Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak trochu se bojím

Nejstarší syn se v Kanadě strašně zamiloval, počal syna, oženil se a rozhodl se přestěhovat s rodinkou zpátky do Čech. Pak už šlo všechno rychle - bydlení, práce, jesle. Idyla.Jenže snacha je z Afriky...

Celý duben jsem se nemohla dočkat. Pak ještě kousek května a už byli tady! Můj syn se rozhodl přestěhovat s rodinou z Montrealu do Čech.

Po úvodních zmatcích, shánění bytu (jsme s mužem velice naivní, pořád si myslíme, že co je napsáno, platí), zařizování trvalého pobytu pro snachu Johannu, pojištění, doktoři a v neposlední řadě práce pro oba. Vše je hotovo v rekordně krátké době, život v Čechách začíná.

 Naše snacha je z Gabonu. Pro ni je to obrovská životní změna. Z České republiky zná jen Prahu a Karlštejn, kde se vdávala. Strašně se jí tu líbilo, ovšem prázdniny, navíc spojené se svatbou, věrný obraz života v dané zemi jaksi nepodávají.

Na jejím místě bych asi byla hodně nervózní. Všechno je pro ni nové. Nesrozumitelný jazyk (poctivě se učí, ale zatím to jde ztuha), jiná mentalita (Johanna je Afričanka a dlouhá léta žila v Kanadě), jiné zvyky a v neposlední řadě i podnebí (v Gabonu prý není tak horko, to mě teda podrž!). Ale ona všechno přijímá s pragmatickým klidem. Učí se slovíčka, chodí nakupovat na trh, komunikuje, prostě bez velkých cavyků vede život, jaký by vedla kdekoli jinde.

Úplně nejvíc ze všeho jsem se těšila na našeho vnuka. Skype je sice úžasná věc, ale ani přes něj jsem ho nemohla obejmout. Při našich neartikulovaných debatách přes oceán jsem pociťovala až fyzickou touhu se ho dotknout. Teď ho tedy mám na dosah a můžu ho pomuchlat vždycky.

Jenže ouha! Chlapeček povyrostl, začíná mluvit a má svou hlavu. A na muchlání taky nemá vždycky náladu. Moc ráda bych věděla, co se v té jeho malé paličce děje. První dny byl dost zamlklý až ztuhlý, nechal se sice nosit, ale moc nereagoval. Teď už rozvázal a míchá česká slovíčka s francouzskými. Chodí do jeslí, hraje si na písečku jako ostatní, chutná mu pacholík a miluje rajskou.

Takže idyla. Jenže já jsem pořád ve střehu. Snacha je krásná, milá, pracovitá, absolventka kanadské univerzity, ale čokoládová. Vnuk je nádherný chlapeček s velikýma hnědýma očima, kudrnatými vlásky a olivovou pletí. Mám o ně starost.  Na první pohled vypadají jinak než Češi. Při každém dalším xenofobním projevu nějakého politika přemýšlím o tom, do jaké míry se lidé nechají ovlivnit a co to bude znamenat pro nás.

Zatím se zdá, že lidi rozum spíše mají. Pár ošklivých pohledů a poznámek je nepříjemných, vynahradí je však jiní. Pro mě a pro celou moji rodinu je nově nabyté africké příbuzenstvo zdroj ohromného poučení. Snacha například téměř nikdy nevyhodí žádnou potravinu.  Až úzkostlivě nakupuje pouze určité množství jídla. Musím si před ní dávat pozor, protože jsem si uvědomila, že opravdu jídlem plýtvám, i když jsem si myslela, že ne. Málokdy se zbavuje oblečení. Móda je pro ni spíše druhořadá, ale má vkus a svůj styl a dokáže skloubit neslučitelné, tedy alespoň podle mého soudu. Taky nosí to, co si koupí, mně a mým přítelkyním občas něco nového „zkysne“ ve skříni a už se to nikdy nevyndá.

Líbí se jí u nás. Myslí, že Češi jsou milí a ochotní. Já to tedy vidím někdy malinko jinak, ale Johannce přeji, ať jí tento názor vydrží co nejdéle.  A přeju to i sobě a nakonec nám všem.  

      

Autor: Zuzana Palečková | neděle 3.7.2016 17:19 | karma článku: 31,13 | přečteno: 1732x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 681x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik