Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pískoviště

To je pořád: "Dej mi tu lopatku!" "Nedám!" "Dej ji sem! Jestli mi jí nedáš, tak s tebou nebudu kamarádit a Evička taky ne!" Jenže Evička klidně s uzurpátorem kamarádí. Je to k vzteku, je to k breku. Nepřipomíná vám to něco?

Poprvé jsme vyfasovali na hlídání oba vnuky najednou. Pětiletého Péťu a dvouletého Samuela. Že by nějak extrémně zlobili říct nemůžu, ale dům jich tedy plný byl. A abychom se náhodou nenudili ani minutku, vypůjčili jsme si k nim ještě sousedovic Evičku.

Po úvodním oťukávání se vlády nad skupinkou naprosto suverénně chopila Evička. Svou neúprosnou holčičí logikou, pěkně proříznutým jazýčkem a v neposlední řadě krásnými lesklými blonďatými vlnami, z nichž nespustil oči zejména Samuel, uvedla naše chlapce do mírného transu.

Vypustila jsem je do zahrady s malým bazénkem, houpačkou a pískovištěm. A zatímco jsem krájela zeleninu na polívku, otevřeným oknem do kuchyně ke mně doléhala dětská konverzace.

"Samueli, ty ne," rozhodla nesmlouvavě Evička o houpačce. Samuel začíná natahovat a na houpačku se drápe Péťa. Evička ho chvíli pozoruje, dokonce ho i trochu postrčí, aby lítal ještě výš, ale pak najednou houpačku rázně zastaví. "Ted já, " a Péťa letí dolů, k mému překvapení nijak neprotestuje, Samuel vedle zcela regulérně brečí. Evička lítá pěkně vysoko a sama, je šikovná, pomoc nepotřebuje a oba naši truhlíci ji zasmušile pozorují.

Za chvilinku šéfka houpajdu zastaví a rozhodne, jde se na pískoviště. Samík statečně vtáhne nudli hluboko do vedlejších nosních dutin, chytne za ruku bráchu a oba poslušně následují Evičku. Ta mezitím orlím zrakem bleskurychle přehlédne plochu a než se hoši k pískovišti došmaťchají, zmocní se nejlepšího kyblíčku a největší lopatičky. Samuel je už hromádka neštěstí, ale okouzlení z lepé dívky ho pořád neopouští. I rozdělí se s bratrem o zbytek nářadíčka a jdou oba pomoci Evičce při stavbě velkolepého hradu,

"Samueli, vodu, rychle, musíme to tady zalejt", poroučí Evička a Sam se snaživě vyškrábe z ohrádky pískoviště a běží na svých křivých batolecích nožičkách nabrat vodu do kyblíku. Péťa usilovně hrabe velikou díru.

"Takhle ne, to musíš sem dávat, tady mi to překáží! Tam taky ne. A dej mi ty hrabičky!" Péťa mlčí, veliké oči vykulené, pusa se pomalu stáčí do lítostné podkůvky, nicméně hrabičky poslušně podává. Dobíhá Samík s vodou. Evička přijímá a posílá ho pro další. Péťa si uraženě hrabe kousek dál už jen rukou, na všech lopatičkách, hrabičkách a formičkách sedí Evča. Přibíhá Samča a dostane jednu malou lopatku. Na nešťastného bratra se ani nepodívá a horlivě hrabe tam, kde mu Evička ukázala.

Péťa se snaží přispět alespoň příjezdovou cestou k mohutnému hradu, která je nakonec pouze po pár připomínkách akceptována.

"Jdeme do bazénu!" Evičku už hrad nebaví. Kluci okamžitě seknou vším, co měli v rukách a ženou se k bazénku. Kam však na šikulku, ta ze své nejvýhodnější pozice vystřelila raketovým tempem a už se rozvaluje v teplé vodě. Péťa kašle na malého nemotoru, o kterého se za normálních okolností překvapivě dost stará, a v mžiku se uvelebí vedle svého idolu.  Nemá sice tak pohodlný poleh, ale i tak to stojí za to. Malý šmajda dorazí s křížkem po funuse, už na něj zbylo jen místečko k sezení. Lítostivě pozoruje oba pohodlně usazené a nějak neví, co s tím. První slzička skápne do vody, ale Samík bojuje heroicky s velikou chutí brečet. Tak tam jen sedí a kouká upřeně do vody. Bratříček zatím užívá blízkosti šéfky.

"Jdeme na houpačku!" Evča je v mžiku venku! Kdo by čekal, že kluci využijí uvolněného místa ke slastnému rochnění v tom horku, hluboce by se mýlil! Hned se škrábou za velitelkou, ovšem zas jim zbyla očka pouze pro tklivé tiché štkaní, neboť uzurpátorka se houpe a houpe a houpe.

Nebudu se do toho plést, ať klučíci poznají, zač je toho v životě loket!

Večer jsou už oba umytí, najedení, pohádka dočtená. Evička doma také ve své postýlce. Zapínám televizi, zpravodajskou relaci v deset. Obrázky Lán, prchající premiér před novináři, mlhavé přísliby o ničem, samolibý spokojený úsměv pana prezidenta.

Televizi vypínám. Na další pískoviště už nemám nervy. 

        

 

 

Autor: Zuzana Palečková | čtvrtek 25.7.2019 21:50 | karma článku: 19,74 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik