské detektivky. Vřele doporučuji!

21.3.2019 v 23:55 | Karma: 17,95 | Přečteno: 773x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Norsko 1 - Je tu vážně zima

Nikdy jsme v Norsku v zimě nebyli a díky naším přátelům se nám to poštěstilo. Tři neděle za polárním kruhem! Pohádka! Pohádka? Ano a se vším všudy. Za všechno se tady platí, milí moji Středoevropané, život je tu totiž dost drsný!

15.3.2019 v 1:59 | Karma: 18,38 | Přečteno: 770x | Diskuse| Cestování

Zuzana Palečková

Gabon 18 - Adieu

Ani se mi ten perex nechce psát. Taky o čem? Jak je to smutné, když se loučí matka s dcerou a babička s vnuky a nevědí, kdy se zase uvidí? A otec je na tom stejně? A já, kdy se tam vrátím já?

22.2.2019 v 4:47 | Karma: 17,10 | Přečteno: 623x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik